Η υπηρεσία μετανάστευσης του ΟΗΕ επιταχύνει τους επαναπατρισμούς προσφύγων και μεταναστών από τη Λιβύη, με στόχο να έχει απομακρύνει έως και 15.000 ως το τέλος του έτους.
Η επιτάχυνση της διαδικασίας αποτελεί μια προσπάθεια να βελτιωθεί η κατάσταση στα υπερπλήρη κέντρα κράτησης μεταναστών στη Λιβύη, όπου ο αριθμός των προσώπων που διαμένουν εκεί έχει αυξηθεί αφότου έκλεισε ο δρόμος από τη Σαμπράτα στην Ιταλία.
Εξάλλου τον Σεπτέμβριο το CNN μετέδωσε μια εκπομπή στην οποία εμφανίζονταν μετανάστες που πωλούνταν σε σκλαβοπάζαρα στη Λιβύη, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή και εκκλήσεις να τους προσφερθεί ασφαλής δίοδος εκτός της χώρας.
Ο Διεθνής Οργανισμός για τη Μετανάστευση (ΔΟΜ) ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής φέτος έχει στείλει πίσω στις χώρες καταγωγής τους περισσότερους από 14.500 πρόσφυγες στο πλαίσιο του προγράμματός του εθελοντικού επαναπατρισμού. Η Νιγηρία, η Γουινέα, η Γκάμπια, το Μαλί και η Σενεγάλη έχουν καταγράψει τους περισσότερους επαναπατρισμούς πολιτών τους.
Η εισροή προσφύγων και μεταναστών από τη Λιβύη προς την Ευρώπη έφτασε στο απόγειό της το 2014. Περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι διέσχισαν την κεντρική Μεσόγειο για να φτάσουν στην Ιταλία τα τελευταία τρία χρόνια, όμως οι αναχωρήσεις από τις ακτές της Λιβύης σημείωσαν κάθετη πτώση τον Ιούλιο όταν ένοπλες οργανώσεις στη Σαμπράτα άρχισαν να εμποδίσουν τον απόπλου των πλοίων που μετέφεραν μετανάστες.
Έπειτα από συγκρούσεις στη Σαμπράτα τον Σεπτέμβριο εμφανίστηκαν χιλιάδες πρόσφυγες που κρατούνταν κοντά στις ακτές της Λιβύης και μεταφέρθηκαν σε κέντρα κράτησης υπό τον έλεγχο της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης στην Τρίπολη.
Οι αριθμοί στα περίπου 16 κέντρα κράτησης αυξήθηκαν σε σχεδόν 20.000 από 5.000 με 7.000 που ήταν μέχρι πρότινος, γεγονός που προκάλεσε επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης.
«Παρατηρούμε έναν αυξημένο αριθμό μεταναστών που επιθυμούν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, κυρίως μετά όσα συνέβησαν στη Σαμπράτα», επεσήμανε ο Ashraf Hassan επικεφαλής του προγράμματος επαναπατρισμού του ΔΟΜ.
Μετά τη μετάδοση της εκπομπής του CNN και την επίσκεψη μιας αποστολής της Αφρικανικής Ένωσης στη Λιβύη, κάποιες χώρες έχουν αρχίσει να δέχονται ναυλωμένες πτήσεις που μεταφέρουν πρόσφυγες από τη Λιβύη.
Ο ΔΟΜ έχει συντομεύσει τις διαδικασίες ελέγχου προσφύγων στη Λιβύη και ελπίζει να έχει τρεις πτήσεις που θα αναχωρούν καθημερινά από τη Λιβύη ως τις 11 Δεκεμβρίου και να τις αυξήσει σε πέντε ως τις 15 Δεκεμβρίου.
Χθες, Τρίτη, σχεδόν 400 μετανάστες επέστρεψαν στη Νιγηρία με δύο πτήσεις από την Τρίπολη και τη Μιζουράτα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ