Αν. Κοτανίδου: Τα κρούσματα δεν μειώνονται γιατί δεν ακολουθούμε τα μέτρα

Αν. Κοτανίδου: Τα κρούσματα δεν μειώνονται γιατί δεν ακολουθούμε τα μέτρα

Στην πλημμελή εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού απέδωσε την διατήρηση των κρουσμάτων σε υψηλά επίπεδα η καθηγήτρια Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ Αναστασία Κοτανίδου, η οποία παράλληλα σημείωσε πως αν τηρηθούν τα απαραίτητα μέτρα, τότε οι νέες λοιμώξεις θα μειωθούν ριζικά.

Αναλυτικότερα, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ και πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα, τόνισε πως «υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και ακόμη και σε κλειστούς χώρους αρνούνται να φορέσουν μάσκα» είπε. Για να συμπληρώσει: Πιστεύω πως αν εφαρμοστούν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα, τα κρούσματα θα μειωθούν ριζικά. Πρόβλημα υπάρχει εξάλλου, εξαιτίας του συνωστισμού σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, που αποτελούν εστίες μετάδοσης του κορονοϊού.

Παράλληλα, η κ. Κοτανίδου χαρακτήρισε ανησυχητικό στοιχείο αναφορικά με την πανδημία τις κλειστές δομές και εστίες, όπως για παράδειγμα το εργοστάσιο κονσερβοποιϊας στην Σκύδρα Πέλλας, ενώ πρόσθεσε πως μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί η γενικευμένη χρήση μάσκας σε ανοιχτούς χώρους διότι η Επιτροπή είναι κατά των προστίμων.

Ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προταθεί κάτι τέτοιο από την Επιτροπή αν ο κόσμος συνεχίσει να μην ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις των ειδικών.

Αναφορικά με τις εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για έως και 2.000 ημερήσια κρούσματα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η κ. Κοτανίδου υπογράμμισε πως τα μαθηματικά μοντέλα δεν είναι «πανάκεια».

Τέλος, σχετικά με την επάρκεια κλινών στις ΜΕΘ, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας ανέφερε πως σε πανελλαδική βάση η κατάσταση είναι απόλυτα ελεγχόμενη καθώς υπάρχουν αρκετά ελεύθερα κρεβάτια για περιστατικά covid. «Η Αθήνα πιέζεται λίγο, παρόλα αυτά μέχρι χθες βράδυ υπήρχαν 34 ελεύθερα κρεβάτια», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κοτανίδου.