Κυρ. Μητσοτάκης στο Skynews: H Ελλάδα μπορεί να εκμεταλλευτεί τους τομείς ενέργειας που έχει συγκριτικό πλεονέκτημα

Κυρ. Μητσοτάκης στο Skynews: H Ελλάδα μπορεί να εκμεταλλευτεί τους τομείς ενέργειας που έχει συγκριτικό πλεονέκτημα

Η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι το αποτύπωμα της σε άνθρακα είναι σχετικό μικρό μπορεί να είναι ο ηγέτης σε εκείνους τους τομείς ενέργεια που ως χώρα έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Skynews στο περιθώριο της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Kλιματική Aλλαγή (COP26) στη Γλασκόβη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος προς την κατεύθυνση αυτή ενώ αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει σε μικρά νησιά του Αιγαίου όπως η Αστυπάλαια και η Χάλκη αλλά και στην Κρήτη.  Όπως είπε, η Κρήτη μέχρι πρότινος ήταν εξαρτημένη από το diesel αλλά πλέον υπάρχει ένωση με την ηπειρωτική Ελλάδα για την εισαγωγή και την εξαγωγή ανανεώσιμης ενέργειας. 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο δύσκολο καλοκαίρι που πέρασε η χώρα μας λόγω της κλιματικής κρίσης με τις πυρκαγιές και σημείωσε προτεραιότητα υπήρξε η προστασία της ανθρώπινης ζωής ενώ στις σημαντικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης τοποθέτησε τη δημιουργία του Υπουργείου Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας καθώς συντονίζει τις προσπάθειες αλλά και τη συνεργασία με τις χώρες της ΕΕ για την αντιμετώπιση κρίσεων.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο για τις ανεμογεννήτριες και στη συμφωνία που πρόσφατα υπέγραψε η Ελλάδα με την Αίγυπτο για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών. Τόνισε ότι μπορούμε να προμηθευτούμε φτηνό ηλεκτρινό ρεύμα που παράγεται μέσω του ήλιου στη Βόρεια Αφρική και μέσω Ελλάδας να το μεταφέρουμε στην Ευρώπη, ενώ το επόμενο βήμα μπορεί να είναι το υδρογόνο και φυσικά το φυσικό αέριο. Η χώρα μας, τόνισε, είναι το φυσικό σημείο υποδοχής και μπορεί να είναι ενεργειακός κόμβος.