Πρόσκληση προς την ελληνική βιομηχανία και δη την ενεργοβόρα να συμμετάσχει στην εξαγορά λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ απηύθυνε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνο-Αμερικανικού επιμελητηρίου όπου ανακοίνωσε παράλληλα ότι εξετάζει από κοινού με την κινεζική Shenhua την κατασκευή λιγνιτικού σταθμού ισχύος 1000 μεγαβατ στην Τουρκία.
"Το ζητούμενο για τη βιομηχανία είναι το χαμηλό μακροχρόνιο κόστος. Η ΔΕΗ δεν θα μπορεί στο μέλλον να παίζει αυτόν το ρόλο", τόνισε ο επικεφαλής της ΔΕΗ και πρόσθεσε:
"Η βιομηχανία δεν μπορεί να παραμείνει παθητικός καταναλωτής αλλά να γίνει ενεργός παίκτης στην ενέργεια. Η ενεργοβόρος βιομηχανία πρέπει να δει με προσοχή και να λάβει μέρος στην αποεπένδυση με όρους στρατηγικής και με τους κατάλληλους συμμάχους. Υπάρχουν οι προυποθέσεις".
Ο κ. Παναγιωτάκης τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας που επιτεύχθηκε για τα λιγνιτικά, λέγοντας ότι διασφαλίζει επενδύσεις, θέσεις εργασίας, προστασία του περιβάλλοντος κλπ. Ενώ σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ όπως είπε το ζητούμενο είναι να γίνει με συμφέροντες όρους, δηλαδή με το καλύτερο δυνατό τίμημα. Ειδικότερα, οι εξελίξεις ανά σταθμό ηλεκτροπαραγωγής όπως τις περιέγραψε ο κ. Παναγιωτάκης έχουν ως εξής:
- Στη Φλώρινα θα δημιουργηθεί η δεύτερη μονάδα, μια επένδυση της τάξης των 750 εκατ, ευρώ (αν και όπως είπε ένας ιδιώτης μπορεί να την κάνει φθηνότερα), μια επένδυση που δεν θα μπορούσε να κάνει η ΔΕΗ. Ήδη, ανέφερε χαρακτηριστικά η Πτολεμαίδα 5 μας έχει φέρει στα όριά μας, έχουμε διαθέσει 700 εκατ. και απομένουν άλλα 800 εκατ. ευρώ. Με τις επενδύσεις στα ορυχεία της Βεύης και του Κλειδιού θα δημιουργηθούν πάνω από 700 νέες θέσεις εργασίας. Θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις απέναντι στην πόλη της Φλώρινας για την παροχή τηλεθέρμανσης και η περιοχή θα μετατραπεί σε ενεργειακό κέντρο.
- Στη Μεγαλόπολη θα πουληθούν οι μονάδες 3 και 4 με χρόνο ζωής το 2025 και το 2032-2033 αντίστοιχα. Τα συμφέροντα των εργαζομένων θα διασφαλισθούν και με μέτρα που θα λάβει η ΔΕΗ αλλά και με συγκεκριμένες διατυπώσεις στη σύμβαση, όπως και τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας με τη συνέχιση της τηλεθέρμανσης και την περιβαλλοντική αποκατάσταση των ορυχείων.
- Το Αμύνταιο που δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία είναι απαραίτητο για να διατηρηθεί η λιγνιτική παραγωγή στο επίπεδο του 25% - 28% για λόγους ασφαλείας εφοδιασμού και οικονομίας. Χρειάζεται περιβαλλοντική αναβάθμιση με συνεταίρους που θα αναλάβουν τη σχετική επένδυση "καθώς δεν είναι στα σχέδιά μας να επενδύσουμε άλλο στον λιγνίτη".
Ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε πως παρά το γεγονός ότι η πώληση των μονάδων γίνεται υποχρεωτικά, η ΔΕΗ θα επιδιώξει να την μετατρέψει σε ευκαιρία αξιοποιώντας τα έσοδα για επενδύσεις σε νέους τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές, η εξοικονόμηση ενέργειας, τα δίκτυα. Το σχέδιο μετασχηματισμού της ΔΕΗ καταστρώνεται σε συνεργασία με ειδικό σύμβουλο που έχει προσληφθεί. Στο πλαίσιο των νέων δράσεων εξετάζεται και η επένδυση στην Τουρκία. Τέλος, ο πρόεδρος της ΔΕΗ κάλεσε όλες τις πλευρές, περιλαμβανομένης της πολιτικής ηγεσίας να αντιμετωπίσουν το θέμα της λιγνιτικής παραγωγής με νηφαλιότητα, για το συμφέρον της χώρας.
Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης ανέφερε ότι η ζήτηση ενέργειας μειώνεται και παράλληλα αλλάζει το μείγμα προς όφελος του φυσικού αερίου και των ανανεώσιμων πηγών, ωστόσο τα υγρά καυσιμα παίζουν και θα συνεχίσουν να παίζουν σημαντικό ρόλο. Εκτίμησε ότι οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές την επόμενη τριετία θα φθάσουν σε 2 δισ. ευρώ και άλλα 5 δισ., τα αμέσως επόμενα χρόνια. Ανασταλτικό παράγοντα όπως είπε αποτελεί η υψηλή φορολογία στην τιμή πώλησης των υγρών καυσίμων που ανέρχεται περίπου στο 70% της τελικής τιμής, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να εμφανίζεται ως η 3η πιο ακριβή χώρα στο κόστος της απλής αμόλυβδης 95 οκτανίων, ενώ χωρίς την επιβολή φόρων η χώρα μας θα περιοριζόταν στην 11η θέση στην Ευρώπη των 28.
Τέλος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα μπορεί να καταστεί σημαντικός διαμετακομιστικός κόμβος και πύλη εισόδου ενεργειακών προϊόντων στη ΕΕ καθώς, όπως είπε, «κατέχει στρατηγική και προνομιούχο θέση γεωγραφικά και αποτελεί μια ασφαλή και σταθερή χώρα, γεγονός που της δίνει τη δυνατότητα να διαδραματίσει ένα κομβικό ρόλο στις ροές ενεργειακών προϊόντων και στις εναλλακτικές οδεύσεις προς τη Ευρώπη, λαμβάνοντας υπόψη και την αυξανόμενη σημασία του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ