Η κατάσταση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, οι S-400 και η ενδεχόμενη πώληση αεροσκαφών F-35 ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στη χθεσινή κατάθεση του Μάικ Πομπέο στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Με τη φράση «εργάζομαι να πείσω την Τουρκία να επανενταχθεί στο ΝΑΤΟ», ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών περιέγραψε λιτά αλλά γλαφυρά την κατάσταση που επικρατεί στις σχέσεις της με τη Δύση.
«Είναι σημαντικός εταίρος. Πρέπει η συμπεριφορά τους να αντικατοπτρίζει τους στόχους του ΝΑΤΟ και αυτό επιδιώκουμε με επιμελή τρόπο: να τους αναγκάσουμε να επανέλθουν στο ΝΑΤΟ - κατά κάποιο τρόπο - με τις ενέργειές τους να είναι σύμφωνες με αυτό που προσπαθούμε να επιτύχουμε στο ΝΑΤΟ. Και να μην λαμβάνουν μέτρα που υπονομεύουν τις προσπάθειές του» επεσήμανε ο Μάικ Πομπέο.
Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί βουλευτές εξέφρασαν την ελπίδα τους να μην δοθούν F-35 στην Τουρκία. «Τους δίνουμε συνεχώς και παίρνουμε χαστούκια όταν τους ζητούμε κάτι» , είπε ο Δημοκρατικός Άμπιο Σίρες.
O βουλευτής Μπραντ Σέρμαν ήταν κατηγορηματικός:«Δεν είναι ένα όπλο για να χρησιμοποιηθεί εναντίον τρομοκρατών. Είναι όπλο για να χρησιμοποιηθεί εναντίον της Ελλάδας» είπε, ενώ ο ρεπουμπλικανός βουλευτής του Τέξας Τεντ Πόε αποκάλεσε την Τουρκία «κακό παιδί του ΝΑΤΟ».
Στις αιτιάσεις του ο Μάικ Πομπέο απάντησε πως ακόμα δεν έχει αποφασίσει αν θα παραχωρηθούν τα F-35 στην Τουρκία.
Για τους S-400 είπε πως οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εργάζονται για να κρατήσουν την Τουρκία στο σημείο που να μην τους αποκτήσουν. «Πιστεύω ότι δεν τους έχουν ακόμη και ελπίζουμε ότι ποτέ δεν θα τους αποκτήσουν» σημείωσε.
Απαντώντας στον δημοκρατικό βουλευτή Νιού Τζέρσεϊ, Αμπιο Σίρες, που τον ρώτησε αν σκέφτεται να άρει το εμπάργκο όπλων εις βάρος της Κύπρου, "της οποίας ο λαός νιώθει να απειλείται" ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε: «Δεν θέλω να απαντήσω εξειδικευμένα στο θέμα αυτό, αλλά μάλλον θα μιλήσω ευρύτερα για τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου. Συναντήθηκα τη Δευτέρα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών. Υπάρχει πολλή δουλειά. Υπάρχουν απειλές και η Αμερική έχει τεράστιο συμφέρον. Πρέπει να υπολογίσουμε ακριβώς πως θα χειριστούμε κάθε μία από τις απειλές. Πρόκειται για περίπλοκη περιοχή».
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ