M. Cavusoglu: Αν ο Ν. Αναστασιάδης δεν θέλει λύση, να το πει να τελειώνουμε

M. Cavusoglu: Αν ο Ν. Αναστασιάδης δεν θέλει λύση, να το πει να τελειώνουμε

«Aν ο Αναστασιάδης δεν θέλει να συνεχίσει ας το πει κι εμείς θα τερματίσουμε αυτή την δουλειά», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Melvut Cavusoglu στην τουρκική εφημερίδα «Milliyet». 

«Ο Ελληνοκύπριος ηγέτης» είπε ο κ. Cavusoglu «είναι προσωπικός μου φίλος. Στήριξε το σχέδιο Ανάν. Ακόμη κρύβεται πίσω από αυτό. Ας μην κρύβεται πίσω από αυτό. Ας είναι ηγέτης. Ας δείξει τώρα ότι θέλει λύση, ας είναι τολμηρός. Αν με πολιτική ανησυχία αρχίσεις να δείχνεις αδυναμία λόγω εκλογών, τότε ακόμη και ένα μικρό κόμμα όπως το ΕΛΑΜ (Χρυσή Αυγή Κύπρου) σε παίρνει από το πόδι και σε σέρνει στις πλατείες». 

Πρόσθεσε: «προειδοποιώ τον Αναστασιάδη ως φίλος. Να μην πηγαίνει πίσω από αυτά τα δημοφιλή κόμματα. Αν ο Αναστασιάδης δεν θέλει λύση να το πει κι εμείς θα τελειώσουμε αυτή τη δουλειά. Εμείς, εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις, θα καθίσουμε με την «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» (ψευδοκράτος) και θα λάβουμε απόφαση. Αυτή τη στιγμή δεν έχει ληφθεί καμιά απόφαση».

Ν. Χριστοδουλίδης:  Η ρητορική της Άγκυρας δεν προσφέρει τίποτε

Η ρητορική της Άγκυρας δεν προσφέρει τίποτε, δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, σχολιάζοντας δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Melvut Cavusoglu.

Εάν η Τουρκία ήθελε λύση, ανέφερε στο ΡΙΚ ο κ. Χριστοδουλίδης, τότε δεν θα έθετε θέμα παραχώρησης των τεσσάρων ελευθεριών της ΕΕ στους πολίτες της και θα συναινούσε σε καθορισμό ημερομηνίας για νέα συνάντηση στη Γενεύη. «Αυτή η ιστορία για τις προεδρικές εκλογές πρέπει να σταματήσει» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η Άγκυρα προβάλλει αυτό τον ισχυρισμό για να κρύψει την αδυναμία της να διαπραγματευθεί.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι δεν απασχολούν τον πρόεδρο Αναστασιάδη οι προεδρικές εκλογές, συμπληρώνοντας πως ούτε η κοινωνία ευνοεί πρόωρη προεκλογική εκστρατεία. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και διεθνώς υπάρχει η εκτίμηση ότι η Τουρκία δεν ασχολείται με ό,τιδήποτε άλλο πέραν από την προσπάθεια για αλλαγή του συντάγματος της χώρας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, protothema.gr