Η Τουρκία κάλεσε σήμερα τη Ρωσία και το Ιράν, τους κυριότερους υποστηρικτές του προέδρου Bashar al-Assad, να «σταματήσουν» το συριακό καθεστώς, η πολεμική αεροπορία του οποίου βομβαρδίζει εδώ και πολλές ημέρες το προπύργιο των ανταρτών ανατολική Γούτα, σκοτώνοντας πολλούς αμάχους.
«Πρέπει η Ρωσία και το Ιράν να σταματήσουν το καθεστώς», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu, ο οποίος κατηγόρησε τη Δαμασκό ότι πολλαπλασίασε τις «παραβιάσεις» στην ανατολική Γούτα, καθώς και στην ανταρτοκρατούμενη επαρχία Ιντλίμπ (βορειοδυτικά).
Από την Κυριακή, 426 άμαχοι, μεταξύ των οποίων 98 παιδιά, σκοτώθηκαν από σφοδρές και αδιάκοπες αεροπορικές επιδρομές και πυρά πυροβολικού του στρατού του προέδρου Bashar al-Assad εναντίον της ανατολικής Γούτα, μιας τεράστιας περιοχής κοντά στη Δαμασκό, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Από την έναρξη της σύγκρουσης δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν μόνο στην ανατολική Γούτα. Φτάνει, οι άνθρωποι αυτοί δεν πρέπει να πεθαίνουν άλλο», είπε στους δημοσιογράφους ο Τσαβούσογλου.
Η Τουρκία, που υποστηρίζει τους αντάρτες, και η Ρωσία και το Ιράν, που υποστηρίζουν το καθεστώς, πολλαπλασίασαν τους τελευταίους μήνες τις διαπραγματεύσεις, κυρίως στο πλαίσιο των λεγόμενων διαδικασιών της Αστάνα και του Σότσι.
Η συμφωνία της Αστάνα, από το όνομα της πρωτεύουσας του Καζακστάν, προβλέπει κυρίως μέτρα που αποσκοπούν σε κατάπαυση του πυρός επί του πεδίου ώστε να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό πλαίσιο για μια πολιτική διαδικασία.
«Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό, οι παραβιάσεις που διαπράττει το καθεστώς έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό», είπε ο Τσαβούσογλου.
«Στην ανατολική Γούτα, το να σκοτώνεις παιδιά και γυναίκες… Είναι μια χαρακτηριστική μέθοδος του καθεστώτος. Εισέδυσαν επίσης στην επαρχία Ιντλίμπ», πρόσθεσε. «Όλα αυτά είναι αντίθετα (…) στις συμφωνίες που διαπραγματευθήκαμε με τη Ρωσία και το Ιράν.»
Έπειτα από πολλές άκαρπες προσπάθειες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να ψηφίσει στις 18:00 (ώρα Ελλάδας) επί ενός σχεδίου ψηφίσματος που προβλέπει την κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες στην εμπόλεμη χώρα προκειμένου να φθάσει ανθρωπιστική βοήθεια και να επιτραπεί η απομάκρυνση των τραυματιών και των αρρώστων από την ανατολική Γούτα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία AP