Μια πολύπλοκη άσκηση ισορροπίας έχει μπροστά του το Μέγαρο Μαξίμου καθώς ο Μάρτιος θα είναι ο μήνας, ο οποίος σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, θα αποτελέσει την αρχή του μονοπατιού που θα καταλήξει στις εκλογές. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση έχει να «παλέψει» πολιτικά από τη μία με το κύμα ακρίβειας που ήδη έχει αρχίσει να καταγράφεται στην καθημερινότητα του πολίτη και από την άλλη να τιθασεύει τον αντιπολιτευτικό οίστρο του ΣΥΡΙΖΑ που επενδύει στην πόλωση και στο «όχι σε όλα», προσπαθώντας να αυξήσει τα ποσοστά του.
Μια διπλή αποστολή που μόνο εύκολη δεν είναι, σε μία χρονική συγκυρία μάλιστα που η χώρα μας σχεδιάζει βήμα βήμα την επιστροφή στην κανονικότητα μετά την περιπέτεια της πανδημίας.
Καλά πληροφορημένη πηγή λοιπόν επισημαίνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πάρει δύο πολύ βασικές αποφάσεις σε πολιτικό επίπεδο.
- Να μην αλλάξει τον εκλογικό νομό και άρα οι μεθεπόμενες εκλογές να γίνουν με τον νόμο που έχει ψηφίσει η παρούσα Βουλή και που δίνει την αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα με περίπου 38%.
- Να μην προχωρήσει σε εκλογικό αιφνιδιασμό, παρά τις σχετικές εισηγήσεις που βρίσκονται στο πρωθυπουργικό γραφείο και να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία την άνοιξη του 2023, εξαντλώντας την τετραετία.
Κυβερνητικά στελέχη επιμένουν πως όποτε και αν γίνουν οι εκλογές το αφήγημα που θα τεθεί στους πολίτες θα είναι σαφές από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη: «Η κυβέρνηση θα κριθεί από τα όσα έκανε και από τα όσα δεν έκανε, μια το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στερείται προτάσεων», όπως λένε χαρακτηριστικά.
Άλλωστε εάν κάποιος παρακολούθησε με προσοχή τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στον ΣΚΑΪ θα αντιλήφθηκε ότι ο κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά έθεσε το πλαίσιο της πορείας που επιθυμεί να ακολουθήσει τους επόμενους 14 μήνες.
Με δεδομένη λοιπόν τη θεσμική στάση του πρωθυπουργού σε σχέση με την εξάντληση της κυβερνητικής θητείας, στην παρούσα φάση η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει το «τέρας» της ακρίβειας, που απειλεί να την αποσταθεροποιήσει. Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αποφασίσει να αναζητήσουν τρόπους ενίσχυσης των χαμηλότερων εισοδημάτων χωρίς όμως να διαταράξουν τη δημοσιονομική σταθερότητα, κάτι που εάν συνέβαινε, θα ισοδυναμούσε με καταστροφή για την ελληνική οικονομία. Στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν πέσει σκέψεις, ανάμεσα τους η χορήγηση έκτακτου επιδόματος στους χαμηλοσυνταξιούχους, χωρίς να υπάρχουν ακόμα οριστικές αποφάσεις.
Κεντρικός πυλώνας του κυβερνητικού σχεδιασμού των επόμενων μηνών είναι και η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. «Ένας εθνικός στόχος», όπως τον ονομάζουν στο πρωθυπουργικό γραφείο. Σε αυτή την περίπτωση αυτόματα θα ανοίξει ο δρόμος για την προσέλκυση επενδύσεων αρκετών δις ευρώ κάτι που με τη σειρά της θα οδηγήσει σε αύξηση μισθών, θέσεων εργασίας και μείωση της ανεργίας.