Μαραθώνιος για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες

Μαραθώνιος για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες

Του Βασίλη Γεώργα

Στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, όπου διεξάγεται εδώ και 50 και πλέον ώρες ο διαγωνισμός για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες, το «μαύρο» παραμένει. Όχι λόγω του σκότους της δεύτερης νύχτας που πέρασαν έγκλειστοι οι διαγωνιζόμενοι «μπιντάροντας» προσφορές εν μέσω βροχής αγωγών από τους δικηγόρους, αλλά ελέω του αποκλεισμού από την πληροφόρηση.

Όσα κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες και αναπαράγονται κατά κόρον περί του ενός ή του άλλου «νικητή» είναι προϊόν ακατάσχετης φημολογίας και όχι ενημέρωσης. Υπάρχουν στεγανά που δεν πιστεύει κανείς πως μπορεί να σπάσουν. Οπότε το πιο ασφαλές συμπέρασμα που μπορεί κανείς να βγάλει είναι πως η διαδικασία, η οποία έχει καθυστερήσει αρκετά περισσότερο από όσο αναμένονταν, έχει μπροστά της ακόμη δρόμο. Πολύ δε περισσότερο που μεσολάβησε και η βραδινή διακοπή για φαγητό… Τη βολεύει την κυβέρνηση επικοινωνιακά αυτή η αργόσυρτη διαδικασία, μη γελιόμαστε. Είναι κακόγουστο το σόου, αλλά πιστεύει ότι κερδίζει πόντους.

Υπάρχουν κάποιες πληροφορίες τις τελευταίες ώρες που παρουσιάζονται ως «διαρροές» σύμφωνα με τις οποίες η διαδικασία βρίσκεται στη δημοπρασία της τρίτης άδειας. Σε συνδυασμό με τις επίσημες διαβεβαιώσεις ότι «όλα κυλούν ομαλά», όσοι τη διακινούν υποστηρίζουν ότι γίνεται μάχη προσφορών και αντιπροσφορών σε κάθε γύρο από κάθε έναν εκ των οκτώ διεκδικητών. Που μετά τη σειρά του ερμηνεύεται ότι τα τιμήματα έχουν ανέβει ψηλά.

Αν καταφέρει η κυβέρνηση να εισπράξει περισσότερα λεφτά από τους επίδοξους καναλάρχες, με τις υγείες μας. Μακάρι να πληρώσουμε και λιγότερους φόρους. Αλλά το ερώτημα που επί χρόνια απασχολούσε την Αριστερά ενόσω ανέλυε και κατέκρινε το τηλεοπτικό τοπίο, έρχεται και επανέρχεται; Όποιος έχει τη βαρύτερη τσέπη μπορεί να γίνεται «καναλάρχης»; Πρέπει να είναι το μόνο κριτήριο; Σε αυτό δεν έχει απαντήσει η κυβέρνηση. Αλλά και να το πιστεύει, δεν έχει απαντήσει στο άλλο ερώτημα: γιατί σκοπίμως, χωρίς ουσιαστική και πειστική αιτιολόγηση, όρισε ότι μόνο οι τέσσερις βαρύτερες τσέπες έχουν δικαίωμα να αποκτήσουν τηλεοπτικό σταθμό,και όχι όλοι όσοι έχουν λεφτά να βάλουν;

Πιθανόν το ξημέρωμα θα μας βρει με τη διαδικασία ακόμη σε εξέλιξη. Και να τελειώσει κάποια στιγμή, οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν λογικά μαζί την ανακοίνωση των πρακτικών για να μην υπάρχουν σκιές. Η προκήρυξη προβλέπει ότι θα πρέπει να συνταχθεί πρακτικό από την Επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού με αναλυτικά τα αποτελέσματα κάθε γύρου, τη σειρά πλειοδοσίας και τον υπερθεματιστή. Θα υπάρχει και ο πίνακας με την κατάταξη των «ηττημένων» ανάλογα με την προσφορά τους, αλλά θα αναφέρεται μόνο η υψηλότερη προσφορά που υπέβαλε ο καθένας.

Αυτά πιθανόν αύριο, μαζί με τον νέο γύρο των ενστάσεων που αναμένεται να ακολουθήσει μετά τον διαγωνισμό και τον επανέλεγχο των πόθεν έσχες των διεκδικητών που θα γίνει εντός πέντε ημερών. Από εκεί και μετά, μόλις ολοκληρωθούν οι δικαστικές διαδικασίες και εκδοθεί η οριστική απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείθας επί της προσφυγής κατά του διαγωνισμού που έχει υποβληθεί, θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την οριστική ανακοίνωση των αδειών. Σε 90 ημέρες η Digea, όπως επανέλαβε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, θα «αποσυνδέσει» τους μη αδειοδοτημένους τηλεοπτικούς σταθμούς από το εθνικό ψηφιακό σήμα και θα «εφαρμόσει τη νομιμότητα»…