Η παρούσα κατανομή του EFSI (πακέτο Γιούνκερ) είναι γεωγραφικά και τομεακά εξαιρετικά ανισόρροπη, τα δε νησιά λόγω έλλειψης εμπειρίας και αδυναμίας υποστήριξης μεγάλων έργων δεν αξιοποιούν τις χρηματοδοτικές δυνατότητες του πακέτου. Με τροπολογίες για την τροποποίηση του κανονισμού του EFSI και την επέκτασή του ζητήσαμε να δοθεί χρηματοδότηση σε προγράμματα τουρισμού, όπου η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, να ενημερώνονται οι φορείς (μέσω του European Investment Advisory Hub (EIAH)) πώς θα συνδυάζεται το πακέτο με τα άλλα χρηματοδοτικά μέσα της Ένωσης (blending). Μην ξεχνάμε, όμως, ότι στην Ελλάδα δεν έχει καν αρθεί μέρος των βαρών της επιχειρηματικότητας που θέτει η Δημόσια Διοίκηση- αντίθετα πολλαπλασιάζονται, με αποτέλεσμα ακόμα κι αν τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά και επενδυτικά εργαλεία βελτιωθούν, δεν θα είναι, δυστυχώς, αξιοποιήσιμα στη χώρα μας».
Αυτά τόνισε ο Ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος στην ομιλία που απεύθυνε σε εκδήλωση αφιερωμένη στους μηχανισμούς στήριξης της ΕΕ για επενδύσεις, που διοργανώθηκε και φιλοξενήθηκε στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, από την Διακομματική Ομάδα (Intergroup) για τις θάλασσες, τα ποτάμια, τα νησιά και τις παράκτιες περιοχές, μέλος της οποίας είναι και ο κος Κύρκος. Η διάσκεψη αυτή αποσκοπούσε να εξετάσει πώς τα νησιωτικά εδάφη και οι εξόχως απόκεντρες περιφέρειες με τις ιδιαιτερότητές τους μπορούν να επωφεληθούν των νέων επενδυτικών πολιτικών και μέσων της ΕΕ, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI).
«Για την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών αυτών εργαλείων χρειάζεται και το κατάλληλο επενδυτικό περιβάλλον, που στην Ελλάδα δεν υπάρχει. Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι η επένδυση 50 εκατομμυρίων για την καλλιέργεια ψαριών σε κλουβιά χρησιμοποιώντας σύγχρονες τηλεπικοινωνιακές τεχνολογίες της Lockheed: Αυτόματη μετακίνηση των κλωβών ελεγχόμενη δορυφορικά και αυτόματο τάισμα των ψαριών που θα οδηγούσαν σε μείωση του αποτυπώματος στο βυθό με αποτέλεσμα καλλιέργεια φιλικότερη προς το περιβάλλον και καλύτερη ποιότητα των ψαριών. Ποια ήταν η συνέχεια; Το έργο αποσύρθηκε, επειδή η ελληνική διοίκηση δεν μπόρεσε να εκδώσει άδεια χρήσης γης, με απλά λόγια δεν μπόρεσε να δώσει άδεια για αλιεία στην Κρήτη.
Δεύτερο παράδειγμα η δημιουργία ιδιωτικών υδατοδρομίων που εντάχθηκε στο πακέτο Γιούνκερ με 50 εκατομμύρια. Μια επένδυση που θα ενίσχυε τις τοπικές οικονομίες, θα διασύνδεε και θα κάλυπτε αναπτυξιακές ανάγκες απομακρυσμένων νησιών, θα προωθούσε τον τουρισμό στα νησιά. Τι συνέβη; Η κυβέρνηση θέσπισε νόμο ο οποίος δίνει σε φορείς του Δημοσίου την ίδρυση των υδατοδρομίων και το σχέδιο ακυρώθηκε. Ιδεολογικές εμμονές; Ίδια συμφέροντα;
Πέρα πάντως από τα χρηματοδοτικά και επενδυτικά εργαλεία, τα οποία συναντούν εμπόδια στην Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αναγκάσει τις χώρες μας να συγκλίνουν σε πολλούς άλλους τομείς. Είναι παράλογο να μιλάμε για ίσους όρους ανταγωνισμού για επενδύσεις, για παράδειγμα, όταν η δικαιοσύνη αποδίδεται σε 3-5 χρόνια σε μία χώρα και σε 12-15 σε άλλη. Η Λευκή Βίβλος του Γιούνκερ σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης μας επηρεάζει περισσότερο από ό,τι συνειδητοποιούμε», δήλωσε ο ευρωβουλευτής.