Κρούσματα: Εκτιμήσεις ότι θα ξεπεράσουν τα 8.000 σήμερα

Κρούσματα: Εκτιμήσεις ότι θα ξεπεράσουν τα 8.000 σήμερα

Νέο αρνητικό ρεκόρ αναμένεται να σημειωθεί σήμερα όσον αφορά τα κρούσματα του κορονοϊού. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ξεπεράσουν το όριο των 8.000 και δεν αποκλείεται να το ξεπεράσουν.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αν δεν υπάρξει σημαντική ενίσχυση του «τείχους ανοσίας», μέσω της αύξησης των εμβολιασμών, ο χειμώνας που έρχεται θα είναι εφιαλτικός, ενώ η κορύφωση της πανδημίας, σύμφωνα με το «κακό» σενάριο θα έρθει τον Φεβρουάριο με έως και 11.000 κρούσματα τη μέρα.

Ενδεικτικό της ραγδαίας αύξησης των νέων κρουσμάτων είναι το ότι μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης, τα καταγεγραμμένα περιστατικά υπολογίζονταν, σύμφωνα με πληροφορίες, στα 7.000.

O καθηγητής αναλυτικής χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, νωρίτερα το πρωί, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο αριθμός κρουσμάτων να φτάσει τα 8.000. Παράλληλα, όπως ανέφερε ο ίδιος, οι μετρήσεις ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής αυτή την εβδομάδα εμφάνισαν αύξηση της τάξης του 61%.

Οι «κόκκινες» περιοχές

 

Η εκτίμηση, βάσει των μετρήσεων, είναι πως η αύξηση του ιικού φορτίου θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες οκτώ έως δέκα μέρες στην Αττική και μέσα στο επόμενο 15νθήμερο σε ολόκληρη τη χώρα.

Εκτός από την Αττική, υψηλό είναι το ιικό φορτίο σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και ιδίως στη Θεσσαλία με πρωταγωνιστές τη Μαγνησία και τη Λάρισα, στα Ιωάννινα αλλά και στην Πελοπόννησο όπου «έχουν θέμα» πρώτα η Λακωνία και η Αρκαδία και ακολουθούν η Μεσσηνία και η Αχαΐα.

Τζανάκης: Έως 11.000 κρούσματα 

 

Αν συνεχιστούν οι εμβολιασμοί, τα κρούσματα θα φτάσουν στα 9.000 έως 11.000 τη μέρα στο τέλος Νοεμβρίου, ανέφερε από την πλευρά του ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας. Σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο, κορύφωση της πανδημία δεν θα έρθει πριν τον Φεβρουάριο.

«Σύμφωνα με το μοντέλο μας, η μεσαία μας εκτίμηση προβλέπει πως αν συνεχιστούν οι εμβολιασμοί θα πάμε γύρω στα 9.000 και 11.000 κρούσματα στο τέλος του μήνα. Το δικό μας μοντέλο δεν δείχνει προς στιγμήν την κορύφωση. Το χειρότερο σενάριο είναι ότι αν δεν κάνουμε τίποτα, θα έρθει κορύφωση της πανδημίας γύρω στον Φεβρουάριο», τόνισε ο ίδιος, μιλώντας στο MEGA την Τρίτη.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, το χειρότερο σενάριο ανεβάζει στα 15 - 20.000 τα κρούσματα τον Φεβρουάριο.