Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να απουσίαζαν από την αίθουσα της Ολομέλειας κατά τη συζήτηση για την ασφάλεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε όμως να σηκώσει το γάντι στην κυβέρνηση αλλά και στην Κουμουνδούρου για τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ με ομάδες αντιεξουσιαστών.
«Το άβατο των Εξαρχείων παραμένει άβατο. Αποκορύφωμα ήταν η ένοπλη πορεία αναρχικών. Δεν πέρασαν μόνο τον Ρουβίκωνα της παραβατικότητας. Φεύγουν ανενόχλητοι και έχουν στοχοποιήσει και ΜΜΕ που δεν είναι αρεστά στην κυβέρνηση. Μήπως και σήμερα υπάρχει ανοικτή γραμμή του κόμματός σας με στοιχεία του αντιεξουσιαστικού χώρου;», είπε χαρακτηριστικά, ενώ με νόημα προσέθεσε: «Η απόσταση που χωρίζει μια βαριοπούλα από μια μολότοφ και μια μολότοφ από ένα καλάσνικοφ είναι μικρή»!
«Η ασφάλεια είναι πολύτιμο ατομικό, κοινωνικό και εθνικό αγαθό. Είναι θεμελιώδες συνταγματικό δικαίωμα του πολίτη και θεμελιώδης υποχρέωση του Κράτους. Καθήκον κάθε δημοκρατικής Πολιτείας», τόνισε, υπογραμμίζοντας πως «ο φοβισμένος πολίτης είναι ανελεύθερος πολίτης. Και η Δημοκρατία δεν θέλει φοβισμένους πολίτες. Θέλει ασφαλείς, ελεύθερους και δημιουργικούς ανθρώπους».
Αναφερόμενος, στην πρωτοβουλία που έλαβε ο ίδιος για να πραγματοποιηθεί η σημερινή συζήτηση σημείωσε χαρακτηριστικά: «Με την πρωτοβουλία μας αυτή, σπάμε σήμερα ένα μεταπολιτευτικό ταμπού. Διαλύουμε μια αγκύλωση που για δεκαετίες είχε επιβάλει στο δημόσιο διάλογο και στην πολιτική ζωή του τόπου, μια ιδεοληπτική, περιθωριακή, αριστερίστικη λογική. Μια λογική που βασιζόταν - και δυστυχώς βασίζεται ακόμη και σήμερα - σε μια διπλή άρνηση:
Άρνηση αποδοχής ότι η ασφάλεια, η δημόσια τάξη και η εφαρμογή των νόμων είναι κοινωνικό αγαθό και εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση ελευθερίας, δημοκρατίας, ανάπτυξης, προόδου και ευημερίας, και
Άρνηση καταδίκης κάθε μορφής βίας, απ' όπου και εάν αυτή προέρχεται».
Υπενθύμισε, δε, ότι η ομάδα Δέλτα καταργήθηκε μετά από απαίτηση της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ και του Ρουβίκωνα. «Η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί ότι θα αφαιρέσει 2.000 αστυνομικούς από την φύλαξη δημοσίων προσώπων. Τα αστυνομικά τμήματα λειτουργούν υπό διάλυση με μειωμένο προσωπικό. Οι προκαταλήψεις της κυβέρνησης έχουν αποδυναμώσει την θέληση και το ενδιαφέρον τους. Οι αστυνομικοί αισθάνονται απαξιωμένοι», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Δεν έμεινε, όμως, εκεί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αλλά ξεκαθάρισε ότι «δεν θα δεχθούμε η χώρας μας είναι ξέφραγο αμπέλι». Ειδικότερα, ως παράδειγμα έδειξε την σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη αλλά και την κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά. «Προχωρήσατε στην αποσυμφόρηση του Πειραιά πριν από λίγες ημέρες. Και κατηγορείτε εμάς; Ας είμαστε λίγο σοβαροί; Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα μπορούν να κλείνουν οδικοί άξονες για διαμαρτυρία; Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα κεντρικές πλατείες γίνονται καταυλισμοί προσφύγων; Μόνο στην Ελλάδα βαφτίζεται η ασυδοσία, ανθρωπισμός», τόνισε.
Επίσης, κάλεσε τον Α. Τσίπρα να κάνει μια βόλτα στην Ειδομένη «για να δείτε που έχει πνιγεί ο ανθρωπισμός της πρώτης φοράς αριστερά». «Οι αλληλέγγυοι έχουν πιο μεγάλη αξιοπιστία από το ίδιο το κράτος. Αυτή είναι η τραγελαφική κατάσταση μιας κυβέρνησης», προσέθεσε ο Κ. Μητσοτάκης.
Τέλος, απάντησε στις αιχμές της κυβέρνησης για τα κλειστά κέντρα, λέγοντας ότι η ΝΔ μιλά κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα για τους παράτυπους, κάτι για το οποίο και ο πρωθυπουργός συμφώνησε κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου των αρχηγών. «Προτείνουμε την συγκρότηση ενός ενιαίου υπουργείου εσωτερικής ασφάλειας. Ένα υπουργείο ομπρέλα που θα συνδέει τους τομείς ασφάλειας, δημόσιας τάξης και προστασίας των συνόρων», σημείωσε ο Κ. Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας ότι είναι «επιτακτικό να λειτουργήσει φορέας Ενιαίας Επιτήρησης των συνόρων μας, χερσαίων και θαλάσσιων, για να αποκατασταθεί η πλήρης εθνική κυριαρχία».
Προτάσεις
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για το «πώς η ζωή των πολιτών» και «η χώρα θα είναι ασφαλέστερες» και πρότεινε οκτώ συγκεκριμένες δράσεις:
- Τη συγκρότηση ενός ενιαίου Υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων
- Τη δημιουργία του θεσμού του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας
- Τη δημιουργία μιας ενιαίας επιτελικής δομής των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος
- Τη δημιουργία ενός Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων και Πολιτικής Προστασίας
- Τη λειτουργία ενός φορέα Ενιαίας Επιτήρησης των Συνόρων μας, χερσαίων και θαλάσσιων
- Τη δημιουργία δομών Επικοινωνίας και Συνεργασίας του Συστήματος Ασφαλείας της χώρας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες
- Τη δημιουργία ενός νέο πλαισίου συνεργασίας του Συστήματος Εσωτερικής Ασφάλειας με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τις Ένοπλες Δυνάμεις
- Τον εκσυγχρονισμό της Ε.Υ.Π.
Αλέξανδρος Διαμάντης