Με ενστάσεις αλλά θετικοί στο ν/σ για την κινητικότητα οι κοινωνικοί και συνδικαλιστικοί φορείς

Με ενστάσεις αλλά θετικοί στο ν/σ για την κινητικότητα οι κοινωνικοί και συνδικαλιστικοί φορείς

Με ενστάσεις, διαφωνίες και επί μέρους παρατηρήσεις και προτάσεις, αλλά και με την γενική παραδοχή ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ολοκληρώθηκαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής οι τοποθετήσεις των κοινωνικών και συνδικαλιστικών φορέων, που κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις τους επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, για την κινητικότητα στο Δημόσιο.

Η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Όλγα Γεροβασίλη, χαρακτήρισε «χρήσιμο και γόνιμο τον διάλογο που έγινε», υποσχέθηκε επί μέρους βελτιωτικές αλλαγές, ενώ απέρριψε αιτιάσεις ότι είναι ένα νομοσχέδιο με ασκήσεις επί χάρτου, αντιτείνοντας ότι είναι ένα κομμάτι μιας μεγάλης δουλειάς, που λύνει χρόνιες παθογένειες του Δημοσίου.

Απαντώντας στις επισημάνσεις φορέων, που ζήτησαν να ληφθούν υπόψη οι νησιωτικές και παραμεθόριες ιδιαιτερότητες σε ό,τι αφορά την κινητικότητα, η κ. Γεροβασίλη επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο δεν προσθέτει προβλήματα, αλλά λύνει, ιδιαίτερα για Δήμους όπως η Κάσος, που δεν έχουν ούτε έναν υπάλληλο.

«Το νομοσχέδιο λύνει χρόνιες παθογένειες του Δημοσίου. Βεβαίως, υπάρχει δουλειά που πρέπει να γίνει ακόμα. Και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημά μας, για να προχωρήσει μια μεγάλη μεταρρύθμιση στον δημόσιο τομέα», τόνισε η κ. Γεροβασίλη.

Επίσης, υποστήριξε ότι αίρεται η αδικία για τα ποσοστά προσλήψεων ειδικών κατηγοριών, όπως ατόμων με αναπηρία, τρίτεκνων ή επιστημόνων.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ζήτησαν μεταξύ άλλων, να μην εξαιρεθούν από την κινητικότητα το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας, ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα επιστροφής τους από τα σωφρονιστικά καταστήματα στα οποία είχαν μετακινηθεί.

Η κ. Γεροβασίλη εξήγησε, ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε ενστάσεις, για να μην δημιουργηθούν προβλήματα στα σωφρονιστικά καταστήματα, γι' αυτό και μπαίνουν στον δεύτερο κύκλο κινητικότητας, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί, ώστε να μην μείνουν κενές θέσεις.

«Ίσως δεν είναι η δικαιότερη λύση, αλλά είναι μια μέση λύση, για να καλυφθούν οι ανάγκες του υπουργείο Δικαιοσύνης.

Αν υπάρξει όμως άλλη λύση που μπορεί να ευδοκιμήσει, εδώ είμαστε για να το δούμε», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ, Νικόλαος Χιωτάκης, αναγνώρισε ότι το νομοσχέδιο κινείται σε θετική κατεύθυνση, σε ό,τι αφορά το νέο σύστημα κινητικότητας και την διαδικασία αξιολόγησης των δομών, ωστόσο, εξέφρασε μια βασική, όπως την χαρακτήρισε, διαφωνία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς δεν υπάρχει η προϋπόθεση να γίνεται με την σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου φορέα.

Όπως είπε, απουσιάζει η ασφαλιστική δικλείδα για τους Δήμους που αντιμετωπίζουν προβλήματα, γιατί δεν έχουν επαρκές προσωπικό και ζήτησε η αποχώρηση του εργαζόμενου να γίνεται με την σύμφωνη γνώμη του δημάρχου.

Πρότεινε επίσης, «στα θέματα των μετατάξεων και των αποσπάσεων, η ΚΕΔΕ να μην είναι μόνο παρατηρητής, αλλά να έχει και δικαίωμα ψήφου» αλλά και να επιτραπεί στους Δήμους να καλύπτουν και άλλα έξοδα, πλην των διοικητικών, στους υπαλλήλους που θα προσλαμβάνουν.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, Δημήτρης Μαραβέλιας, τονίζοντας ότι είναι επιτακτική ανάγκη η δημιουργία ενός ενιαίου πλαισίου, για το σύνολο των υπαλλήλων που υπηρετούν στο Δημόσιο, σημείωσε ότι πρέπει να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του φορέα για τις μετατάξεις και ζήτησε και να ληφθούν υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των απομακρυσμένων ή νησιωτικών περιοχών.

Την διαφωνία του στο να εκχωρείται προσωπικό χωρίς την συναίνεση του αρμόδιου φορέα, εξέφρασε και ο Ιωάννης Τσούνης, εκπρόσωπος της ΠΟΕ – ΟΤΑ, κάνοντας λόγο για μεγάλη έλλειψη προσωπικού και τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο διαπνέεται από τη λογική περαιτέρω μείωσής του.

Έμφαση στο θέμα των υπηρεσιακών συμβουλίων, τονίζοντας την «απαραίτητη ανάγκη συμμετοχής και της ΑΔΕΔΥ σε αυτά», έδωσε ο εκπρόσωπος της, Δημήτρης Μπράτης, αναγνωρίζοντας πάντως, ότι «το νομοσχέδιο κινείται προς θετική κατεύθυνση και έχει τα εχέγγυα της διαφάνειας, της φερεγγυότητας και της αντικειμενικότητας».

«Το θέμα των υπηρεσιακών Συμβουλίων είναι κορυφαίο και δεν μπορεί να παρακάμπτεται, γιατί έχει το εχέγγυο της φερεγγυότητας, λύνει ζητήματα και δεν μπορεί να το αποσυνδέσουμε. Δεν είναι δυνατόν οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ να συμμετέχουν για τις θέσεις γενικών γραμματέων και διοικητών σε μια μετάταξη και να λέμε ότι δεν μπορούν να συμμετέχουν με δικαίωμα ψήφου για τους εργαζομένους στο Δημόσιο», υπογράμμισε.

Στις ιδιαιτερότητες των νησιών που πρέπει, όπως είπε, να ληφθούν υπόψη, αναφέρθηκαν, τόσο ο δήμαρχος Ρόδου και εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, Φώτης Χατζηδιάκος, όσο και ο δήμαρχος Λειψών, Φώτης Μάγγος, τονίζοντας την ανάγκη κινήτρων και πριμοδοτήσεων στις μετακινήσεις και αποσπάσεις των υπαλλήλων.

«Το κριτήριο της εντοπιότητας πρέπει να υπάρχει. Είναι αδήριτη ανάγκη να στελεχωθούν οι Δήμοι από μόνιμους κατοίκους των νησιών, επεσήμανε ο κ. Χατζηδιάκος.

Για νομοσχέδιο που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και με αρκετά πιο ευέλικτη διαδικασία για την κινητικότητα, έκανε λόγο ο Βασίλης Σαλτερής, εκπρόσωπος των αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Ο βιολόγος και πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιχθυολόγων Δημοσίου, Δημήτρης Βάτσος, μίλησε για αποκατάσταση μιας αδικίας, καθώς εξειδικεύονται όλες οι ειδικότητες πτυχιούχων και δίνεται πλέον το δικαίωμα να προσληφθούν στο Δημόσιο.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού, Γιάννης Παπαγεωργόπουλος, ζήτησε να προσληφθεί μόνιμο ειδικό προσωπικό για τη φύλαξη των 19.500 αρχαιολογικών χώρων, τονίζοντας ότι σήμερα είναι μόλις 1.535 άτομα για την διαφύλαξη αυτής της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, ενώ οι προσλήψεις που γίνονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου κοστίζουν πολύ περισσότερο.

Ο Νικόλας Φωτόπουλος, εκπρόσωπος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων, υποστήριξε ότι και «με αυτό το νομοσχέδιο συνεχίζεται χωρίς έλεος η αντιοικογενειακή πολιτική» και ζήτησε να παραμείνουν οι ισχύουσες διατάξεις, σε ό,τι αφορά τα ποσοστά για τις προσλήψεις στο Δημόσιο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Δημήτρης Κοντός, εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Πολυμελών Οικογενειών, ενώ ο εκπρόσωπος των Ατόμων με Αναπηρία, Κωνσταντίνος Γαργάλης, ζήτησε να μην επιτρέπεται η μετάταξή τους πριν παρέλθει η διετία, για λόγους αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης.

Να δοθεί η δυνατότητα μεταφοράς της οργανικής θέσης κατά την μετάθεση, πρότεινε ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα ΚΕΠ, Κωνσταντίνος Βώνος.

Για νομοσχέδιο που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση στα θέματα της τεχνολογίας, έκανε λόγο ο Παναγιώτης Κρανιδιώτης, εκπρόσωπος του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών. Ζήτησε παράλληλα, να επεκταθεί στο σύνολο του δημόσιου φορέα η δυνατότητα της κινητικότητας.

Για αποκατάσταση μιας αδικίας που υπάρχει εδώ και 50 χρόνια έκανε λόγο ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων (ΙΘΑΒΙΠΕΥ) του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), Κωνσταντίνος Στεργίου, ενώ το ίδιο θετικός εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ανεξάρτητων Αρχών, Διονύσης Λιναρδάτος, εφόσον, όπως είπε, η μετακίνηση προσωπικού είναι σε εθελοντική βάση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ