Κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρου: «Είχαμε ενημερωθεί για όλα»

Κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρου: «Είχαμε ενημερωθεί για όλα»

Kάλυψη στην Μόσχα ενόψει και της επίσκεψης Λαβρόφ στη Λευκωσία την Τρίτη παρείχε ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος σχετικά με την έκδοση των NAVTEX από πλευράς Τουρκίας για ασκήσεις του ρωσικού πολεμικού ναυτικού.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία είχε σαφέστατα ενημερωθεί για όλα», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Λευκωσία σχετικά με την διεξαγωγή δύο ασκήσεων του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας, για τις οποίες τις NAVTEX είχε εκδώσει η Τουρκία, παρ' ότι η σχετική αρμοδιότητα ανήκει σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ερωτηθείς μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυρ. Κούσιος κατά πόσο υπάρχει κάποιο παράπονο από τη Ρωσία, ο ίδιος απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι «το παράπονό μας είναι για την εκμετάλλευση που τυγχάνει από την Τουρκία».    

Συγκεκριμένα, τοποθετηθείς στο θέμα των ασκήσεων του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, ο κ. Κούσιος απάντησε ότι «είναι γνωστό σε όλους ότι εδώ και πολλά χρόνια, η Ρωσία απευθύνεται στην Κύπρο στις περιπτώσεις έκδοσης Νotam ή Νavtex και απευθύνεται σε συγκεκριμένο οργανισμό, τον NAVAREA III.

"Και είναι γνωστό ότι η Τουρκία παρεμβαίνοντας εκδίδει κάποιες άλλες Νavtex. Όμως έχουμε ενημέρωση και όταν πρόκειται για έκδοση Νotam και Νavtex,  αυτό γίνεται από την Κυπριακή Δημοκρατία μετά από αίτηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς σχετικά απάντησε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία σαφέστατα ενημερώθηκε για όλα», προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει κάποιο παράπονο από τη Ρωσία, παρά μόνο ενόχληση "για την εκμετάλλευση που τυγχάνει (αυτό) από την Τουρκία".