Σε συναγερμό τίθεται ο κρατικός μηχανισμός ενόψει της επέλασης του τέταρτου κύματος της πανδημίας που όπως αναφέρουν οι ειδικοί έρχεται νωρίτερα απ' ότι αναμενόταν. Η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία αλλά και η μείωση των εμβολιασμών, λόγω και της καλοκαιρινής περιόδου και των αδειών, προκαλεί ανησυχία τόσο αναφορικά με τις εξελίξεις στο χτίσιμο του απαραίτητου τείχους ανοσίας όσο και σχετικά με την πίεση που δύναται να δεχθεί εκ νέου το ΕΣΥ.
Αν και τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια μείωση της αυξητικής τάσης της διασποράς εν τούτοις, το γεγονός πως οι εισαγωγές εμφανίζουν αριθμητική άνοδο με την μετάλλαξη Δέλτα να κυριαρχεί ενεργοποιεί τις αρμόδιες αρχές και θέτει τις αρμόδιες αρχές και το επιστημονικό προσωπικό σε συναγερμό. Πολύ δε περισσότερο τη στιγμή που καταγράφεται αυξημένος αριθμός εισαγωγών ηλικιών μεταξύ 30 – 40 που είναι και ανεμβολίαστοι.
Αρκουμανέας: Τρομακτικός ο ρυθμός μετάδοσης της μετάλλαξης Δέλτα
«Έχουμε πλέον μια πανδημία των ανεμβολίαστων και όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν σοβαρά» προειδοποίησε μέσω του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρμουμανέας επικαλούμενος και το αμερικανικό CDC (Κέντρo Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων).
O πρόεδρος του ΕΟΔΥ, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, αναφέρθηκε στο τρομακτικό ρυθμό μετάδοσης της μετάλλαξης Δέλτα, όπως επισήμανε, λέγοντας ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι η κυρίαρχη στα καινούργια κρούσματα στη χώρα μας και υπενθύμισε ότι είχε ανακοινώσει το 60 – 61% των καινούργιων στελεχών προ ημερών και πως τώρα «σύμφωνα με τα καινούργια στοιχεία ανεβαίνει γοργά, 10 μονάδες περίπου την εβδομάδα».
«Θα φτάσει γρήγορα το 70% πλέον το παρατηρούμε και στα νησιά, ειδικά στα νησιά που έχουν αύξηση κρουσμάτων» πρόσθεσε.
Ο Παναγιώτης Αρμουμανέας δήλωσε ακόμα ότι είναι κατά 99% ανεμβολίαστοι όσοι νοσηλεύονται και πάνε σε ΜΕΘ, καθώς ο εμβολιασμός σώζει ζωές. Έπεσε, τόνισε, και το RT από το 1,38 στο 1,22.
Ανέφερε επίσης ότι αυτή την στιγμή έχει πέσει πολύ ο ηλικιακός μέσος όρος των κρουσμάτων και είναι τα 30 έτη, όταν στις αρχές της χρονιάς ήταν η ηλικία των 46. Δήλωσε επίσης ότι τα κρούσματα θα κινηθούν και σήμερα γύρω στα 3.000.
«Σήμερα θα περάσουμε τα 10 εκατ. εμβολιασμών, που είναι πολύ σημαντικό, συνεχίζουμε με ένα πολύ καλό ρυθμό πάνω από 75.000 εμβολιασμοί την ημέρα είναι λογικό και λόγω καλοκαιριού να υπάρχει μια μείωση υπάρχουν σκέψεις για επιπλέον δράσεις προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό των ανθρώπων που εμβολιάζονται καθημερινά» τόνισε και κατέληξε ότι «πρέπει να πείσουμε για την ασφάλεια των εμβολιασμών το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον μας. Είναι κάτι που πρέπει να γίνει».
Προανήγγειλε επιπλέον δράσεις για να αυξηθούν οι εμβολιασμοί, ενώ ξεκαθάρισε επίσης ότι ο στόχος της ανόσιας δεν έχει καθοριστεί. «Είναι στο 70% αλλά μπορεί να φτάνει και 85%» είπε. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ δεν απέκλεισε νέα περιοριστικά μέτρα σε νησιά, εφόσον χρειαστεί.
Λαζανάς: Αυξάνονται οι εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό
«Καμπανάκι» για την μείωση των εμβολιασμών και τις περισσότερες εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό, που παρουσιάζονται το τελευταίο διάστημα έκρουσε Παθολόγος και Λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς, φέρνοντάς ως παράδειγμα μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας το οποίο έκανε αυθημερόν 10 εισαγωγές, ηλικιών 30-40 ετών, με βαριά συμπτώματα.
Μιλώντας στο ΣΚΑΙ o Λοιμωξιολόγος τόνισε πως η αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού ήταν προφανώς αναμενόμενη. «Για να είμαι ειλικρινής το περιμέναμε, αλλά δεν το περιμέναμε τόσο γρήγορα. Δηλαδή πιστεύαμε ότι θα ερχόταν κατά το τέλος Αυγούστου αυτό το τσουνάμι αλλά ήρθε πολύ πιο γρήγορα» είπε συγκεκριμένα, εξηγώντας πως το στέλεχος κορονοϊού Δέλτα είναι πολύ πιο μολυσματικό και συγχρόνως δυστυχώς δεν έχουν προχωρήσει στην Ελλάδα οι εμβολιασμοί, στον βαθμό που θα έπρεπε να έχουν προχωρήσει.
«Οι εμβολιασμοί έχουν μειωθεί πάρα μα πάρα πολύ. Ο κόσμος έχει φύγει για διακοπές, υπάρχει πρόβλημα», επισήμανε ακόμα.
«Εγώ έχω να σας δηλώσω ότι κάθε μέρα στα νοσοκομεία τα οποία εφημερεύουν, από εκεί που δεν είχαν καμία εισαγωγή, το πολύ μια- δύο σε κάθε εφημερία τους οι εισαγωγές αυξάνονται» πρόσθεσε παραθέτοντας πως χθες μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας έκανε 10 εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό και ήταν χαρακτηριστικό το γεγονός ότι επρόκειτο για ασθενείς ηλικιών 30-40 ετών με σχετικά βαριά συμπτώματα.
O καθηγητής ανέφερε, μεταξύ άλλων πως ήδη, απ’ ό,τι φαίνεται το υπουργείο Υγείας κάνει τον προγραμματισμό του όσον αφορά την αντιμετώπιση του τέταρτου κύματος αναμένοντας μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας.
Στο μικροσκόπιο οι περιοχές με αυξημένα κρούσματα
Την ίδια στιγμή στο μικροσκόπιο βρίσκονται περιοχές όπου τα στοιχεία που καταγράφονται προσομοιάζουν με αυτά της Μυκόνου, τα οποία οδήγησαν στη λήψη έκτακτων μέτρων (απαγόρευση μουσικής στα καταστήματα διασκέδασης και εστίασης και απαγόρευσης κυκλοφορίας από 1 πμ έως 6 πμ), αν και παρατηρείται τάση συμμόρφωσης προς τα μέτρα που ισχύουν αυτή τη στιγμή σε όλη τη χώρα.
Μάλιστα το γεγονός ότι το μήνυμα που εστάλη μέσω της Μυκόνου δείχνει να έχει ληφθεί, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, καθιστά εφικτή μια σταθεροποίησης της τάσης των κρουσμάτων. Σε ο,τι αφορά δέ τη Μύκονο δύναται να οδηγήσει σε άρση των έκτακτων μέτρων ακόμη και την προσεχή Δευτέρα ημερομηνία που αρχικά είχε τεθεί ως πρώτο χρονικό όριο εφαρμογής των επιπλέον απαγορεύσεων.
Σε κάθε περίπτωση τα δεδομένα που διαμορφώνονται και κυρίως η επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα που μεταδίδεται με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα έχει οδηγήσει στην κατάρτιση σχεδίων αντιμετώπισης που θα εφαρμοστούν, όπως έχει κατ' επανάληψη τονιστεί, κατά περίπτωση.