Μαρουσάκης στο Liberal: Σε κόκκινο συναγερμό όλη η χώρα για πυρκαγιές και καταιγίδες

Μαρουσάκης στο Liberal: Σε κόκκινο συναγερμό όλη η χώρα για πυρκαγιές και καταιγίδες

Τα πράγματα από αύριο θα γίνουν ακόμη πιο επικίνδυνα. Ενα εκρηκτικό κοκτέιλ προκαλούν οι υψηλές θερμοκρασίες και ένα νέο στοιχείο, ο λίβας, καθιστά ιδιαίτερα ξηρή την ατμόσφαιρα. Επειτα από εννέα ημέρες με θερμοκρασίες 45 βαθμούς, μιλάμε για τον απόλυτο κίνδυνο. Και ενώ στην Νότια Ελλάδα θα έχουμε πυρκαγιές, στην Βόρεια Ελλάδα θα δούμε ισχυρές καταιγίδες και… χαλάζι.

Μια ψυχρή μάζα κατεβαίνει από τα Βόρεια Βαλκάνια και καθώς θα συγκρουστεί με τις πολύ θερμές αέριες μάζες που έχουμε ήδη στη χώρα μας, θα προκληθούν, πολύ ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι. Αυτή η ατμοσφαιρική κυκλοφορία μοιάζει πολύ με αυτήν που είχαμε στις πυρκαγιές στο Μάτι. Επομένως, η Παρασκευή είναι μια ιδιαίτερα επικίνδυνη ημέρα για πυρκαγιές στη χώρα.

Είναι σαφές πλέον ότι ο Αύγουστος θα είναι ο μήνας των πολλών πυρκαγιών. Από Δευτέρα περιμένουμε ένα νέο κύμα καύσωνα μέχρι τα τέλη της άλλης εβδομάδας. Αυτές οι υψηλές θερμοκρασίες θα συνδυαστούν με δυνατά μελτέμια. Επομένως, όλη η άλλη εβδομάδα είναι επικίνδυνη για πυρκαγιές. Φαίνεται πως από τις 13 Αυγούστου και μετά, αυτή η προέλαση των καυσώνων θα κοπάσει και θα οδηγηθούμε σε πτώση της θερμοκρασίας που ενδεχομένως θα οδηγήσει σε βροχές.

Όπως είναι πλέον η κατάσταση και το γεγονός πως αυξάνεται η συχνότητα των ακραίων καυσώνων, είναι προφανές ότι θα πρέπει να αναμένουμε ολοένα και περισσότερες πυρκαγιές εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Είναι χαρακτηριστικό πως αντίστοιχους με το φετινό καύσωνα είχαμε το 1987 και το 2007 με τις πυρκαγιές στην Ηλεία. Η συχνότητά τους αυξάνεται και για αυτό το λόγο πρέπει να θωρακιστούμε και να είμαστε σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε αυτές τις καταστάσεις.

Η φωτιά στη Βαρυπόμπη ήταν ένα «καμπανάκι». Η πυρκαγιά παρά το γεγονός πως δεν υπήρχαν άνεμοι επεκτάθηκε γρήγορα, κάτι που οφείλεται στο ότι το δάσος ήταν…εύφλεκτη ύλη. Το έδαφος ήταν ξηρό, τόσο εξαιτίας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών, όσο και της απουσίας βροχών. Δυστυχώς η χώρα πρέπει να προετοιμαστεί για ακραία καιρικά φαινόμενα τα επόμενα χρόνια και μεγάλες πυρκαγιές.

* Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης είναι φυσικός, μετεωρολόγος στο Open