Το έντονο παρασκήνιο και τα πολιτικά παζάρια που κατέληξαν στην εκλογή - έκπληξη του Δημήτρη Συλλούρη στην θέση του Προέδρου της Βουλής, την δεύτερη θεσμικά θέση μετά τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, σφραγίζουν τις πολιτικές εξελίξεις στην Κύπρο.
Ο ΔΗΣΥ με επιλογή του Νίκου Αναστασιάδη, μετά την αδυναμία συνεργασίας με το ΑΚΕΛ και σε μια προσπάθεια να υπάρξει σφήνα στον λεγόμενο Ενδιάμεσο χώρο, στήριξε την εκλογή τελικά ως προέδρου της Βουλής ενός παλιού δικού του στελέχους που τουλάχιστον δυο φορές όμως διέσπασε το κόμμα.
Ο Δ. Συλλούρης την πρώτη φορά συγκρούστηκε με το κόμμα του και τον Νίκο Αναστασιάδη ,όταν τάχθηκε εναντίον του Σχεδίου Ανάν και συγκρότησε το κόμμα ΕΥΡΩΚΟ. Το 2014 επέστρεψε στον ΔΗΣΥ ως υποψήφιος ευρωβουλευτής χωρίς να μπορέσει να εκλεγεί και τελικά στις αρχές του 2016 προσχώρησε στο Κίνημα Αλληλεγγύη της Ελένης Θεοχάρους (ευρωβουλευτού που αποχώρησε από τον ΔΗΣΥ) και εξελέγη στην Βουλή.
Η πορεία αυτή του κ. Συλλούρη και το γεγονός ότι ως βουλευτής από το 2005 όταν και ίδρυσε το ΕΥΡΩΚΟ ήταν ιδιαίτερα επιθετικός με τον ΔΗΣΥ και μάλιστα η αλλαγή του εκλογικού νομού με την αύξηση του πλαφόν για είσοδο στην Βουλή θεωρήθηκε ότι είχε και τιμωρητική διάθεση για τον κ. Συλλούρη που οριακά εξασφάλιζε ποσοστά άνω του 1,8% (που ήταν το προηγούμενο πλαφόν),καθώς είχε προκαλέσει πλήθος προβλημάτων στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης ΔΗΣΥ.
Ο Νίκος Αναστασιάδης όταν διαπίστωσε ότι το ΑΚΕΛ ,το οποίο προέρχονταν και από μια εκλογική ήττα δεν ήταν πρόθυμο να προσφέρει πλάτη για μια συμβατική «συναλλαγή» των δυο μεγάλων κόμματων για εκ περιτροπής προεδρία ώστε να μοιραστούν την θητεία του Προέδρου της Βουλής, δεν είχε πολλές επιλογές.
Στον σχεδιασμό του για στήριξη του Δ. Συλλούρη, συνέβαλλε φυσικά το γεγονός ότι το Κίνημα Αλληλεγγύης της πρώην Ευρωβουλευτού του ΔΗΣΥ Ελένης Θεοχάρους εξέλεξε έκτος του κ. Συλλούρη δυο ακόμη βουλευτές. Καθώς η κ. Θεοχάρους επέλεξε την διατήρηση της έδρας της στην Ευρωβουλή, και οι δυο υπόλοιπες βουλευτικές θέσεις πέρασαν σε στελέχη του ΕΥΡΩΚΟ, που επηρεάζονται άμεσα από τον κ. Συλλούρη. Έτσι με τις ψήφους του ΔΗΣΥ και του Κινήματος Αλληλεγγύης, εξασφαλίστηκε η αναγκαία πλειοψηφία για την εκλογή του κ. Συλλούρη με την τρίτη ψηφοφορία στην Προεδρία της Βουλής.
Η διαδικασία αυτή όμως μπορεί να έδωσε προσωρινά λύση στον ΔΗΣΥ, όμως τα προβλήματα με μια εκρηκτική προσωπικότητα όπως ο κ. Συλλούρης δεν πρόκειται να εξαφανιστούν, ενώ η μεταγραφή Συλλούρη, κάθε άλλο παρά σημαίνει ότι οι ψηφοφόροι που στήριξαν την πρωτοβουλία της κ. Θεοχαρους που συγκρούστηκε με το Προεδρικό λόγω των χειρισμών στο Κυπριακό ,θα παραμείνουν στον χώρο αυτό, όταν έρθει η ώρα των επόμενων προεδρικών εκλογών η του δημοψηφίσματος για ένα Σχέδιο Λύσης του Κυπριακού που δεν θα ξεφεύγει από το πλαίσιο του Σχεδίου Ανάν.
Ο ΔΗΣΥ είχε εξαντλήσει όλες τις εναλλακτικές επιλογές πριν καταλήξει στον κ. Συλλούρη. Εκτός της πρότασης προς το ΑΚΕΛ για εκ περιτροπής προεδρία της Βουλής είχε προτείνω και ονόματα κοινής αποδοχής, στελεχών του ΑΚΕΛ, των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ, ακόμη και του ΔΗΚΟ…
Ο στόχος του Προεδρικού δεν ήταν μόνο η δημιουργία συμμαχιών και επανένωσης του δεξιού χώρου ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2018, αλλά και ο αποκλεισμός της κοινής υποψηφιότητας του Ενδιάμεσου χώρου στο πρόσωπο του Μ.Σιζόπουλου προέδρου της ΕΔΕΚ.
Μπορεί να ατύχησε η υποψηφιότητα Σιζόπουλου, όμως το γεγονός ότι τα τέσσερα κόμματα που τον στήριξαν έβαλαν τα θεμέλια μιας συνεργασίας που θα έχει ορίζοντα όπως όλα δείχνουν τις προεδρικές εκλογές του 2018 αλλά και το ενδεχόμενο Δημοψήφισμα για το Σχέδιο Λύσης, είναι μια σημαντική εξέλιξη, καθώς οι πολύμηνες προσπάθειες συσπείρωσης του χώρου αυτού για κοινή κάθοδο στις εκλογές είχαν αποτύχει.
Τώρα πλέον αυτός ο Ενδιάμεσος χώρος που αποτελείται από τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ,ΣΥΜΜΑΧΙΑ, και ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ,διαθέτει 17 βουλευτές και αποτελεί ουσιαστικά την δεύτερη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη. Τα τέσσερα κόμματα μάλιστα έχουν υπογράψει πλαίσιο συνεργασίας 19 σημείων στο οποίο κυριαρχεί ο συγχρονισμός θέσεων και εκτιμήσεων σε ότι αφορά τις συνομιλίες για το Κυπριακό. Έχει ενδιαφέρον ότι στο Κείμενο αυτό επισημαίνεται ότι ενδεχομένη συμφωνία λύσης του Κυπριακού θα τεθεί οπωσδήποτε σε δημοψήφισμα και ότι η Κυπριακή Βουλή εφόσον υπάρξει έγκριση της Συμφωνίας θα νομοθετήσει ώστε να κατοχυρωθεί η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ερωτηματικό παραμένει τι θα πράξει τελικά η πρόεδρος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ Ελένη Θεοχάρους η οποία τελικά βρέθηκε να ηγείται κόμματος οι βουλευτές του οποίου συνεργάζονται με την κυβέρνηση και το κόμμα από το οποίο η ίδια αποχώρησε και μάλιστα με ένα κάθε άλλο παρά βελούδινο διαζύγιο.
Γεγονός πάντως είναι ότι η Κυπριακή Βουλή δεν είναι πια η ίδια και ότι το πολιτικό παιγνίδι στην Κύπρο ,ενόψει μάλιστα εξελίξεων στο Κυπριακό , δεν είναι ούτε δεδομένο, ούτε απλό...