«Το κείμενο των συμπερασμάτων λέει σαφώς ότι η πορεία της Τουρκίας προς την τελωνειακή ένωση θα είναι σταδιακή, αναλογική και αναστρέψιμη. Αυτό θα είναι στο χαρτί, κοινοτικό κεκτημένο, θα είναι μέρος της σχέσης της Ε.Ε. με την Τουρκία», δήλωσε η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα στη Σύνοδο Κορυφής.
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, η κυρία Σπυράκη εξέφρασε την άποψη ότι «θα γίνονται βήματα προς την διεύρυνση της τελωνειακής ένωσης σε σχέση με την Ε.Ε., όσο η Τουρκία συμπεριφέρεται με βάση τα κριτήρια της Ε.Ε., δηλαδή με βάση τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας. Εάν όμως η Τουρκία επιστρέψει στην προκλητικότητα, τότε, τα μέτρα άσκησης πίεσης θα ξανάρθουν στο τραπέζι για την Τουρκία. Πρόκειται για μια διαδικασία τελείως αμφίδρομη». Όσο η Τουρκία κρατάει χαμηλά την ένταση και συμπεριφέρεται όπως προβλέπει η ΕΕ. τόσο η Ε.Ε. θα δίνει στην Τουρκία χώρο στην τελωνειακή ένωση, τονίζει η κ. Σπυράκη.
Παράλληλα, επισημαίνει πως «είναι ένα πολύ μετρημένο βήμα της ΕΕ, ένα βήμα που δείχνει ότι η Αθήνα έχει μεγάλη επιρροή στη λήψη των αποφάσεων, δεδομένου ότι οι αρχικές τοποθετήσεις χωρών, που ήθελαν την τελωνειακή ένωση στο πάτο για την Τουρκία, δεν καταγράφονται στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής».
Μεταξύ αυτών των χωρών είναι καταρχήν η Γερμανία, η Ισπανία αλλά ακόμα και η Ιταλία και η Μάλτα, που έχουν συμφέροντα στην τελωνειακή λύση και «είναι προφανές ότι δεν δημιουργούνται εύκολα πλειοψηφίες που να καταλήγουν σε έναν συμβιβασμό όπως αυτόν για τον οποίο μιλάμε τώρα», σημειώνει η κ. Σπυράκη. Μένει να τηρηθεί, όπως εξηγεί, από την πλευρά της Τουρκίας, ό,τι μέχρι τώρα έχει καταγράψει ως υπόσχεση όχι μόνο η ελληνική πλευρά αλλά και η ευρωπαϊκή.
Σε σχέση με τα συμφέροντα της Κύπρου και της Ελλάδας τα σημάδια είναι καλά αναφέρει η Μαρία Σπυράκη «και αυτό επειδή η Ε.Ε. δεν κάνει ούτε ένα βήμα πίσω σε σχέση με όσα γνωρίζουμε για την θέση της και αφορά τόσο την συμπεριφορά της Τουρκίας αλλά κυρίως τον σεβασμό των αποφάσεων του Ο.Η.Ε. για την διευθέτηση του προβλήματος στην βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Και αυτό είναι το πιο καθαρό μήνυμα που φεύγει από την πλευρά της Ε.Ε». Έτσι, Αθήνα και Λευκωσία θα φύγουν με ένα καλό κείμενο συμπερασμάτων εκτιμά η κ. Σπυράκη, «μένει να δούμε και την μετέπειτα συμπεριφορά της Τουρκίας γιατί δεν θα είναι η πρώτη φορά που άλλα λένε και άλλα κάνουν».
Αναφορικά με την μετάλλαξη «Δέλτα» με την οποία έρχεται αντιμέτωπη όλη η Ευρώπη, η Μαρία Σπυράκη, λέει χαρακτηριστικά πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αναστατωμένη συνολικά. «Το Ηνωμένο Βασίλειο, δέχθηκε μια πτήση από την Ινδία στην οποία επέβαιναν 418 άνθρωποι εκ των οποίων το 6% νόσησαν. Η συζήτηση, λοιπόν, της υποδοχής πολιτών τρίτων χωρών στην Ε.Ε. προκαλεί πολύ μεγάλη ανησυχία. Πρέπει να υπάρξουν πολύ συγκεκριμένα μέτρα, για να θωρακιστεί η Ε.Ε. έναντι του ιού. Αυτό θα γίνει με τον εμβολιασμό του πληθυσμού και ειδικά των ευπαθών ομάδων, όπως και στην χώρα μας βλέπουμε πως υπάρχει ένα κενό, στις ηλικίες άνω των 60 υπάρχει ένας δισταγμός να εμβολιαστούν. Και το δεύτερο, είναι το πώς θα ελέγξουμε τα σύνορά μας σε σχέση με τις τρίτες χώρες, γιατί φαίνεται πως αυτή η μετάλλαξη είναι επικίνδυνη και το πισωγύρισμα θα είναι καταστροφή για τις οικονομίες μας», καταλήγει η ευρωβουλευτής.
Όσο αφορά, τέλος, στις επικείμενες γερμανικές εκλογές, η κ. Σπυράκη σχολιάζει πως «έχει προεξοφληθεί η αποχώρηση της Γερμανίας, υπάρχει ένα ερώτημα ποια θα είναι η σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης και ποιος θα είναι ο καγκελάριος, ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των εκλογών σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Φαίνεται πως ο μεγάλος παίκτης θα είναι η Χριστιανοδημοκρατική συμμαχία, όπως και το κόμμα των Πρασίνων που κερδίζει έδαφος, αν και μην ψηφίζοντας χθες τον Κλιματικό Νόμο έχασαν ένα πολύ ισχυρό επιχείρημα».