Κυρ. Μητσοτάκης: «Κερδίσαμε συμμάχους στις Βρυξέλλες»

Κυρ. Μητσοτάκης: «Κερδίσαμε συμμάχους στις Βρυξέλλες»

Του Απόστολου Χονδρόπουλου

«Κερδίσαμε συμμάχους στις Βρυξέλλες. Από αύριο συνεχίζουμε τη μάχη με βασικό σύμμαχο την κοινωνία». Το μήνυμα αυτό στέλνει ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες όπου πραγματοποίησε μπαράζ επαφών με επίκεντρο το προσφυγικό-μεταναστευτικό, αλλά και με καθαρές θέσεις από τη δική του πλευρά σε ό,τι αφορά την αντιπολιτευτική στάση του κόμματος, με ιδιαίτερη έμφαση τόσο στην απόφασή του να μη δεχθεί δύο διαφορετικές πλειοψηφίες, όσο και στην αντίθεσή του στο λαϊκισμό.

Στη ΝΔ εμφανίζονται απολύτως ικανοποιημένοι, αποτιμώντας ως πολύ θετικά τα αποτελέσματα των επαφών που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το προηγούμενο διήμερο στην βελγική πρωτεύουσα, όπου στην πρώτη του παρουσία με την ιδιότητα του Προέδρου της ΝΔ σε σύνοδο κορυφής του ΕΛΚ, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει όχι μόνο με κεντροδεξιούς ηγέτες, αλλά και με κορυφαίους αξιωματούχους της ΕΕ.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στέκονται ιδιαίτερα στις ξεκάθαρες θέσεις που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης μεταξύ άλλων και στην Γερμανίδα Καγκελάριο, σε μια συνάντηση μισής ώρας που έγινε σε πολύ καλό κλίμα και ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΝΔ την χαρακτήρισε "ειλικρινή πρώτη συνάντηση γνωριμίας με την Καγκελάριο της Γερμανίας», για την οποία συνεργάτες του τόνιζαν ότι ήθελε να ακούσει τις θέσεις του κ. Μητσοτάκη.

«Δεν μας ζήτησε κάτι, δεν υπήρξε ούτε υποψία πίεσης», τόνισαν στο Liberal συνεργάτες του Προέδρου της ΝΔ, με αφορμή τα σενάρια που είχαν ακουστεί περί ενδεχόμενης άσκησης πιέσεων από την κ. Μέρκελ προς τη ΝΔ προκειμένου να στηρίξει το Ασφαλιστικό και εν γένει την κυβέρνηση.

Κάποιοι βέβαια τονίζουν ότι αν γίνουν τέτοιες προτροπές προς την αξιωματική αντιπολίτευση, θα γίνουν κυριολεκτικά στο...παρά ένα και αφού υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς. Στη ΝΔ όμως επισημαίνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης διατύπωσε με σαφήνεια και στην Ευρώπη τις θέσεις του, ξεκαθάρισε πως η ΝΔ δεν θα ψηφίσει το Ασφαλιστικό, εξήγησε τη διαφωνία του με το μίγμα της ασκούμενης πολιτικής και κατέστησε σαφές πως δεν μπορεί να αποδεχθεί δύο παράλληλες πλειοψηφίες,  άλλη για τα δύσκολα και άλλη για τα εύκολα.

«Δεν θα λέμε άλλα μέσα και άλλα έξω»

Πάνω απ'' όλα ο Πρόεδρος της ΝΔ κατέστησε σαφές ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να χρησιμοποιεί δύο γλώσσες. "Άλλα να λέει στο εσωτερικό της χώρας και άλλα στο εξωτερικό", όπως τονίζουν συνεργάτες του. Σύμφωνα με όσα επισημαίνουν η Γερμανίδα Καγκελάριος άκουσε πολύ θετικά και την διαβεβαίωση του κ. Μητσοτάκη ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να  λαϊκίσει κατά την άσκηση αντιπολίτευσης. Είναι κάτι που όπως επισημαίνεται από το περιβάλλον του έχει κατ' επανάληψη τονίσει και στις δημόσιες παρεμβάσεις του στο εσωτερικό της χώρας, δεσμευόμενος μάλιστα να το κάνει πράξη και στην  αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ, συνδέοντας την κριτική στις κυβερνητικές αποφάσεις με υποβολή συγκεκριμένων εναλλακτικών προτάσεων, όπως έκανε και στο Ασφαλιστικό.

Την πρόθεσή του άλλωστε να στηρίξει η ΝΔ σε όποια θέματα κινηθεί η κυβέρνηση στη σωστή κατεύθυνση, την εξέφρασε  ο κ. Μητσοτάκης ακόμη και απευθυνόμενος, την Τετάρτη το βράδυ, στα κομματικά στελέχη της ΝΔ. Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν βρίσκουν και πολλά πεδία στα οποία να θεωρούν ότι κινείται η κυβέρνηση προς τη σωστή κατεύθυνση και μπορεί τουλάχιστον σε αυτά να υπάρξει περιθώριο στήριξης της ασκούμενης πολιτικής.

Εθνική πολιτική στο προσφυγικό

Εκείνο πάντως που κατέστη απόλυτα σαφές κατά την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες είναι ότι το ζήτημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού είναι από εκείνα που ο ίδιος έχει αποφασίσει να αφήσει εκτός τρέχουσας κομματικής αντιπαράθεσης, ακολουθώντας μία εθνική γραμμή που σαν πρώτο στόχο είχε από την αρχή αυτής της επίσκεψης,  να συμβάλλει στην αποτροπή του κλεισίματος των βορείων συνόρων. Σε όλες τις επαφές και τις δημόσιες δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι αυτό δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελεί λύση και στη ΝΔ άκουσαν με ικανοποίηση τις θέσεις που πήραν στο ζήτημα αυτό η κ. Μέρκελ, ο κ. Γιούνκερ και ο κ. Σουλτς, ενώ ο Πρόεδρος της ΝΔ είχε ευθεία αντιπαράθεση για το ζήτημα αυτό στο ΕΛΚ με τον Αυστριακό αντικαγκελάριο.

Οι χαμηλοί τόνοι στο προσφυγικό δεν σημαίνουν βέβαια πως η ΝΔ παύει να επιρρίπτει σοβαρές ευθύνες στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς που οδήγησαν στη διόγκωση του προβλήματος, είναι όμως σαφές ότι έχει μπει μια διαχωριστική γραμμή σε σχέση με την τρέχουσα διαχείριση του ζητήματος. Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει τον τελευταίο καιρό σημαντική πρόοδο στην υλοποίηση των δεσμεύσεών της ήταν άλλωστε από τα βασικά μηνύματα που έστειλε ο κ. Μητσοτάκης σε όλες τις συναντήσεις, αναγνωρίζοντας ότι «είναι απολύτως απαραίτητο η Ελλάδα να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, με την ολοκλήρωση όλων των δομών, που θα εξασφαλίζουν ασφαλή έλεγχο των συνόρων».

Προσερχόμενος μάλιστα στη Σύνοδο του ΕΛΚ ξεκαθάρισε πως "η Ελλάδα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να διασφαλίσει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης". Το ερώτημα είναι εάν και η Ευρώπη κάνει από την πλευρά της όλα όσα πρέπει σε σχέση με τους ρυθμούς μετεγκατάστασης. Η απάντηση δεν είναι φυσικά θετική. "Είναι εξίσου απαραίτητο η πολιτική της μετεγκατάστασης να ολοκληρώνεται και αυτή με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Δεν είναι δυνατόν η χώρα μας να δέχεται χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες καθημερινά και μόλις 400 άτομα να έχουν μετεγκατασταθεί στο πλαίσιο του προγράμματος του «relocation», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΝΔ μετά το τέλος της συνόδου του ΕΛΚ. Όταν και επέλεξε να στείλει, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στη βελγική πρωτεύουσα, το μήνυμα ότι αφενός δεν είναι ώρα για απόδοση ευθυνών και για εθνικές στρατηγικές και αφετέρου ότι πάνω στο προσφυγικό «δοκιμάζονται οι βασικές αξίες της Ευρώπης», η οποία, όπως τόνισε, «θα πρέπει να μπορέσει να δρομολογήσει μία λύση ευρωπαϊκή για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος, το οποίο στη βάση του είναι ευρωπαϊκό».