Κύπρος: Αντι-NAVTEX από Λευκωσία στη νέα ΝAVTEX της Άγκυρας

Κύπρος: Αντι-NAVTEX από Λευκωσία στη νέα ΝAVTEX της Άγκυρας

Με αντι-NAVTEX απάντησε η Λευκωσία στη νέα  NAVTEX της Άγκυρας με την οποία παρατείνονται οι εργασίες του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Barbaros στην Ανατολική Μεσόγειο, ανοιχτά της Κύπρου, μέχρι τις 18 Οκτωβρίου. 

Σύμφωνα με το philenews.com, στην αντι-NAVTEX για το Μπαρμπαρός, που εκδόθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η Κυπριακή Δημοκρατία τονίζει πως η οδηγία της Τουρκίας αφορά παράνομη και αυθαίρετη επιχείρηση στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου και στην υφαλοκρηπίδα της και συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αλλά και των διαδικασιών για την ναυτιλιακή ασφάλεια. Αποτελεί επίσης, αναφέρεται, ποινική παράβαση με βάση τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία»,  επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «απαιτεί να τερματιστούν άμεσα οι παράνομες εργασίες του Μπαρμπαρός».

Στην αντι-NAVTEX τονίζεται επιπλέον ότι φυσικά πρόσωπα και εταιρείες που εργάζονται ή/και παρέχουν υπηρεσίες ή στηρίζουν τις ενέργειες του Μπαρμπαρός, παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το διεθνές δίκαιο και τις διαδικασίες της ναυτιλιακής ασφάλειας και επομένως είναι αντιμέτωπες με τις όλες συνέπειες του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Σημειώνεται μάλιστα ότι θα εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον τους.

Στο σημείο αυτό να θυμίσουμε πως παραμονές της Συνόδου Κορυφής της επόμενης Πέμπτης, η Άγκυρα έβγαλε δύο NAVTEX, αρχικά για παράταση της γεώτρησης από το Yavuz και τώρα για την συνέχιση των ερευνών από το Barbaros.

Τα παραπάνω εκτυλίσσονται, ενώ πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι η προετοιμασία για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας βρίσκονται σε τελικό στάδιο. 

Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει επικοινωνία μεταξύ της  διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή και του εκπροσώπου της τουρκικής Προεδρίας Ιμπραίμ Καλίν καθώς και του συμβούλου εξωτερικής πολιτικής της Μέρκελ Γιαν Χέκερ, για τον καθορισμό του πλαισίου των διερευνητικών επαφών που θα αφορά στις θαλάσσιες ζώνες και την υφαλοκρηπίδα, θέμα που έθετε εξαρχής η Αθήνα.

Την ίδια στιγμή ο Ν. Δένδιας, από την Πράγα όπου συναντήθηκε σήμερα με τον Τσέχο ομόλογό του, τόνισε πως «ζητάμε από τους φίλους και εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση να υπάρξει προετοιμασία μίας λίστας κυρώσεων». Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως «δεν επιθυμούμε να επιβληθούν τώρα στην Τουρκία, αλλά να υπάρχουν εκεί για να επιδειχθεί τι θα συμβεί εάν η Τουρκία –κάτι που εμείς απευχόμαστε– επανέλθει στη λογική των παράνομων ενεργειών».

Ο κ. Δένδιας επανέλαβε το μήνυμα πως η Ελλάδα είναι πάντοτε έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία την υπάρχουσα διαφορά για τα όρια της υφαλοκρηπίδας και τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες, εφόσον όμως η Τουρκία σταματήσει τις προκλήσεις και τις παράνομες ενέργειες.

Η Λευκωσία καταγγέλλει τις νέες δηλώσεις Τσαβούσογλου

Επιπροσθέτως, αξίζει να επισημανθεί πως σύμφωνα με το philenews.com, η Λευκωσία καταγγέλλει τις νέες προκλητικές δηλώσεις εκ μέρους της Άγκυρας, την ανανέωση της παράνομης NAVTEX και δηλώνει δε εκ νέου πως θα πάει σε νέο γύρο συνομιλιών αν τερματιστούν οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα σε γραπτή δήλωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Κυριάκος Κούσιος  επισημαίνει πως οι θέσεις της Τουρκίας, όπως αυτές έχουν εκφραστεί την τελευταία περίοδο, ακόμη και χθες, από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δεν είναι νέες και ότι τα ίδια ακριβώς είπε μετά το ναυάγιο των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά, εξέλιξη που ήταν το αποτέλεσμα της τουρκικής αδιαλλαξίας.

«Οι ισχυρισμοί που πρόβαλε τότε ήταν καθ΄ ολοκληρία ψευδείς, ενώ οι θέσεις του, όπως προβάλλονται τις τελευταίες μέρες, αποτελούν την πάγια τουρκική θέση και πολιτική για το Κυπριακό στην οποία οφείλεται και η μη λύση τα τελευταία 46 χρόνια», τονίζει.

Ο κ. Κούσιος υπογραμμίζει δε πως θα πρέπει να διερωτηθούμε γιατί ο κ. Τσαβούσολγου επιλέγει αυτή την περίοδο να προβαίνει σε τέτοιες δηλώσεις, μετά την πιστοποίηση της ετοιμότητας του ΓΓ των ΗΕ να συγκαλέσει πενταμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό και αφού κάλεσε τα μέρη να απέχουν από οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες καθώς και να εφαρμόζουν ΜΟΕ.

«Ταυτόχρονα, διερωτόμαστε γιατί η Τουρκία συνεχίζει την εισβολή της στην ΑΟΖ μας, ανανεώνει τις navtex και απειλεί για εποικισμό της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων», σημειώνει.

Τέλος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου αναφέρει επιπροσθέτως πως η ελληνοκυπριακή πλευρά επαναλαμβάνει την αποφασιστικότητα και δεδηλωμένη βούλησή της να συμμετάσχει σε ένα νέο κύκλο συνομιλιών, στη βάση της συναντίληψης που επιτεύχθηκε στο Βερολίνο, τον Νοέμβριο του 2019, στην παρουσία του ΓΓ των ΗΕ, από το σημείο όπου μείναμε στο Κραν Μοντανά, «νοουμένου ότι η Τουρκία θα τερματίσει τις έκνομές της ενέργειες».

Διαβάστε ακόμη:

Nέα ΝAVTEX για έρευνες του Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ