«Λάθος σήμα», λένε οι γερμανοί επιχειρηματίες για την κυβερνητική συμφωνία

«Λάθος σήμα», λένε οι γερμανοί επιχειρηματίες για την κυβερνητική συμφωνία

Αρνητική ήταν η πρώτη αντίδραση του επιχειρηματικού κόσμου της Γερμανίας αναφορικά με το περιεχόμενο της καταρχήν συμφωνίας των τριών κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού». «Έστειλαν το λάθος σήμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Eric Schweitzer, πρόεδρος του Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου, για να προσθέσει ότι μέχρι στιγμής «δεν είναι ορατό κάποιου είδους μεγάλο όραμα». 

Ο ίδιος, βεβαίως, ξεκαθάρισε ότι είναι θετικό το γεγονός πως υπάρχει συμφωνία που αυξάνει τις πιθανότητες να σχηματιστεί μια σταθερή κυβέρνηση, έτσι ώστε να τερματιστεί η περίοδος της αβεβαιότητας. Άλλωστε, ο επιχειρηματικός κόσμος της Γερμανίας ήταν αυτός που άσκησε έντονες πιέσεις για να υπάρξει συμφωνία και να μην πάρουν σάρκα και οστά τα σενάρια της κυβέρνησης μειοψηφίας ή των νέων εκλογών. 

Ωστόσο, όπως σημείωσε ο ίδιος, τα σημεία στα οποία κατέληξαν οι «3» προσθέτουν επιπλέον γραφειοκρατία, ρυθμίσεις και μισθολογικό κόστος για τις γερμανικές επιχειρήσεις, απειλώντας έτσι την ανταγωνιστικότητά τους. «Οφείλουμε να ασχοληθούμε πολύ πιο έντονα με τις αναγκαίες επενδύσεις και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας», δήλωσε ο Schweitzer. 

Photo by AP/Markus Schreiber