Την ώρα που τα κράτη της Βαλτικής πιέζουν για απαγόρευση, με τη Γερμανία να είναι επιφυλακτική, αν όχι αρνητική, Κύπρος και η Ελλάδα αντιτάσσονται στον αποκλεισμό της τουριστικής βίζας για τους Ρώσους που θέλουν να επισκεφθούν την ΕΕ, συντασσόμενοι με τη γερμανική θέση.
Τις τελευταίες εβδομάδες, αξιωματούχοι από την Εσθονία, τη Φινλανδία, τη Λετονία και τη Λιθουανία έχουν σηκώσει ψηλά το θέμα, αλλά ο Όλαφ Σολτς εξέφρασε την αντίθεση του, λέγοντας ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρέπει να κατηγορηθεί. για τον πόλεμο στην Ουκρανία και όχι ο ρωσικός λαός.
Στο μεταξύ, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν το θέμα στη σύνοδό τους στην Πράγα στα τέλη Αυγούστου.
«Θα ήταν μια απόφαση προς τη λάθος κατεύθυνση», δήλωσε στο POLITICO ο Κορνήλιος Κορνηλίου, γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου. «Πιστεύουμε στις διαπροσωπικές επαφές και ακόμη και σε Τούρκους υπηκόους χορηγούνται βίζα από τις κυπριακές αρχές, επομένως δεν θεωρούμε ότι αυτό το μέτρο έχει καμία αξία για τους Ρώσους».
Η πλειοψηφία των Ρωσόφωνων της Κύπρου, περίπου 50.000, ζει στη Λεμεσό, μια πόλη 237.000 κατοίκων στη νότια ακτή κι Ρώσοι αντιπροσώπευαν το 25%των συνολικών αφίξεων τουριστών στο νησί πριν από τον πόλεμο.
Η Ελλάδα δεν εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο αλλαγής του καθεστώτος για τη βίζα των Ρώσων τουριστών, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Η Βόρεια Ελλάδα είναι δημοφιλής προορισμός διακοπών από Ρώσους τουρίστες.
Οι αξιωματούχοι σημειώνουν ότι πολλοί από αυτούς είναι Ρώσοι πολίτες που ταξιδεύουν στην Ελλάδα για διακοπές, καθώς οι Σέρβοι τουρίστες συνήθως επισκέπτονται την Ελλάδα με αυτοκίνητο και οι Τούρκοι με πλοία.
Politico