Κορονοϊός: Στο 30% οι φορείς που δεν εμφανίζουν συμπτώματα

Κορονοϊός: Στο 30% οι φορείς που δεν εμφανίζουν συμπτώματα

Μεγάλος άγνωστος παραμένει η μετάδοση του νέου κορονοϊού από φορείς που έχουν προσβληθεί και δεν εκδηλώνουν συμπτώματα της νόσου, όσες μέρες κι αν περάσουν ή από φορείς που περνούν την περίοδο της επώασης και νοσούν στη συνέχεια.

Η μετάδοση κατά την περίοδο που δεν υπάρχουν συμπτώματα (ασυμπτωματική ή προσυμπτωματική) είναι εφικτή - εν αγνοία των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον ιό- και αυτό κάνει τη διαφορά στη διασπορά της νόσου στην κοινότητα, επιταχύνοντας την αύξηση των περιστατικών.

Το ακριβές ποσοστό των ασυμπτωματικών φορέων του ιού δεν είναι γνωστό, όπως επίσης δεν είναι γνωστό ακόμη ποιό είναι το χαρακτηριστικό εκείνο που δεν επιτρέπει σε ορισμένους οργανισμούς την ανάπτυξη συμπτωμάτων, περνώντας την νόσο με τον ηπιότερο δυνατό τρόπο.

Σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της Βρετανίας, μόνο το 22% των τόμων που κάνουν τεστ για κορονοϊό έχουν συμπτώματα, με το υπόλοιπο 78% να προσβάλλεται και να εμφανίζει συμπτώματα αργότερα ή και καθόλου.

Στο μεταξύ, η πρώτη σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε (Chen Yi et al) κατέγραψε 2147 επαφές 59 ασθενών, εκ των οποίων οι 51 είχαν συμπτώματα και οι οκτώ δεν είχαν. Από το σύνολο των επαφών, οι 132 είχαν προσβληθεί και από αυτούς οι 110 είχαν αναπτύξει συμπτώματα, ενώ οι 22 όχι. Ο ρυθμός μετάδοσης των συμπτωματικών λοιμώξεων ήταν 6,3% και των ασυμπτωματικών 4,11%.

Η επόμενη μελέτη (Wu et al), ανέφεραν 126 περιστατικά από 51 συμπτωματικούς ασθενείς και 6 περιστατικά από 8 ασυμπτωματικούς ασθενείς, με μετάδοση ενός συμπτωματικού ασθενή σε τρεις άλλους, ενώ ο κάθε ασυμπτωματικός φορέας μπορούσε να μεταδώσει τη νόσο σε λιγότερους από έναν ανθρώπους. Η περίπτωση εδώ, έδειξε ότι η ασυμπτωματική μετάδοση ήταν ισχυρή μόλις κατά το ένα τρίτο έναντι της δυνατότητας των συμπτωματικών ασθενών.

Πόσοι είναι οι ασυμπτωματικοί τελικά;

Σύμφωνα με την αρχική μελέτη, οι ασυμπτωματικές λοιμώξεις ήταν 15,7%.

Ιάπωνες ερευνητές διαπίστωσαν ότι στο κρουαζιερόπλοιο Princess, οι ασυμπτωματικοί ασθενείς κυμαίνονταν μετά 15,5 - 20,2%, οδηγώντας σε έναν μέσο όρο της τάξης τοτυ 17,9%, αφήνοντας όμως περιθώρια αμφισβήτησης, καθώς κυρίως εξετάσθηκαν στο πλοίο οι συμπτωματικοί ασθενείς.

Ταυτόχρονα, οι Ιάπωνες ερευνητές, παρατήρησαν ότι Ιάπωνες επαναπατρισθέντες από τη Wuhan, είχαν προσβληθεί χωρίς να εμφανίζουν συμπτώματα, σε ποσοστό 30,8% κατά μέσο όρο, με εύρος περιστατικών που κυμαινόταν από 7,7 - 53,8%.

Παρά τις αμφιβολίες που διατηρούν οι επιστήμονες, επειδή τα περισσότερα τεστ διενεργούνται σε ασθενείς που εμφανίζουν συμπτώματα, εντούτοις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε ότι αφορά τη δυνατότητα ελέγχου της πανδημίας, καθώς οι ασυμπτωματικοί ασθενείς έχουν πράγματι τη δυνατότητα μετάδοσης του ιού στο γενικό πληθυσμό.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Cambridge Core από τους Hongjun Zhao και Jianchun Lu από το κρατικό εργαστήριο αναπνευστικών παθήσεων του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Guangzhou, τον Xiaoxiao Lu από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου Ludwig Maximilian και τους Yibin Deng και Yujin Tang, από το τμήμα Λοιμώξεων του Νοσοκομείου του Πανεπιστημίου Youjiang της πόλης Baise στην Κίνα.