Κορονοϊός: Στα επίπεδα των 6.700 και σήμερα τα κρούσματα - Πέντε εντατικολόγοι από την Αθήνα στο «Παπανικολάου»

Κορονοϊός: Στα επίπεδα των 6.700 και σήμερα τα κρούσματα - Πέντε εντατικολόγοι από την Αθήνα στο «Παπανικολάου»

Στα επίπεδα της περασμένης «μαύρης» Τρίτη των 6.700 κρουσμάτων αναμένεται να κινηθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι σημερινές ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ για τις νέες λοιμώξεις από τον κορονοϊό. Με απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μ. Γκάγκα, και σε συνεννόηση με την ελληνική Εταιρεία Εντατικής θεραπείας και τους ίδιους τους γιατρούς, 5 εντατικολόγοι από νοσοκομεία των Αθηνών μετακινούνται στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να ενισχύσουν τη φροντίδα περιστατικών covid-19.

Η βόρεια Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της έξαρσης του τέταρτου κύματος, ωστόσο, πλέον, τα προβλήματα δεν περιορίζονται μόνο εκεί.

Ο δείκτης θετικότητας έχει χτυπήσει «κόκκινο» σε αρκετές περιοχές, όπως αναδεικνύεται από χθεσινά επιδημιολογικά δεδομένα του ΕΟΔΥ. Ενδεικτικό είναι ότι σε Κιλκίς, Λάρισα και Μαγνησία - που σήμερα σημειώνονται 75, 427 και 234 νέα κρούσματα αντίστοιχα - το ποσοστό θετικότητας φτάνει ακόμα και πάνω από τις δύο μονάδες (2,26%, 2,12% και 2,07% αντίστοιχα).

Εκτός από τις παραπάνω Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) που ήδη βρίσκονται στο ανώτερο επίπεδο επιδημιολογικού κινδύνου (κόκκινο), υπάρχουν 18 ακόμη που ξεπερνούν τη μονάδα στα ποσοστά θετικότητας.

Η λίστα αποτελείται κυρίως από περιοχές της βόρειας Ελλάδας που θεωρούνται αναμενόμενες βάσει των προηγούμενων ημερών, όπως τα Γρεβενά (1,96% - 21 νέες λοιμώξεις), η Ροδόπη (1,84% - 80 νέες λοιμώξεις), η Ημαθία (1,82% - 134 νέες λοιμώξεις), η Πιερία και ο Έβρος (1,65% - 131 και 129 νέες λοιμώξεις), οι Σέρρες (1,59% - 15 νέες λοιμώξεις) και η Θεσσαλονίκη (1,45% - 999 νέες λοιμώξεις).

Συμπληρώνεται, όμως, και από σημεία που το τελευταίο διάστημα δεν είχαν δημιουργήσει καμία αφορμή ανησυχίας, όπως η Πάρος (1,42%), η Φωκίδα (1,17%) και η Θάσος (1,02%). Τη λίστα των 21 ολοκληρώνουν η Μεσσηνία (1,55%), η Αρκαδία (1,51%), η Πέλλα (1,36%), η Δράμα (1,35%), τα Τρίκαλα (1,32%), η Καστοριά (1,13%), η Καρδίτσα (1,05%) και η Ξάνθη (1,01%).

Αν στα δεδομένα αυτά προσθέσουμε και άλλα στοιχεία από τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση, όπως τις 1.267 νέες διαγνώσεις στην Αττική, τις 60 στη Βοιωτία, τις 72 στο Ηράκλειο, τις 76 στη Λέσβο, τις 49 στα Χανιά και κυρίως τα 11 νέα κρούσματα σε Κέα-Κύθνο και τα 281,26 ανά 100.000 πληθυσμό στα δύο νησιά, συμπεραίνουμε ότι το πρόβλημα πλέον δεν αφήνει ανεπηρέαστο κανένα σημείο της Ελλάδας.

Κυρ. Μητσοτάκης: «Όχι» σε τεχνητούς διχασμούς, εμβολιαζόμαστε, ενωνόμαστε
 

Για έξαρση κρουσμάτων, πρωτίστως, μεταξύ ανεμβολίαστων και μεγάλη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα, έκανε λόγο κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι μόνο τις τελευταίες τρεις μέρες κλείστηκαν πάνω από 60.000 νέα ραντεβού για πρώτους εμβολιασμούς.

Επισήμανε, δε, ότι το μήνυμα σε αυτούς που ποντάρουν σε τεχνητούς διχασμούς παραμένει ένα: εμβολιαζόμαστε, ενωνόμαστε, παίρνουμε τις ζωές μας πίσω και προχωράμε.

Ιερά Σύνοδος: Rapid test για ανεμβολίαστους κληρικούς και πιστούς
 

Έκκληση για τήρηση των μέτρων προστασίας για την αποτροπή διασποράς του κορονοϊού απευθύνει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία με εγκύκλιό της καλεί τους ανεμβολίαστους πιστούς να προσέρχονται στους ναούς με διενέργεια rapid ή μοριακού τεστ. Επίσης, οι ανεμβολίαστοι κληρικοί, ιεροψάλτες και εργαζόμενοι στους ναούς θα πρέπει να πραγματοποιούν εργαστηριακό τεστ δύο φορές την εβδομάδα.

Όπως επισημαίνεται, ο έλεγχος της τήρησης των μέτρων θα γίνεται από τα κατά τόπους Εκκλησιαστικά Συμβούλια.