Την άποψη πως ο παγκόσμιος συναγερμός για τη μετάλλαξη Δέλτα είναι κάπως υπερβολικός, καθώς το μεταλλαγμένο στέλεχος προκαλεί περισσότερο επιδημικές εξάρσεις παρά τεράστια αλλαγή της επιδημιολογικής εικόνας, εξέφρασε ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης μιλώντας το πρωί σε συνέντευξη τύπου για τα διαγνωστικά όπλα για την Covid.
«Δεν φοβάμαι τόσο τη μετάλλαξη Δέλτα, έχει υπερ-τονιστεί» είπε ο καθηγητής Γενετικής προσθέτοντας ότι ο γρήγορος εμβολιασμός είναι το «όπλο» ενάντια σε οποιαδήποτε μετάλλαξη, και την Άλφα και τη Βήτα και τη Γάμμα και τη Δέλτα, αλλά και την Έψιλον που μπορεί να έρθει.
Ο Μανώλης Δερμιτζάκης, ακολούθως, τόνισε τη σημασία της ποιοτικής σύστασης του εμβολιασμένου πληθυσμού - κάτι που έχει επισημάνει και ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής - λέγοντας πως πρέπει όλες οι πληθυσμιακές ομάδες να αντιπροσωπεύονται με σημαντικά ποσοστά στον εμβολιασμένο πληθυσμό.
Πρέπει να έχουν παρουσία υψηλή και οι ηλικιωμένοι και οι μεσήλικες και οι νεότεροι κι επ’ αυτού έχει συστηθεί ο εμβολιασμός των εφήβων ηλικίας 16-17 και τα παιδιά 12-15 ετών για να μην κινδυνέψουν να κλείσουν ξανά τα σχολεία, καθώς τα παιδιά συνιστούν περίπου το 20% του πληθυσμού.
Pfizer και Moderna για εμβολιασμό παιδιών (12 -1 5) κι εφήβων (16 - 17) με υποκείμενα νοσήματα
Επ’ αυτού, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μελετά το ενδεχόμενο να προκρίνει σαν σύσταση τον εμβολιασμό των εφήβων 16-17 ετών και εκείνων των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών που πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα, στην πατρίδα μας, με το εμβόλιο της Pfizer και αναμένεται να πάρει ανάλογη έγκριση και το εμβόλιο της Moderna (δηλαδή για παιδιά κι εφήβους θα προκριθούν τα mRNA εμβόλια).
Κυτταρική ανοσία και κορονοϊός
Από τη μεριά της η επίκουρη καθηγήτρια Μικροβιολογίας ΕΚΠΑ Βασιλική Πιτυρίγκα πρόσθεσε ότι η ανοσία που αποκτιέται μετά την ασυμπτωματική λοίμωξη covid είναι διεθνώς υποεκτιμημένη, κυρίως λόγω της μακροχρόνιας ανοσίας που προκαλεί στο 30-60% των ασυμπτωματικών ατόμων η ενεργοποίηση των Τ λεμφοκυττάρων η οποία μάλιστα ξεκινά από τη 2η κιόλας μέρα της λοίμωξης. Στο σημείο αυτό θυμίζουμε ότι η ανοσία από τα εξουδετρωτικά αντισώματα ξεκινά μετά την 7η-8η ημέρα της λοίμωξης και γίνεται ουσιαστική 7-10 ημέρες μετά την ολοκλήρωση της 2ης δόσης.
Η επίκουρη καθηγήτρια Βασιλική Πιτυρίγκα επισημαίνει πως η κυτταρική ανοσία διαρκεί χρόνια σε αντίθεση με την ανοσία από τα εξουδετερωτικά αντισώματα που μετά από 2 χρόνια έχει εξανεμιστεί. Τέλος η κυτταρική ανοσία οφείλεται και σε διασταυρούμενες λοιμώξεις, κατά την επαφή του ανθρώπινου οργανισμού με τους άλλους κορονοϊούς που κυκλοφορούν ευρέως εδώ και χρόνια.
Η παρέμβαση του Μανώλη Δερμιτζάκη και της Βασιλικής Πιτυρίγκα έγιναν στο πλαίσιο παρουσίασης από τον Όμιλο της Βιοϊατρικής του νέου τεστ της κυτταρικής ανοσίας που απαντά στο ερώτημα του 1 εκατ. ευρώ, πόση ανοσία τελικώς έχουμε, είτε νοσήσαμε, είτε περάσαμε την λοίμωξη ασυμπτωματικά…