Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου τόνισε την ανάγκη να γίνει ό,τι είναι εφικτό για να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος που έχει η COVID-19.
Συγκεκριμένα με δήλωσή της για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας στις 10 Οκτωβρίου, η ίδια υπογράμμισε ότι «οι πολίτες σε όλη την ΕΕ και τον κόσμο έδειξαν εντυπωσιακή ανθεκτικότητα και δύναμη απέναντι σε μια άνευ προηγουμένου κρίση δημόσιας υγείας. Αλλά ταυτόχρονα, μετά 18 μήνες ζωής με την COVID-19, μια σιωπηλή πανδημία προκλήσεων ψυχικής υγείας σαρώνει την Ευρωπαϊκή Ένωση και πέρα από αυτήν, επηρεάζοντας δυσανάλογα τους πιο ευάλωτους. Οι ήδη υπάρχουσες ανισότητες έγιναν ακόμη πιο εμφανείς».
After 18 months of living with #COVID19, a silent pandemic of mental health is sweeping across 🇪🇺 and the 🌍.#MentalHealth matters, now more than ever.
— Stella Kyriakides (@SKyriakidesEU) October 9, 2021
On #WorldMentalHealthDay, speak up, share your experience, reach out to your close ones.https://t.co/TVEncOucJe pic.twitter.com/vHIxRyOSCb
Η κ. Κυριακίδου προσέθεσε μάλιστα ότι «αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το φετινό θέμα, «Ψυχική Υγεία σε έναν 'Ανισο Κόσμο», είναι πολύ κατάλληλο. Είναι η ευκαιρία να φωτίσουμε την ανάγκη να κάνουμε ό, τι περνά από το χέρι μας για να διασφαλίσουμε ίση πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας, να υποστηρίξουμε όσους φροντίζουν μέλη της οικογένειάς τους ή φίλους με προβλήματα ψυχικής υγείας και να αντιμετωπίσουμε κάθε στίγμα και διάκριση που βιώνουν όσοι επηρεάζονται από δυσκολίες ψυχικής υγείας».
«Τους τελευταίους 18 μήνες, οι εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή αντιμετωπίζουν ατελείωτες, εξαντλητικές βάρδιες. Είδαμε φροντιστές και ηλικιωμένους πολίτες να περνούν μήνες ζώντας σε απομόνωση. Πολλοί έχουν χάσει μέλη της οικογένειας, άλλα αγαπημένα πρόσωπα, σπίτια ή δουλειές. Τα παιδιά χάνουν την κοινωνικοποίηση και την εκπαίδευση, οι γονείς αγωνίζονται, οι αναφορές ενδοοικογενειακής βίας αυξάνονται. Κάθε κύμα του ιού αναμφισβήτητα θέτει νέες προκλήσεις στην ψυχική υγεία κάθε ατόμου. Επιπλέον, οι ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με COVID-19 μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο ψυχιατρικών ή ακόμη και νευρολογικών προβλημάτων. Ο ψυχικός αντίκτυπος της COVID-19 διαπερνά τις κοινωνίες μας», σημείωσε η κ. Κυριακίδου.
«Πρέπει να εργαστούμε για να δημιουργήσουμε πιο ανθεκτικά συστήματα υγείας, να υποστηρίξουμε αυτούς που έχουν ανάγκη και να αντιμετωπίσουμε το στίγμα που περιβάλλει την ψυχική υγεία. Ο μηχανισμός ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, στην καρδιά του NextGenerationEU, θα βοηθήσει την ΕΕ να αναδειχθεί ισχυρότερη και πιο ανθεκτική από την πανδημία. Χαιρετίζω το γεγονός ότι πολλά κράτη- μέλη θα διοχετεύσουν επενδύσεις στην υποστήριξη της ψυχικής υγείας και τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών καθώς και ειδικών εγκαταστάσεων στο πλαίσιο των σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας», κατέληξε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ.