Στο σημαντικό αριθμό των διστακτικών για εμβολιασμό περιλαμβάνονται αρκετοί, και η βοήθεια της Εκκλησίας είναι σημαντική για την άρση των δισταγμών, ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι τα εμβόλια κατά του κορονοϊού δεν είναι πειραματικά, ούτε εμπεριέχουν εμβρυϊκά κύτταρα.
Το ερώτημα που τέθηκε ήταν εάν είναι ηθικά αποδεκτό να χορηγούνται εμβόλια κατά της covid-19 που έχουν χρησιμοποιηθεί από εμβρυικά κύτταρα που έχουν διακοπεί. Κανένα από τα εμβόλια δεν περιέχει εμβρυικά κύτταρα, ξεκαθάρισε η κ. Θεοδωρίδου. Δεν τίθεται ζήτημα χριστιανικής ηθικής για τη χρήση των παραπάνω εμβολίων τα οποία αντίθετα σώζουν ζωές», τόνισε χαρακτηριστικά.
Στο θέμα εάν τα εμβόλια είναι πειραματικά, απάντησε ότι αυτό δεν ισχύει, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί. Η κα Θεοδωρίδου επισήμανε ότι πριν αδειοδοτηθούν έχουν χορηγηθεί σε χιλιάδες εθελοντές, ενώ μέχρι σήμερα έχουν γίνει εκατομμύρια εμβολιασμοί. Ο όρος πειραματικό εμβόλιο δεν ισχύει, υπογράμμισε.
Η κα Θεοδωρίδου υπογράμμισε, εκ νέου, ότι κανένα από τα εμβόλια δεν παρεμβαίνει στη διαδικασία τεκνοποίησης. Πρόσθεσε, ότι ο εμβολιασμός δεν είναι βλαπτικό κατά τη διάρκεια της προσπάθειας τεκνοποίησης ή κανένα στάδιο της κύησης.
Μιλώντας για τους εφήβους από 15 έως 17 ετών, για τους οποίους έχει ήδη ανοίξει πλατφόρμα για τα ραντεβού η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου είπε ότι σ' αυτήν την ομάδα περιλαμβάνονται και οι έφηβοι με υποκείμενα νοσήματα.
Μάλιστα αναφέρθηκε σε μία αμερικανική μελέτη στην οποία παρακολουθήθηκαν 204 έφηβοι για δύο μήνες στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίοι νόσησαν και νοσηλεύτηκαν για τον κορονοϊό. Από αυτούς το 70,6% ήταν έφηβοι με υποκείμενο νόσημα και το 36% έπασχαν από παχυσαρκία η οποία θεωρείται υποκείμενο νόσημα όσον αφορά τον κορονοϊό.
Μάλιστα σημειώνεται ότι στη χώρα μας το 25% των εφήβων είναι παχύσαρκοι, επισήμανε η κα Θεοδωρίδου η οποία τόνισε πως «η παχυσαρκία είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου, καθώς ο λιπώδης ιστός λειτουργεί ως όργανο που παράγει πλήθος ουσιών και επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα αλλά και το μεταβολισμό».
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το αν υπάρχει σκέψη να αρχίσουν να εμβολιάζονται και στη χώρα μας τα παιδιά 12 ως 15 ετών - τα οποία ήδη εμβολιάζονται στις ΗΠΑ και στον Καναδά - η κυρία Θεοδωρίδου απάντησε ότι «η πλειονότητα των χωρών έχει προτάξει των εμβολιασμών στα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα ή στα παιδιά που ζουν με ευάλωτα άτομα καθώς αυτά τα παιδιά θα πρέπει να προστατεύσουμε και για να προστατέψουν τους γύρω τους».
Σε άλλη ερώτηση που αφορούσε το ενδεχόμενο τρίτης δόσης εμβολίου, η κυρία Θοδωρίδου είπε ότι αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, κυρίως τους ανοσοκατεσταλμένους, οι οποίοι θα πρέπει να λάβουν μία επαναληπτική δόση του εμβολίου. Όμως εξήγησε, το θέμα της τρίτης δόσης θα τεθεί μετά το Σεπτέμβριο.
Σε ακόμη μία ερώτηση που αφορούσε το ποσοστό των εμβολιασμένων οι οποίοι ασθενούν και νοσηλεύονται, η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι οι ασθενείς που εισάγονται σε ΜΕΘ σε ποσοστό πάνω από 90% είναι ανεμβολίαστοι. Ωστόσο παρατήρησε ότι υπάρχει πιθανότητα κάποιοι που έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις να νοσήσουν, όμως νοσούν ελαφρά και σπάνια μπαίνουν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Όπως είπε η ίδια πρόκειται συνήθως για ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα.