Σε διπλωματικό επεισόδιο, που μπορεί να κλιμακωθεί έως και την απέλαση του αμερικανού πρέσβη στην Τουρκία, φαίνεται να εξελίσσεται η υπόθεση με τα εντάλματα σύλληψης για 12 σωματοφύλακες του Tayyip Erdogan, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι ότι επιτέθηκαν τον περασμένο μήνα σε κούρδους διαδηλωτές κατά τη διάρκεια μιας ειρηνικής πορείας στην Ουάσιγκτον.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Μιχάλη Ιγνατίου το οποίο δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα mignatiou.com, χθες το βράδι οργίαζαν οι φήμες στην Ουάσιγκτον ότι ο αυταρχικός ηγέτης της Τουρκίας θα χρησιμοποιήσει «βίαιο διπλωματικό μέσο» για να απαντήσει στο σκληρό κατηγορητήριο της αμερικανικής Δικαιοσύνης εναντίον των μπράβων του, ανάμεσα στους οποίους και οι επικεφαλής της Προεδρικής Φρουράς.
Σύμφωνα με τις φήμες, ο αμερικανός πρέσβης John Bass, εκλήθη στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών όπου του έγιναν ισχυρές παραστάσεις για τις αποφάσεις της αμερικανικής Δικαιοσύνης, τις οποίες του ζητήθηκε να καταδικάσει δημόσια. Ο αμερικανός πρέσβης, που συνάντησε ακραία αντιαμερικανική ρητορική με απίθανους αρνητικούς χαρακτηρισμούς για την αμερικανική Δικαιοσύνη αρνήθηκε να το πράξει, και έφυγε από το τουρκικό υπουργείο ενοχλημένος για την τουρκική αντιδιπλωματική συμπεριφορά.
Λίγο μετά ακολούθησαν οι δηλώσεις του Tayyip Erdogan ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα εναντίον των Αμερικανών και η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για την απόφαση η οποία στερείται δήθεν νομικής βάσης. Στην ενημέρωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κυριάρχησαν η στάση της Τουρκίας και το κατηγορητήριο για τα αιματηρά επεισόδια εναντίον των διαδηλωτών έξω από την τουρκική πρεσβευτική κατοικία.
Η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου, ξεκίνησε την ενημέρωση με τα μελλοντικά ταξίδια του υπουργού των Εξωτερικών και στη συνέχεια είπε ότι ο κ. Rex Tillerson της ζήτησε να διαβάσει την παρακάτω ανακοίνωση: “Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν εναντίον 12 Τούρκων αξιωματούχων (της ασφάλειας του κ. Erdogan) στέλνουν ένα σαφές μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ανέχονται άτομα που χρησιμοποιούν εκφοβισμό και βία για να καταπνίξουν την ελευθερία του λόγου και τη νόμιμη πολιτική έκφραση. Το υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις αρμόδιες νομικές αρχές για την επιβολή του νόμου στην υπόθεση (αυτή). Όταν επιτευχθεί το αποτέλεσμα, το υπουργείο θα καθορίσει εάν θα χρειαστεί να ληφθούν πρόσθετα μέτρα».
Η ανακοίνωση του αμερικανού υπουργού είναι σαφής: Πρώτον, η υπόθεση δεν έχει τελειώσει με το κατηγορητήριο εναντίον των μπάτσων του Erdogan, αντίθετα μόλις έχει αρχίσει, και Δεύτερον, περιέχει την απειλή ότι όσοι αναμείχθηκαν στα επεισόδια, αλλά και οι ηθικοί αυτουργοί, δεν έχουν θέση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έτσι, προειδοποιεί από τώρα τον κ. Erdogan, όταν πάει τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, να μην τολμήσει να κουβαλήσει μαζί του ούτε ένα από αυτούς που ήταν μέλη της φρουράς του, όταν επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον στις 15 και 16 Μαϊου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, έτσι και αλλιώς, δεν πρόκειται να δώσουν βίζα σε κανένα εξ αυτών, διότι αυτόματα τους παρέχουν διπλωματική ασυλία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αμερικανοί εξετάζουν διάφορες επιλογές που έχουν και μία εξ αυτών είναι να εκδώσουν εντάλματα για τους φρουρούς του Erdogan και στο εξωτερικό και ιδιαίτερα για τις χώρες με τις οποίες οι ΗΠΑ υπέγραψαν συμφωνία έκδοσης.
Σε ό,τι αφορά την τύχη του αμερικανού πρέσβη και των διπλωματών, που υπηρετούν στις αμερικανικές υπηρεσίες στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και αλλού, έγινε γνωστό ότι τυχόν απέλαση ή άλλο μέτρο θα αποτελέσει «εχθρική ενέργεια». Θα είναι πρωτάκουστο, έλεγαν διπλωματικές πηγές στην Ουάσιγκτον, η απέλαση του κ. Bass και των συνεργατών του, από μία χώρα σύμμαχο της Αμερικής και μέλος του ΝΑΤΟ. Αυτές οι ενέργειες, θα αντιμετωπιστούν ανάλογα από τους Αμερικανούς, τόνιζαν οι πηγές.
Οι ίδιες πηγές, που αναγνωρίζουν το απρόβλεπτο του χαρακτήρα του Tayyip Erdogan, έλεγαν ότι τον έχουν μεν ικανό για τα πάντα, αλλά υπογράμμιζαν ότι τυχόν απόφαση για απέλαση του Αμερικανού πρέσβη θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου και οι καταστάσεις γι' αυτόν θα είναι δυσάρεστες. Ήδη τον προειδοποίησαν για τη στάση του αναφορικά με το θέμα του Κατάρ, καθώς οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι ρίχνει λάδι στη φωτιά, και η δήθεν προσπάθεια του για να επέλθει η συνεννόηση και να τερματιστεί η κρίση, στην πραγματικότητα δημιουργεί προβλήματα σε αυτούς που πραγματικά και γνήσια επιθυμούν να μεσολαβήσουν μεταξύ του Εμιράτου και των αραβικών χωρών, που διέκοψαν διπλωματικές σχέσεις μαζί του.