Λιβύη: Νέες διαδηλώσεις έγιναν τη νύχτα κατά των διακοπών ρεύματος

Λιβύη: Νέες διαδηλώσεις έγιναν τη νύχτα κατά των διακοπών ρεύματος

Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν ξανά στην Τρίπολη κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε διαμαρτυρόμενοι κατά της επιδείνωσης των συνθηκών ζωής στην Λιβύη, η οποία σηματοδοτείται από συνεχείς διακοπές ρεύματος.

Διαδηλώσεις έγιναν σε διάφορες συνοικίες της πρωτεύουσας, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP.

Νέοι, στην πλειονότητά τους με κουκούλες, έκαψαν λάστιχα και έκλεισαν αρκετούς δρόμους, κυρίως τον περιφερειακό της πρωτεύουσας και την παραλιακή οδό που συνδέει την Τρίπολη με τα δυτικά της προάστια.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έγιναν επίσης στις πόλεις Μπένι Ουάλιντ και Μιζουράτα, στο δυτικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για τις διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, που διαρκούν περίπου δώδεκα ώρες κατά μέσον όρο κάθε μέρα εν μέσω καύσωνα, και κατά της αδιαφορίας των πολιτικών ελίτ, αξιώνοντας την αποχώρησή τους.

Καθηλωμένοι σε ένα ανυπέρβλητο πολιτικό αδιέξοδο, οι αντίπαλοι ηγέτες στη Λιβύη τελούν εδώ και τρεις ημέρες υπό ολοένα και μεγαλύτερη πίεση από τις διαδηλώσεις που γίνονται στη χώρα, στην οποία συνεχίζει να επικρατεί χάος μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

Την Παρασκευή στο Τομπρούκ, στο ανατολικό άκρο της χώρας, διαδηλωτές εισέβαλαν στο κοινοβούλιο με τη βοήθεια μιας μπουλντόζας και έβαλαν φωτιά.

Το κοινοβούλιο είναι ένα από τα σύμβολα του διχασμού στη Λιβύη ανάμεσα σε δύο στρατόπεδα, αυτό που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη, του οποίου ηγείται ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, και αυτό κυβέρνησης που εδρεύει στην Τρίπολη.

Η πλευρά του Χάφταρ στηρίζει αντίπαλη κυβέρνηση που σχηματίστηκε τον περσινό Μάρτιο. Οι υποστηρικτές της έχουν αποκλείσει από τα μέσα Απριλίου σημαντικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις ως μέσο άσκησης πίεσης για την απομάκρυνση της κυβέρνησης της Τρίπολης.

Συνομιλίες που διεξήχθησαν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ απέτυχαν την περασμένη εβδομάδα να επιλύσουν τις διαφορές που χωρίζουν τις δύο αντίπαλες κυβερνήσεις.

Πέραν των συνεχών διακοπών στην ηλεκτροδότηση, οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για τον πληθωρισμό και τις ατελείωτες ουρές αναμονής μπροστά στα πρατήρια βενζίνης, την ώρα που η χώρα τους διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στην Αφρική.

ΣΜ