Συναντήσεις με τέσσερις ηγέτες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, εκτός δηλαδή της κατ' ιδίαν συζήτησης με τον Πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο, είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της εκδήλωσης προς τιμήν του Φιντέλ Κάστρο. Όπως χαρακτηριστικά σημείωνε κυβερνητική πηγή, «το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κούβα, για να παραστεί στην κηδεία του Φιντέλ Κάστρο, πέρα από την αυτοτελή πολιτική του σημασία, είχε και παραλειπόμενα και, από ό,τι φαίνεται θα έχει συνέχεια».
Η πρώτη συνάντηση ήταν με τον ιστορικό ηγέτη των Σαντινίστας και πρόεδρο της Νικαράγουα (επανεξελέγη θριαμβευτικά στις 7 Νοεμβρίου 2016), Ντανιέλ Ορτέγκα, ο οποίος έκανε και μία από τις πιο συγκινητικές ομιλίες στην εκδήλωση της Πλατείας της Επανάστασης. «Ο Ορτέγκα, που γνωρίζει πολύ καλά τη χώρα μας, καθώς ήδη από τη δεκαετία του 1980 είχε στενές σχέσεις με τον Ανδρέα Παπανδρέου, κάλεσε τον Αλ. Τσίπρα να επισκεφθεί τη Νικαράγουα», έγινε γνωστό από την ίδια κυβερνητική πηγή.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε επίσης με τον πρόεδρο του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα, «έναν από τους μεγάλους Λατινοαμερικάνους προοδευτικούς ηγέτες», ο οποίος και τόνισε τη σημασία της παρουσίας Τσίπρα στην Κούβα, σημασία για όλη τη Λατινική Αμερική. Χαρακτηριστικά του είπε: «Αλέξη, κρατάτε γερά, είσαι το στήριγμα στην Ευρώπη, του προοδευτικού κόσμου της Λατινικής Αμερικής!»
Επίσης, συζήτησε με μια ακόμα μορφή της αριστερής Λατινικής Αμερικής, τον πρόεδρο της Βολιβίας, Έβο Μοράλες. Η συνομιλία τους ήταν εγκάρδια και αναλυτική, για τα ζητήματα της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης, και κατέληξε, και αυτή, σε πρόσκληση για επίσκεψη Τσίπρα στη Βολιβία.
Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για αρκετή ώρα, και με τον πρόεδρο του Μεξικού, Ενρίκε Πένια Νιέτο, καθώς κάθονταν δίπλα δίπλα στην τελετή. Συζήτησαν για το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην Αμερική και τον πλανήτη με την εκλογή Τραμπ, ενώ ο Μεξικάνος πρόεδρος κάλεσε και αυτός τον Έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί το Μεξικό. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «η παρουσία αλλά και η ομιλία Τσίπρα έκαναν αίσθηση. Μόλις τέλειωσε τον επικήδειο, ο Ραούλ Κάστρο τον αγκάλιασε, ενώ μετά ο γιος, η κόρη και τα εγγόνια του Φιντέλ τον πλησίασαν και τον ευχαρίστησαν. Ήταν ο μοναδικός Ευρωπαίος που τίμησε με την παρουσία την τελετή, και αυτό, για τους Κουβανούς, τους Λατινοαμερικάνους, αλλά και όλο τον προοδευτικό κόσμο που αγωνίζεται, σε όλο τον πλανήτη, έχει μεγάλη συναισθηματική, συμβολική και πολιτική σημασία. Ας περιμένουμε τη συνέχεια, με τα ταξίδια στις χώρες της Λατινικής Αμερικής», προϊδεάζει η κυβερνητική πηγή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ