Ο πρωθυπουργός διατάζει (μέσω twitter!) να αυξηθούν οι ελληνικές παραγωγές στο Ελληνικό Φεστιβάλ, το Διοικητικό Συμβούλιο (...και τα σκυλιά δεμένα), αποδέχεται την πρωθυπουργική εντολή, πρώην υπουργοί και βουλευτές κάνουν δηλώσεις και εκατοντάδες καλλιτέχνες, που συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στο θέατρο «Σφενδόνη», ζητούν την παραίτηση του Γιαν Φαμπρ και του Αριστείδη Μπαλτά. Εκρηκτική ήταν η πρώτη ημέρα του Απριλίου για το θέμα του φεστιβάλ, με τη συνέχεια να προδιαγράφεται αναλόγως.
Εν τω μεταξύ, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Φεστιβάλ, με πρόεδρο νομικό, παρανομεί παραβαίνοντας διάταξη του καταστατικού, που έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ Ανωνύμων Εταιρείων με αριθμό 792, στις 5 Φεβρουαρίου 2001. Ενώ ορίζεται ρητά πως η ονομασία της εταιρείας είναι Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε. χωρίς αυτό να έχει αναιρεθεί από επόμενο ΦΕΚ, σήμερα ο τίτλος σε δελτίο Τύπου αλλά και η ιστοσελίδα, το αναφέρουν ως Διεθνές Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.
Εν ολίγοις, η εμμονή του κ. Φαμπρ αποδεικνύεται ισχυρότερη από τον νόμο. Δεν περιμένουν ούτε τα τυπικά να διευθετήσουν πριν κάνουν την ακατανόητη επανάστασή τους- φυσικά, η τοποθέτησή του στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή και η αμοιβή του, δεν έχουν υπογραφεί και δημοσιευθεί.
Ας τα δούμε όλα αναλυτικά.
Θα μπορούσε να είναι το πρωταπριλιάτικο του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, αλλά δυστυχώς δεν είναι. Όταν το ΑΠΕ φτάνει να κάνει είδηση ένα tweet του πρωθυπουργού, που μάλιστα είναι της προηγούμενης μέρας, καθίσταται ηλίου φαεινότερον ότι πρόκειται για υπόδειξη. Ο κ. Τσίπρας, προφανώς, δεν θέλησε να κάνει δήλωση για το θέμα και επιστρατεύθηκε το ΑΠΕ για να παρουσιάσει τα tweet του σε όποιον δεν τα είχε προσέξει.
Το μήνυμα, κομμένο στα τρία λόγω του περιορισμού των 140 χαρακτήρων είναι: "Παρακολουθώ τη συζήτηση για την φυσιογνωμία του Διεθνούς Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Είναι ευπρόσδεκτη. Στη χτεσινή συνάντηση με τον Γιάν Φάμπρ τόνισα την ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στις ελληνικές παραγωγές του φεστιβάλ. Ο Γ. Φάμπρ και ο Υπουργός Πολιτισμού συμφώνησαν να εξετάσουν το ζήτημα προς αυτή την κατεύθυνση".
Παρακολουθώ τη συζήτηση για την φυσιογνωμία του Διεθνούς Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Είναι ευπρόσδεκτη. 1/3
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) 31 Μαρτίου 2016
Στην χθεσινή μου συνάντηση με τον Γιάν Φάμπρ τόνισα την ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στις ελληνικές παραγωγές του φεστιβάλ. 2/3
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) 31 Μαρτίου 2016
Ο Γ. Φάμπρ και ο Υπουργός Πολιτισμού συμφώνησαν να εξετάσουν το ζήτημα προς αυτή την κατεύθυνση. 3/3
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) 31 Μαρτίου 2016
Έλαβαν την εντολή στο ΔΣ του Φεστιβάλ και εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Το Διοικητικό Συμβούλιο αναγνωρίζει το γεγονός ότι, καθώς ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής ανέλαβε πολύ πρόσφατα τα καθήκοντα του, δεν κατέστη δυνατόν -όπως και ο ίδιος δήλωσε- να περιλάβει στο φετινό πρόγραμμα άλλες ελληνικές συμμετοχές, πέραν αυτών που υποβλήθηκαν από τους θεσμικούς φορείς. Ταυτόχρονα όμως, το ΔΣ αναγνωρίζει την ανάγκη διεύρυνσης και εμπλουτισμού του τρέχοντος καλλιτεχνικού προγράμματος με επιπλέον ελληνικές εκδηλώσεις.
Για το σκοπό αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο αυτού, να αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να συγκροτηθεί άμεσα μια επιτροπή που θα επεξεργαστεί –υπό καθεστώς απόλυτης διαφάνειας - τις προτάσεις που έχουν ήδη υποβληθεί επίσημα στο Φεστιβάλ. Η πρωτοβουλία αυτή, αφορά μόνο στη φετινή χρονιά και κρίθηκε αναγκαία από το ΔΣ λόγω της καθυστέρησης στο διορισμό του καλλιτεχνικού διευθυντή. Η επιτροπή θα υποβάλει τις προτάσεις της στο ΔΣ, το οποίο και θα αποφασίσει με βάση τις διαθέσιμες ημερομηνίες, όπως προκύπτουν από το υπό διαμόρφωση πρόγραμμα, και τα οικονομικά δεδομένα του Φεστιβάλ, καθώς παρελήφθη ταμειακό έλλειμμα που ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ».
(Αυτό το «με βάση τις διαθέσιμες ημερομηνίες», τι σημαίνει; Μα τι άλλο; Η ελληνική παραγωγή θα μπει εμβόλιμα, στα κενά! Κανονικό αποπαίδι).
Πεντακόσιοι καλλιτέχνες που συγκεντρώθηκαν στη «Σφενδόνη», μετά από πολύωρη συζήτηση και με γενική ομοφωνία υπέγραψαν δύο κείμενα. Στο μεν πρώτο κηρύσσουν τον Γιαν Φαμπρ persona non grata στην Ελλάδα και ζητούν την παραίτησή του, ενώ στο δεύτερο ζητούν την παραίτηση του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, καταγγέλλοντας τον διορισμό Φαμπρ ως αντισυνταγματικό.
Ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού κ. Κώστας Τασούλας με αφορμή το θόρυβο που δημιουργήθηκε από την απουσία ελληνικής δημιουργίας στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η κατά κόρον τοποθέτηση μη Ελλήνων πολιτών σε κορυφαίους δημόσιους φορείς προβολής και ανάδειξης του ελληνικού πολιτισμού όπως είναι, μέχρι στιγμής, το Φεστιβάλ Αθηνών, το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Μπενάκη και το Κέντρο Κινηματογράφου δεν μαρτυρά κοσμοπολιτισμό που δεν διστάζει να εμπιστευθεί κορυφαίες διοικητικές θέσεις του πολιτισμού σε καταξιωμένους στον σχετικό τομέα Ευρωπαίους πολίτες. Μαρτυρά δυστυχώς γραικυλισμό γιατί φθάνει στο άλλο άκρο στην ελληνοφοβία και στη δουλοπρέπεια προς κάθε τι ξένο. Ο ελληνικός πολιτισμός είναι από την φύση του ανοικτός και διεθνής και δεν χρειάζεται απανωτά διαπιστευτήρια για να το αποδείξει. Ο ΣΥΡΙΖΑϊκός αριστερισμός είναι από την φύση του όμως βαθύτατα υποκριτικός γιατί, ενώ παριστάνει ότι εμπιστεύεται τους Ελληνες δημιουργούς, ψάχνει ταμπέλες προοδευτισμού από την Εσπερία.
Αλλά να ξέρει ο Υπουργός Πολιτισμού που επέλεξε με αντισυνταγματικό τρόπο Διευθυντές στα σχολεία, ότι το 'μέτρον άριστον' ισχύει και διεθνώς!»
Για «πολιτισμό της τσουτσούνας» μίλησε ο κ. Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής του Ποταμιού στην Βουλή με αφορμή την απόφαση του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά να τοποθετήσει τον Βέλγο καλλιτέχνη Γιάν Φαμπρ νέο καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών, και την ενέργεια του δεύτερου να «διδάξει» στην Επίδαυρο (ή στην Αθήνα, δεν έχει διευκρινιστεί) τη δική του παράσταση Mount Olympus, γνωστή και σαν τα «Παλλόμενα Πέη».
Αντιγόνη Καρατάσου
Διαβάστε ακόμα:
- Κυρ. Μητσοτάκης: «Ο κ. Τσίπρας αποδέχτηκε τον αφελληνισμό του Ελληνικού Φεστιβάλ»