Τα 51 πρώτα φιαλίδια από το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορονοϊού παρέλαβε η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Τα φιαλίδια επαρκούν για 250 δόσεις, με τις οποίες θα αρχίσουν να εμβολιάζονται από αύριο οι υγειονομικοί του νοσοκομείου.
Στους πρώτους που θα εμβολιαστούν είναι γιατροί και νοσηλευτές, ενώ πρόσκληση έχει γίνει στον δήμαρχο της πόλης και τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου να κάνουν το εμβόλιο αύριο για λόγους συμβολισμού.
Όπως είπε στην ΕΡΤ Θεσσαλίας ο Γιώργος Συρογιαννόπουλος, λοιμωξιολόγος του ΠΓΝΛ, το ενδιαφέρον του προσωπικού του νοσοκομείου είναι πολύ μεγαλύτερο, και θα εμβολιαστεί όταν θα φτάσουν και οι επόμενες παρτίδες.
Ο πρώτος κύκλος εμβολιασμού θα ολοκληρωθεί ως τις 3 Ιανουαρίου, μόνο στο ΠΓΝΛ, και έπειτα, με την έλευση των νέων δόσεων, θα ακολουθήσει ο εμβολιασμός των υγειονομικών και του λοιπού προσωπικού του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και των Κέντρων Υγείας του νομού.
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Συρογιαννόπουλος χαρακτήρισε υπερβολές τις επιφυλάξεις όσων θεωρούν ότι το εμβόλιο μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες, ότι αλλάζει το DNA, και άλλες παρόμοιες, και ξεκαθάρισε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο είναι το ισχυρότερο όπλο κατά του ιού.
Εκτίμησε, δε, ότι για να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού, κάτι που, ανάλογα με τη ροή των εμβολίων τα οποία θα παραλαμβάνει η χώρα, τοποθετείται κοντά στο καλοκαίρι.
Σε κάθε περίπτωση, τονίζει, τα μέτρα προστασίας όπως τα έχουμε βιώσει -μάσκες, αντισηπτικά, αποστάσεις- πρέπει να εξακολουθούν να τηρούνται για μεγάλο διάστημα.
Ο καθηγητής Παιδιατρικής και λοιμωξιολόγος ανέφερε ότι όποιος εμβολιάζεται απαντά πρώτα σε ερωτηματολόγιο που έχει να κάνει με ιατρικές πληροφορίες -πιθανές αλλεργίες, νοσήματα κλπ- και ότι στο τέλος υπογράφει ο θεράπων ιατρός που παίρνει το ιστορικό στο εμβολιαστικό κέντρο.
Το εμβόλιο της Pfizer γίνεται σε δύο δόσεις, με χρονική απόσταση 21 ημερών, ενώ της Moderna με απόσταση τεσσάρων εβδομάδων. Για τα υπόλοιπα εμβόλια δεν υπάρχουν λεπτομέρειες, καθώς ακόμη δεν έχουν πάρει έγκριση.
Ο κ. Συρογιαννόπουλος ανέφερε, επίσης, ότι αυτοί που θα εμβολιαστούν θα πρέπει να συμπεριφέρονται σαν πιθανοί μεταδότες του ιού, και ότι ακόμη και αν κάποιος είναι θετικός ασυμπτωματικός στον κορονοϊό και εμβολιαστεί, δεν κινδυνεύει.