Να δίνεται η εναλλακτική των rapid test, καθώς και να γίνεται ευρεία χρήση των self test πρότεινε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ενώ επεσήμανε την ανάγκη για αμοιβαιότητα στην ΕΕ μέχρι να τεθεί πλήρως σε εφαρμογή το πράσινο πιστοποιητικό.
Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός πρότεινε για τη διευκόλυνση των ταξιδιωτών, κατά την επιστροφή στις χώρες προέλευσης, να μην απαιτείται μόνο η διενέργεια PCR, αλλά να δίνεται η εναλλακτική των rapid test, καθώς και ευρεία χρήση self test που έχουν αποδειχθεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την επιδημιολογική επιτήρηση στην Ελλάδα.
Νωρίτερα η Επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέλλα Κυριακίδου είχε επισημάνει τον στόχο της ΕΕ για ταχύτερη υιοθέτηση του ψηφιακού πιστοποιητικού, από την 1η Ιουλίου. Σημείωσε, δε, πως θα διατίθενται σε έντυπη και σε ψηφιακή μορφή ενώ θα είναι προσβάσιμο σε όλους δωρεάν και δεν θα δημιουργεί διακρίσεις.
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα αναφορικά με την εξέλιξη των εμβολιασμών, η Στ. Κυριακίδου σημείωσε ότι «θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά, ενδεχομένως και παραπάνω»
Λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η Επίτροπος Υγείας τόνισε ότι οι ρυθμοί των εμβολιασμών στην ΕΕ έχουν επιταχυνθεί τους τελευταίους μήνες, με αποτέλεσμα πάνω από το 40% των Ευρωπαίων πολιτών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση. Παράλληλα, από τα μέσα Απριλίου, ο αριθμός των κρουσμάτων έχει μειωθεί κατά 39%, και αυτό επιτρέπει στα κράτη μέλη να χαλαρώνουν τα μέτρα και να ανοίγουν τις οικονομίες τους.