Με ένταση συνεχίστηκε σήμερα η δίκη της Χρυσής Αυγής

Με ένταση συνεχίστηκε σήμερα η δίκη της Χρυσής Αυγής

Εντολή να είναι παρόντες στις επόμενες συνεδριάσεις οι 18 εμπλεκόμενοι στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, εξέδωσε το δικαστήριο κατά τη διάρκεια της δίκης της Χρυσής Αυγής.

Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα της πολιτικής αγωγής, η οποία ζήτησε την αυτοπρόσωπη εμφάνιση των κατηγορουμένων στη δικογραφία που αφορά την ανθρωποκτονία στο Κερατσίνι.

Πρόταση αποδοχής του αιτήματος που υπέβαλε, χθες, η πλευρά της οικογένειας του μουσικού, υπέβαλε νωρίτερα και η εισαγγελέας έδρας, η οποία τόνισε πως θεωρεί απαραίτητη την παρουσία όλων των εμπλεκομένων στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Η εισαγγελέας, Αδαμαντία Οικονόμου, ζήτησε από το δικαστήριο να κάνει δεκτό το αίτημα της πολιτικής αγωγής για αυτοπρόσωπη εμφάνιση των κατηγορουμένων, ενόψει των επερχόμενων καταθέσεων φίλων του μουσικού, όπως του Νικόλαου Μαντά «που φέρεται να αναγνωρίζει κάποιους από τους κατηγορουμένους». Σύμφωνα με την ίδια, θα πρέπει το δικαστήριο να διατάξει να είναι παρόντες στο εδώλιο οι 18 εμπλεκόμενοι στη δολοφονία στο Κερατσίνι.

Επισημαίνεται, πως η όλη συζήτηση για το αίτημα της πολιτικής αγωγής έγινε σήμερα με έναν κατηγορούμενο στο εδώλιο.

Η πλειονότητα των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων εξέφρασε τη διαφωνία της με την εισαγγελική πρόταση, υποστηρίζοντας πως η καθημερινή παρουσία των εντολέων τους στο δικαστήριο θα έχει οικονομικές συνέπειες, καθώς θα τους δημιουργήσει προβλήματα με τις εργασίες τους. Μάλιστα, κάποιοι εκ των υπερασπιστών άφησαν αιχμές για «παρεμβάσεις στους μάρτυρες», εκφράζοντας απορία για τον «λόγο που το συγκεκριμένο αίτημα δεν υποβλήθηκε νωρίτερα». Η συγκεκριμένη θέση προκάλεσε την άμεση αντίδραση της προέδρου: «Μην αφήνετε αιχμές να αιωρούνται. Να είστε σαφής», είπε σε έντονο ύφος η κ. Λεπενιώτη προς τον υπερασπιστή που είχε τον λόγο.

Επίσης, η υπεράσπιση ανέφερε πως έχουν δημοσιοποιηθεί στον Τύπο φωτογραφίες των κατηγορουμένων «χωρίς κανείς να αναγνωριστεί» και επομένως-κατά την άποψή τους- δεν απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία τους.

Υπενθυμίζεται, ότι την ημέρα έναρξης της δίκης, στις 20 Απριλίου 2015, τόσο ο Νικόλαος Μαντάς όσο και ο Μιχάλης Ξυπόλητος, φίλοι του Π. Φύσσα, οι καταθέσεις των οποίων επίκεινται, κατήγγειλαν ότι δέχθηκαν επίθεση από ομάδα Χρυσαυγιτών, λίγα μέτρα πριν την αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, ενώ πήγαιναν στο δικαστήριο. Και οι δύο είχαν αναφέρει το συμβάν σε αστυνομικό τμήμα και ακολούθως είχαν δεχθεί πρώτες βοήθειες στο Νοσοκομείο Νίκαιας.

Ένταση επικράτησε στη δίκη

Νωρίτερα, ένταση επικράτησε στη δίκη της Χρυσής Αυγής μεταξύ των δικηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης κατά τη διάρκεια της εξέτασης του αστυνομικού της ομάδας ΔΙΑΣ, Ανδρέα Μπιαγκή.

Αφορμή για τις έντονες αντεγκλήσεις μεταξύ των δύο πλευρών ήταν η επίδειξη στον μάρτυρα, από το συνήγορο του Γιάννη Λαγού, φωτογραφιών από κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ. Στις αντιδράσεις της Πολιτικής Αγωγής και ειδικά των εκπροσώπων του ΠΑΜΕ στη δίκη, ο συνήγορος του βουλευτή επέμεινε στις ερωτήσεις του ζητώντας να μάθει αν ο μάρτυρας γνωρίζει «ότι ο αστυνομικός διευθυντής Ευβοίας εδάρη το 2013 από μέλη του ΠΑΜΕ».

Ακολούθησε «έκρηξη» του Άγγελου Βρεττού, εκ των συνηγόρων του ΠΑΜΕ, που άρχισε να φωνάζει στον εκπρόσωπο του Γιάννη Λαγού ότι δεν δικάζεται το ΠΑΜΕ.

«''Εγκληματίες δεν μπορούν να συγκριθούν με ανθρώπους του αγώνα», τόνισε. Οι συνήγοροι υπεράσπισης άρχισαν κι αυτοί να φωνάζουν και να χειρονομούν κατά των συναδέλφων τους της Πολιτικής Αγωγής: «Δεν ντρέπεστε; Ελάτε να μας κρεμάσετε. Έπρεπε να μείνουν ανυπεράσπιστοι;». Ανταπαντώντας η απέναντι πλευρά ανέφερε: «Να πλένετε το στόμα σας όταν μιλάτε για τους αγώνες του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ».

Το δικαστήριο εν μέσω έντονων διαλόγων των δύο πλευρών διέκοψε για να πέσουν οι τόνοι. Ωστόσο και κατά τη διάρκεια της διακοπής ακούγονταν φωνές από το διάδρομο μεταξύ δικηγόρων των δύο πλευρών και χρειάστηκε να παρέμβουν οι ψυχραιμότεροι για να ηρεμήσουν τα πράγματα.

Μετά την ολιγόλεπτη διακοπή ο συνήγορος του ΠΑΜΕ κ. Βρεττός, αφού τόνισε πως δεν είναι στις προθέσεις του να δημιουργεί αναστάτωση στη διαδικασία, επεσήμανε πως το δικαστήριο έχει αποφανθεί, σε παλαιότερη συνεδρίαση ότι οι συγκεκριμένες φωτογραφίες που επιδείχθηκαν στο μάρτυρα από την υπεράσπιση του Λαγού δεν αποτελούν αντικείμενο της δίκης. 

Οι συνήγοροι υπεράσπισης είπαν πως σε περίπτωση που επαναληφθούν τέτοιες δηλώσεις σε βάρος τους θα αποχωρήσουν από τη διαδικασία. «Είναι ντροπή να γίνονται ονομαστικές μομφές ότι κακώς υπερασπιζόμαστε τους κατηγορούμενους», ανέφεραν. Ο συνήγορος του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Τάκης Μιχαλόλιας είπε πως «εκφράσεις όπως “θα κρεμαστούν στο Σύνταγμα” δεν μπορούν να γίνουν δεκτές. Θα αποχωρήσουμε αν επαναληφθούν».

Από την πλευρά της η πρόεδρος απευθυνόμενη και στις δύο πλευρές είπε πως τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις «δεν έχουν θέση εδώ μέσα», ενώ, απαντώντας στον κ. Μιχαλόλια του είπε πως η έκφραση που καταγγέλλει δεν ακούστηκε ενόσω το δικαστήριο ήταν στην Έδρα: «Είχαμε διακόψει… Δεν ακούσαμε τίποτα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ