Άρχισε στο Ιράν η διπλή ψηφοφορία των βουλευτικών εκλογών που θεωρείται κρίσιμης σημασίας για τη συνέχιση της πολιτικής του ανοίγματος του μετριοπαθούς προέδρου Χασάν Ροχανί, που ελπίζει στην ενίσχυση της εξουσίας του απέναντι στους συντηρητικούς.
Περί τα 55 εκατομμύρια Ιρανοί καλούνται να ψηφίσουν στις εκλογές για την ανανέωση της σύνθεσης των δύο νομοθετικών σωμάτων της χώρας που κυριαρχούνται από τους συντηρητικούς, το Κοινοβούλιο και τη Συνέλευση των Ειδικών, η οποία απαρτίζεται από ιερωμένους που είναι επιφορτισμένοι με τον ορισμό και αν παραστεί ανάγκη, με την αντικατάσταση του ανώτατου πνευματικού ηγέτη της χώρας.
Ο Αλί Χαμενεΐ ήταν από τους πρώτους που ψήφισαν σήμερα σε τέμενος που βρίσκεται κοντά στην κατοικία του στην Τεχεράνη.
Σε άλλο τέμενος της ιρανικής πρωτεύουσας, η 38χρονη Ατεφέχ Γιουσέφι δηλώνει: "Πρέπει να ψηφίσω, διότι απείχα πολλές φορές και κατάλαβα ότι ήταν λάθος. Περιμένω ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί με τις μεταρρυθμίσεις, διότι η λύση δεν βρίσκεται στην αλλαγή του καθεστώτος, αλλά στις μεταρρυθμίσεις".
Αντίθετα, ο Εσμάτ Σαβάντι, 54 ετών θα ψηφίσει "για την ενίσχυση των πυλώνων της ιερής Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν" και για να δείξει "στη χώρα και στο εξωτερικό ότι υποστηρίζουμε το σύστημα για πάντα".
Οι εκλογές είναι οι πρώτες από την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, τον περασμένο Ιούλιο, που θα επιτρέψει στην Ισλαμική Δημοκρατία να βγει από την απομόνωσή της και στην ιρανική οικονομία να ανακάμψει, έπειτα μία δεκαετία διεθνών κυρώσεων.
Ορισμένες από τις κυρώσεις έχουν αρθεί από τα μέσα του Ιανουαρίου τη στιγμή της έναρξης εφαρμογής της συμφωνίας, ενώ κύμα ξένων επενδύσεων αναμένεται στη χώρα. Σε αυτό βασίζεται ο πρόεδρος Ροχανί, ο οποίος εξελέγη το 2013, για να επιτύχει την ανατροπή των ισορροπιών υπέρ των μεταρρυθμιστών και των μετριοπαθών στο Κοινοβούλιο, γεγονός που θα του επιτρέψει να εφαρμόσει μία πολιτική οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων πριν από το τέλος της θητείας του το 2017.
Οι ιρανοί ψηφοφόροι έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε 4.844 υποψηφίους, ανάμεσά τους και 500 γυναίκες, για την ανανέωση της σύνθεσης του 290μελούς κοινοβουλίου και μεταξύ 159 υποψηφίων, ανδρών σύνολό τους, για τις 88 έδρες της Συνέλευσης των Ειδικών.
Τρία χρόνια πριν, οι μεταρρυθμιστές είχαν μποϊκοτάρει την ψηφοφορία καταγγέλλοντας τη διαδικασία επανεκλογής του λαϊκιστή συντηρητικού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ ως προϊόν νοθείας.
Αυτή τη φορά είναι παρόντες στο εκλογικό ραντεβού, παρά τον αποκλεισμό πολλών στελεχών του μεταρρυθμιστικού ρεύματος από το πανίσχυρο σώμα των Φρουρών του Συντάγματος που διαθέτει δικαίωμα βέτο επί οποιουδήποτε υποψηφίου.
Για να ενισχύσουν τις πιθανότητες εκλογής και να περιορίσουν τη διασπορά των ψήφων, συμμάχησαν με τους μετριοπαθείς παρουσιάζοντας κοινή λίστα με το όνομα "Omid" (Ελπίδα).
Απέναντί τους, ένας μεγάλος συνασπισμός των συντηρητικών, οι οποίοι, ακολουθώντας τη γραμμή του ανώτατου πνευματικού ηγέτη Αλί Χαμενεΐ, ανησυχούν για τον κίνδυνο ξένης "διείσδυσης" στο Ιράν, τόσο στον πολιτικό, όσο και στον οικονομικό και πολιτιστικό τομέα.
Οι πρώην πρόεδροι, ο Μοχάμαντ Χαταμί (μεταρρυθμιστής) και Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί (μετριοπαθής) κάλεσαν τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν μαζικά τους υποψήφιους του ρεύματος του προέδρου Ροχανί, για να κλείσουν τον δρόμο στον εξτρεμισμό.
Στη Συνέλευση των Ειδικών, αποκλείσθηκε η υποψηφιότητα του Χασάν Χομεϊνί, του μεταρρυθμιστή εγγονού του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν αγιατολάχ Χομεϊνί, με το επιχείρημα ότι δεν έγινε δυνατόν να επιβεβαιωθεί η θρησκευτική του επάρκεια.
Ο Ραφσαντζανί και ο πρόεδρος Ροχανί είναι επίσης υποψήφιοι για τη Συνέλευση και ελπίζουν στον αποκλεισμό των συντηρητικότερων υποψηφίων.
Η νέα Συνέλευση των Ειδικών είναι πιθανόν ότι κατά τη διάρκεια της οκταετούς θητείας της θα κληθεί να εκλέξει νέο ανώτατο πνευματικό ηγέτη του Ιράν για την αντικατάσταση του Αλί Χαμενεΐ , 76 ετών.
Τα εκλογικά τμήματα, που άνοιξαν στις 08.00 τοπική ώρα (06.30 ώρα Ελλάδος) θα κλείσουν στις 18.00 τοπική ώρα (16.30 ώρα Ελλάδος). Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται εντός του 24ώρου που θα ακολουθήσει την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ