Οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά τις παθογένειες του ΕΦΚΑ. Παθογένειες στην καθημερινή εξυπηρέτηση αλλά και στην ταχεία απονομή των συντάξεων. Βεβαίως, και υπάρχουν λειτουργικές και οργανωτικές αδυναμίες τις οποίες και προσπαθούμε να επιλύσουμε οριστικά. Ωστόσο, υπάρχουν και παθογένειες που σε σημαντικό βαθμό εκπορεύονται από δεσποτικές αντιλήψεις ορισμένων υπαλλήλων που αποφεύγουν συστηματικά να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους πολίτες που υποτίθεται ότι υπηρετούν.
Το τελευταίο περιστατικό με τις συντάξεις του ΝΑΤ είναι εξοργιστικό. 444 γυναίκες χήρες ναυτικών περιμένουν χρόνια την οριστική τους σύνταξη διότι έπρεπε να προηγηθεί η ψήφιση νομοθετικής διάταξης. Ψηφίσαμε τον νόμο πριν από ένα μήνα (νόμος 4826/2021, άρθρο 78), κλείνοντας με αυτόν τον τρόπο μια εκκρεμότητα πολλών ετών. Αλλά οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ μέχρι σήμερα δεν τον εφαρμόζουν! Επικαλούνται την ανάγκη υπογραφής σχετικής εγκυκλίου, ενώ ο νόμος είναι απολύτως ξεκάθαρος - λέει ότι δεν απαιτείται κανένας επανυπολογισμός σε αυτές τις περιπτώσεις - και το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι να τον πάρουν, να τον διαβάσουν και να τον εφαρμόσουν!
Το παραπάνω περιστατικό είναι ένα μόνο από μια σειρά αντίστοιχων καταστάσεων που δείχνουν τουλάχιστον έλλειψη ενσυναίσθησης. Όπως, για παράδειγμα, η νοοτροπία ορισμένων υπαλλήλων να μην σηκώνουν τα τηλέφωνα και να προκαλούν με τη στάση τους τη δικαιολογημένη αγανάκτηση χιλιάδων πολιτών. Το αντιμετωπίσαμε δραστικά με τη δημιουργία ενός νέου ενιαίου τηλεφωνικού κέντρου, του 1555, όπου μπορεί επιτέλους ο πολίτης να βρει υπάλληλο στην άλλη άκρη του ακουστικού και να λάβει απαντήσεις. Και δρομολογήσαμε την άμεση διερεύνηση πειθαρχικών ευθυνών υπαλλήλων στέλνοντας 10 κραυγαλέες υποθέσεις ελλιπούς ή ανεπαρκούς εξυπηρέτησης στον Διοικητή του ΕΦΚΑ για να προχωρήσει τις απαραίτητες διαδικασίες.
Άλλο παράδειγμα η έλλειψη συντήρησης των κλιματιστικών που αναγκάζει κάθε καλοκαίρι υπαλλήλους και πολίτες να «ψήνονται» σε συνθήκες ακραίων θερμοκρασιών. Κατά την επίσκεψη μου στον ΕΦΚΑ Κορίνθου τον Ιούλιο διαπίστωσα τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και ζήτησα τη διερεύνηση ευθυνών των αρμόδιων τεχνικών υπηρεσιών του ΕΦΚΑ.
Τελευταίο παράδειγμα, τα τσουβάλια των εκατοντάδων συνταξιοδοτικών φακέλων διαδοχικής ασφάλισης που στέλνονταν από τη Ρούμελη στο Μοριά, διαδικασία που έπαιρνε μήνες ή και χρόνια γιατί χανόμασταν στην αλληλογραφία και τα τηλέφωνα. Αντί να καθόμαστε και να κοιτάμε τους φακέλους να ταξιδεύουν από το ένα σημείο της Ελλάδας στο άλλο, πήραμε μια απόφαση κοινής λογικής και συγκεντρώσαμε τους φακέλους στο «πράσινο κτήριο» του ΕΦΚΑ βάζοντας τους υπαλλήλους των παλαιών ασφαλιστικών ταμείων να συνεργαστούν όλοι μαζί στον ίδιο ενιαίο χώρο. Αποτέλεσμα ήταν οι ρυθμοί απονομής συντάξεων διαδοχικής ασφάλισης να τριπλασιαστούν σε σχέση με λίγους μήνες πριν.
Τα παραπάνω παραδείγματα εικονογραφούν ποιο είναι το πρόβλημα στον ΕΦΚΑ. Ισχυρές μειοψηφίες υπαλλήλων έχουν συμβιβαστεί με τη μετριότητα, τη στενοκεφαλιά και τον δεσποτισμό. Αντί να βρίσκουν 1 λύση για κάθε πρόβλημα, βρίσκουν 15 προβλήματα για κάθε λύση! Και αντί να υπηρετούν στην πράξη τον πολίτη καταλήγουν να τον αντιμετωπίζουν εκδικητικά!
Μακάρι βεβαίως να ήταν μόνο αυτό το πρόβλημα. Τόσο εμείς στο Υπουργείο Εργασίας όσο και η Διοίκηση του ΕΦΚΑ αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε ένα βουνό προβλημάτων στον πιο προβληματικό οργανισμό της Ελλάδας. Είμαστε αποφασισμένοι όμως να τα αντιμετωπίσουμε με σύστημα και με πείσμα. Δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με τη μετριότητα, δεν πρόκειται να αφήσουμε τις μειοψηφίες να στιγματίσουν την πλειοψηφία των υπαλλήλων που κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Αποτελεί προσωπική μου απόφαση να χτίσουμε έναν νέο ΕΦΚΑ όπου η ανθρωπιά και ο σεβασμός στον πολίτη και τις ανάγκες του θα είναι απόλυτη προτεραιότητα και θα δεσμεύει το σύνολο των υπαλλήλων. Και γι’ αυτό καλό θα είναι ορισμένοι να ξεχάσουν τόσο την αδιαφορία όσο και τις δεσποτικές συμπεριφορές απέναντι σε ήδη ταλαιπωρημένους από το κράτος πολίτες. Εμένα όλοι αυτοί οι γραφειοκράτες και με βρίσκουν και θα με βρίσκουν ολοένα και περισσότερο μπροστά τους!