Το κυβερνών κόμμα προηγείται στις βουλευτικές εκλογές της Αρμενίας

Το κυβερνών κόμμα προηγείται στις βουλευτικές εκλογές της Αρμενίας

Το κυβερνών Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του προέδρου Σερζ Σαρκισιάν προηγείται στις ψήφους από τις χθεσινές εκλογές στην Αρμενία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, θέτοντας τα θεμέλια για ένα νέο σύστημα κοινοβουλευτικής διακυβέρνησης.

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα της Αρμενίας (RPA) κέρδισε το 53,20% των ψήφων, ενώ η Συμμαχία των κομμάτων της αντιπολίτευσης, στο οποίο ηγείται ο μεγιστάνας επιχειρηματίας Γκατζίκ Τσαρουκιάν κέρδισε 26,56% των ψήφων.

Τα μερικά αποτελέσματα αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της Κεντρικής Επιτροπής Εκλογών και βασίστηκαν στην καταμέτρηση ψήφων από το 18% των εκλογικών κέντρων.

Με συνταγματικές αλλαγές που επικριτές του υποστηρίζουν ότι σχεδιάστηκαν ώστε να επεκτείνουν τον πολιτικό βίο του Σαρκισιάν όταν λήξει η τελευταία προεδρική θητεία του τού χρόνου, η προεδρία θα αποκτήσει εθιμοτυπικό χαρακτήρα. Η δύναμη περνά στα χέρια του πρωθυπουργού.

Ο Σαρκισιάν, 62, ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες ότι οι αλλαγές, που υιοθετήθηκαν μετά από δημοψήφισμα τον Δεκέμβριο του 2015, σχεδιάστηκαν ώστε να παραμείνει στην εξουσία στην πρώην σοβιετική δημοκρατία.

Οι Ρεπουμπλικανοί φαίνονται έτοιμοι να δημιουργήσουν κυβερνητικό συνασπισμό με το τρίτο κόμμα, τη φιλοκυβερνητική Αρμενική Επαναστατική Ομοσπονδία (ΑΕΟ) που πήρε 8,07% των ψήφων, και το οποίο είναι μέλος του τωρινού κυβερνητικού συνασπισμού, κρατώντας τον νυν πρωθυπουργό Καρέν Καραπετιάν.

Ο Σαρκισιάν είναι πρόεδρος από το 2008. Με το νέο σύστημα, σύμφωνα με τους επικριτές του, θα μπορεί να συνεχίσει να ασκεί επιρροή στην πολιτική είτε ως πρωθυπουργός από το 2018, ή να παραμείνει πρόεδρος του κόμματος, ή ακόμα να παραιτηθεί από πολιτικές θέσεις αλλά να συνεχίσει να επηρεάζει την πολιτική μέσω ενός διαδόχου που έχει επιλέξει ο ίδιος.

Πολλοί Αρμένιοι κατηγορούν την κυβέρνηση για διαφθορά και λάθος χειρισμό της ταραγμένης οικονομίας.

Η Αρμενία βασίζεται κατά μεγάλο μέρος στην οικονομική συνδρομή της Ρωσίας, η οποία έχει πληγεί άσχημα τα τρία τελευταία τρία χρόνια από οικονομική ύφεση. Η Αρμενία έχει νιώσει τις επιπτώσεις, με πτώση της ανάπτυξης στο 0,2% πέρσι από 3.0% το 2015.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ