Του Χρήστου Ν. Κώνστα
Διαγκωνίζονται οι υπουργοί για το πώς θα μοιράσουν, στο τέλος του έτους, το υπερπλεόνασμα που με απύθμενο θράσος παρουσιάζει κομπάζοντας η κυβέρνηση.
Η αλήθεια όμως είναι ότι για να διανεμηθεί ένα μέρος έστω του δημοσιονομικού υπερπλεονάσματος του 2019, πρέπει πρώτα να πιστοποιηθεί από την Eurostat τον Απρίλιο του 2020.
Γι' αυτό όλες αυτές οι «διαρροές» και «πληροφορίες» για «γενναίες μειώσεις φόρων» είναι απλώς εξαγγελίες που η επόμενη κυβέρνηση θα εφαρμόσει, πάνω σ' ένα νέο μείγμα πολιτικής.
Το σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα ήταν απλό: Τα παίρνω απ' όλους και τα δίνω σ' αυτούς που θέλω…. Μειώνω τις δημόσιες επενδύσεις, αυξάνω τις φορολογικές επιβαρύνσεις και ξοδεύω ότι μπορώ σε διορισμούς.
Τέσσερα χρόνια τώρα η κυβέρνηση ακολουθεί ακριβώς την ίδια στρατηγική: Αφού κατηγορούσε τους ΣαμαροΒενιζελαίους γιατί ήθελαν να δεσμεύσουν την χώρα για 3 χρόνια με πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% (με αντίστοιχους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης), εφαρμόζει μια πολλαπλά σκληρότερη φορομπηχτική πολιτική για να εμφανίσει υπερπλεονάσματα της τάξης 6,5% και κατόπιν κομπάζει για την αφαίμαξη της μεσαίας τάξης μιλώντας για «υπεραπόδοση της οικονομίας».
Η κυβέρνηση διαμοιράζει την φτώχεια ανάμεσα σε φτωχούς και εξαθλιωμένους και επιπλέον συμπιέζει τα συνολικά κονδύλια που αφορούν την κάλυψη ακόμη και στοιχειωδών κοινωνικών αναγκών. Στο τέλος τα λεφτά που εξοικονομούνται από διανέμονται σε κοινωνικά επιδόματα…
Την ίδια όμως στιγμή, το χρέος διογκώνεται πρωτοφανή επίπεδα παρά την δήθεν «γενναία μείωση» του περασμένου καλοκαιριού που διαφήμιζε η κυβέρνηση με κόκκινες γραβάτες… Το χρέος εκτινάχθηκε στο 181,1% του ΑΕΠ που είναι και το υψηλότερο ιστορικά επίπεδο παρουσιάζοντας αύξηση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2017 όταν το χρέος είχε διαμορφωθεί στο 176,2%.
Χρέος πάνω από το 180% του ΑΕΠ δεν είχε καταγραφεί ούτε το 2011 δηλαδή λίγο πριν γίνει το περίφημο κούρεμα μέσω του PSI…
Μετά έρχεται η δραματική αύξηση του ιδιωτικού χρέους...