Κυρ. Μητσοτάκης: Προστατεύσαμε χιλιάδες ζωές - Οι ευθύνες θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή

Κυρ. Μητσοτάκης: Προστατεύσαμε χιλιάδες ζωές - Οι ευθύνες θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή

«Πρωταρχικός μας στόχος στις φυσικές καταστροφές ήταν, είναι και θα είναι η προστασία της ζωής», τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη Τύπου για τις πυρκαγιές αλλά και την επόμενη ημέρα, σημειώνοντας ότι κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν διστάζει να αναγνωρίσει τα λάθη της. «Οι ευθύνες στον βαθμό που μπορούν να προσωποποιηθούν θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή και σίγουρα όχι την ώρα της μάχης», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι προστατεύθηκαν χιλιάδες ζωές ωστόσο χάθηκαν δάση και περιουσίες. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη συγγνώμη για όσα χάθηκαν, ενώ έκανε λόγο για χυδαία σπέκουλα σε ό,τι αφορά το ζήτημα των εκκενώσεων, που όπως είπε «κτίσθηκε κυρίως σε Μέσα κοινωνικής δικτύωσης», απαντώντας στην κριτική ότι η κυβέρνηση εστίασε εκεί αφήνοντας στην τύχη τους τα σπίτια και τις περιουσίες. 

«Δυσκολεύομαι να αντιληφθώ ποιος μπορεί να ασκεί κριτική για μια πολιτική η οποία έχει ως υπέρτατο στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Θεωρώ χυδαία τη σπέκουλα που χτίστηκε κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πάνω στην επιλογή των εκκενώσεων. Έχουμε πολύ τραυματικές εμπειρίες στο συλλογικό υποσυνείδητο από άλλες πυρκαγιές του παρελθόντος. Στις προτεραιότητές μας όταν μιλούσαμε για τις αλλαγές της Πολιτικής Προστασίας τους είπα ότι πρέπει να έχουμε έναν οργανωμένο μηχανισμό εκκενώσεων για να μη χάνονται ανθρώπινες ζωές».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη συγγνώμη, που ζήτησε την προηγούμενη Δευτέρα «αυθόρμητη, ηθική και προσωπική συμπεριφορά, αλλά και πολιτική πράξη, που σηματοδοτεί και την απόφαση για δράση. «Δεν είναι παθητική προσέγγιση, αλλά προωθητική ενέργεια, είναι η αφετηρία και όχι το τέλος» είπε και ξεκαθάρισε: «Κάνουμε την αυτοκριτική μας με θάρρος, κάποια μαθήματα τα έχουμε ήδη πάρει, είπα με σαφήνεια πως οι ευθύνες εφ όσον προσωποποιούνται θα αποδοθούν στον κατάλληλο χρόνο και πάντως όχι την ώρα της μάχης. Οι ευθύνες δεν αφορούν κατ’ ανάγκη μόνον σε πρόσωπα, αλλά και σε δομές και υπηρεσίες. Δεν πρέπει να αποδίδονται εν βρασμώ ψυχής αλλά ύστερα από καθαρό μυαλό. Λάθη δεν κάνει όποιος δεν κάνει τίποτε. Κάναμε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν, αλλά είναι σαφές πως αυτό δεν ήταν πάντα αρκετό».

Είναι σημαντικό ότι δεν θρηνήσαμε θύματα στη μεγαλύτερη επέλαση φωτιάς που είχαμε εδώ και χρόνια, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξηγώντας ότι είχαμε σχεδόν 100 ταυτόχρονες πυρκαγιές κάθε ημέρα, αλλά και ότι η πρακτική των οργανωμένων εκκενώσεων απέδωσε.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η κλιματική κρίση, και όχι κλιματική αλλαγή, η οποία είναι εδώ, μας δείχνει ότι όλα πρέπει να αλλάξουν.

Σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, ανέφερε ότι θα υπάρξει συνεργασία και τεχνογνωσία από το εξωτερικό για δράση μέσα στα δάση και ανακοίνωσε τη δημιουργία ειδικής ομάδας από 500 πυροσβέστες που θα επιχειρεί μέσα στα δάση.

Έκανε λόγο για εθνική προσπάθεια που δεν αφορά μόνο τη σημερινή γενιά αλλά και τις επόμενες ενώ σημείωσε ότι αυτή η κυβέρνηση δίπλα στους πολίτες θα ξαναχτίσει ότι γκρέμισαν οι καταστροφικές πυρκαγιές, τονίζοντας ότι οι αποζημιώσεις θα αρχίσουν να καταβάλλονται μέσα σε λίγες ημέρες. «Η κυβέρνηση θέλει, ξέρει, μπορεί και θα ξαναχτίσει ό,τι γκρέμισαν οι φωτιές. Τα δάση θα ξαναγεννηθούν, οι περιουσίες θα αποκατασταθούν», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε πολιτικό επίπεδο κάλυψε τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη σημειώνοντας ότι προτιμά ένα υπουργό παρών στο μέτωπο, παρά απόντες υπουργούς, απαντώντας στην ουσία και στην κριτική προς τον Ν. Χαρδαλιά. Σχετικά με την επιτροπή που θα συσταθείς με επικεφαλής τον Σταύρο Μπένο για την ανασυγκρότηση της Εύβοιας, ανέφερε ότι θα καταθέσει σειρά προτάσεων και θα εξεταστεί η δημιουργία ζΦωνών γύρω από περιοχές, ακόμη και αν χρειαστεί να κοπούν πεύκα προκειμένου να σωθούν χιλιάδες άλλα. 

Ερωτηθείς για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, απάντησε ότι δεν είναι ούτε στρατηγική επιλογή, ούτε τακτική επιλογή. Είναι μη επιλογή, είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία.

 «Οι πρόωρες εκλογές δεν είναι ούτε στρατηγική, ούτε τακτική επιλογή, είναι μη επιλογή. Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την 4ετία. Όλες οι ενδείξεις δείχνουν πως η οικονομία θα ανακάμψει γρήγορα, τα έσοδα θα βελτιωθούν, η χώρα θα προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις και θα δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας. Εάν συνεχίσουμε έτσι θα ξεπεράσουμε τους στόχους, που έχουμε θέσει. Η αναζήτηση νωπής λαϊκής εντολής εμένα μου μοιάζει με ένδειξη αδυναμίας» είπε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης.

«Το ότι διαχειριστήκαμε πολλές κρίσεις είναι μια πραγματικότητα αλλά δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι να μην προχωρήσει το κυβερνητικό έργο. Αυτά τα δυο χρόνια προωθήσαμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις αντιμετωπίζοντας κρίσεις πιστεύω με αποτελεσματικότητα. Θα ήταν ένδειξη αδυναμίας και όχι ένδειξη ισχύος και αυτοπεποίθησης η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Οι πολίτες δεν θα είναι αβοήθητοι, το κράτος θα είναι δίπλα τους


Οι πολίτες δεν θα είναι αβοήθητοι το κράτος θα είναι δίπλα τους, είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα κάνει η Επιτροπή Μπένου.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι ξεπερνά η καταστροφή την οικονομική επίπτωση από την πυρκαγιά, και ζήτησε βοήθεια «από έναν έμπειρο άνθρωπο που γνωρίζει να χτίζει ο ίδιος μέσα από συντρίμμια, προκειμένου να χτίσουμε το μέλλον της Εύβοιας». Είπε ακόμη ότι οι παρεμβάσεις θα γίνουν σε δυο επίπεδα. Πρώτον βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις ανακούφισης πληγέντων αλλά και δεύτερον άμεσες παρεμβάσεις για το φυσικό περιβάλλον ώστε οι περιοχές που επλήγησαν να προστατευθούν από καιρικά φαινόμενα.

Το πακέτο της στήριξης στην Βόρεια Εύβοια είναι το ενδεδειγμένο και όχι γενναιόδωρο είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει γρήγορα η εκταμίευση των χρημάτων και να ενοποιηθούν σε μια πλατφόρμα όλα τα Ταμεία αρωγής για να γίνει μια αίτηση απο τους πολίτες να αποζημιωθούν.

«Γνωρίζω τον κ. Μπένο καλά, έχω προσωπική άποψη, και την επόμενη Τετάρτη θα συναντηθώ μαζί του για να βάλουμε μπρος τη μακροπρόθεσμη δουλειά ανάταξης της οικονομίας της περιοχής με έργα υποδομής» είπε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας ότι «θα έχουμε αντικειμενική εκτίμηση ζημιάς στον αγροτικό τομέα και θα στηρίξουμε τον τουρισμό της Βόρειας Εύβοιας. Έχουμε χρηματοδοτικά εργαλεία και τη γνώση να πετύχουμε την ανάταξη. Καταλαβαίνω απόλυτα την οργή και την απογοήτευση των κατοίκων της βόρειας Εύβοιας».

Ερωτηθείς, δε, για την πιθανότητα και νέου γύρου μέτρων οικονομικής στήριξης, ο πρωθυπουργός επιφυλάχθηκε να ακούσει τις ιδέες του κ. Μπένου. Μολονότι τάχθηκε, όπως είπε, κατά της αξιοποίησης αποκλειστικά και μόνον επιδομάτων, διευκρίνισε πως εφόσον διαπιστωθεί πως απαιτείται νέος γύρος μέτρων οικονομικής ενίσχυσης «η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να κινηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση».

Αυτό που παραλάβαμε δεν ήταν σίγουρα επιτελικό και σε πολλές περιπτώσεις ούτε κράτος


Τόνισε πως υπάρχει πλέον μία ενιαία δασική πολιτική και δύο πυλώνες: η Πολιτική Προστασία για τη διαχείριση της κρίσης και το Υπουργείο Περιβάλλοντος που θα χαράσσει τη δασική πολιτική και θα υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη όσμωση των δύο αυτών πυλώνων.

Στη συνέχεια υπογράμμισε τη δυσκολία στις περιπτώσεις που έχουμε συμβίωση του φυσικού και του δομημένου περιβάλλοντος. Είναι σαφές ότι πια ότι πρέπει να δημιουργηθεί μία ζώνη, πλάτους που θα μας ορίσουν οι ειδικοί στα οποία δεν θα μπορούμε να φυτέψουμε πεύκα αλλά άλλα βραδύκαυστα φυτά.

«Άλλα πολλά πρέπει να αλλάξουν και στο κομμάτι αυτό» είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε όσον αφορά το Επιτελικό Κράτος ότι «το Επιτελικό Κράτος δεν σβήνει φωτιές με τη μάνικα αλλά συντονίζει, ορίζει προτεραιότητες, αξιολογεί και επιβλέπει» προσθέτοντας ότι έχει πετύχει πάρα πολλά αυτούς τους μήνες.

«Τολμώ να πω σε αυτούς που μας ασκούν κριτική ότι αυτό που παραλάβαμε δε ήταν σίγουρα επιτελικό και σε πολλές περιπτώσεις ούτε κράτος», κατέληξε.

Παντελώς ανυπόστατη η συζήτηση για πυρκαγιές και ανεμογεννήτριες 


Σε ερώτηση σχετικά με την έντονη συζήτηση για το κατά πόσο δεν προστατεύθηκε το Τατόι, γιατί μια καμένη έκταση εκεί θα ευνοήσει περιπτώσεις αλλαγής χρήσης γης και επενδύσεις σε real estate, αλλά και το ότι η καμένη έκταση στην Εύβοια συνδέεται με ανεμογεννήτριες, ο πρωθυπουργός είπε:

«Παρακολουθώ κι εγώ αυτή τη συζήτηση και είναι παντελώς ανυπόστατη γιατί το Σύνταγμα προβλέπει την άμεση κήρυξη των καμένων εκτάσεων σε αναδασωτέες.

Το ίδιο το Σύνταγμα επιτρέπει όπου υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι δημόσιου συμφέροντος να γίνουν αλλαγές. Δεν χρειαζόταν να καούν δάση για να κατασκευαστούν ανεμογεννήτριες. Μπορούσαν να φτιαχτούν ακόμη και μέσα στα δάση όπως έχουν φτιαχτεί σε πολλά δάση. Αυτή η δαιμονοποίηση των ανεμογεννητριών βρίσκεται απέναντι στην πολιτική επιλογή όλου του πλανήτη να μεταφερθεί προς μονάδες παραγωγής ενέργειας που δεν εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα. Θα κάνουμε τη μετάβαση χρησιμοποιώντας τον ήλιο και τον άνεμο. Οι ανεμογεννήτριες δεν είναι εχθροί είναι σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια».

Θα παρακαλούσα για το ζήτημα αυτό να έχουμε πολύ πιο καθαρό μυαλό και να επιστρατεύσουμε τη λογική και όχι το συναίσθημα, είπε.

Πράσινο ομόλογο και πορεία πανδημίας 

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης τύπου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωστοποίησε πως το 2022 η Ελλάδα θα βγει στις αγορές με το πρώτο «πράσινο» ομόλογο της.

Ερωτηθείς για την πορεία εξέλιξης της πανδημίας του κορονοϊού στην χώρα μας ανέφερε ότι προς τα τέλη Αυγούστου θα γίνουν ανακοινώσεις σχετικά με την πολιτική, που θα ακολουθηθεί σε ό,τι αφορά στην πρόσβαση στους κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας. «Έχουμε δώσει ήδη δείγματα γραφής επ’ αυτού, μην περιμένετε αλλαγές» υπογράμμισε.