Κορονοϊός: Στα 1.317 τα νέα κρούσματα - 811 οι διασωληνωμένοι

Κορονοϊός: Στα 1.317 τα νέα κρούσματα - 811 οι διασωληνωμένοι

Στα 1.317 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορονοϊού που ανακοίνωσε την Δευτέρα ο ΕΟΔΥ, εκ των οποίων τα 609 στην Αττική και τα 161 σε Θεσσαλονίκη, με τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων λοιμώξεων να ανέρχεται σε 334.436.

Παράλληλα, κατά το τελευταίο 24ωρο, ακόμα 80 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της νόσου, ενώ 811 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία της χώρας.

Ειδικότερα, κατά γεωγραφική κατανομή στην Αττική ήταν:

Ανατολικής Αττικής: 79 κρούσματα 

Βόρειου Τομέα Αθηνών: 60 κρούσματα 

Δυτικής Αττικής: 36 κρούσματα 

Δυτικού Τομέα Αθηνών: 80 κρούσματα 

Κεντρικού Τομέα Αθηνών: 158 κρούσματα 

Νοτίου Τομέα Αθηνών: 88 κρούσματα

Πειραιάς: 100 κρούσματα

Νήσων: 8 κρούσματα

Αναλυτικά, η ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.317, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 334.436 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 51.3% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 69 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.662 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 80, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 10.087 θάνατοι. Το 95.5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 811 (63.1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 84.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.050 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 451 (ημερήσια μεταβολή -6.24%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 470 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 4.583.653 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 3.286.794 δείγματα. O μέσος όρος του επταημέρου είναι 54.399 δειγματοληπτικοί έλεγχοι ημερησίως.

Ν. Τζανάκης: Για ένα μήνα θα έχουμε 400 νεκρούς την εβδομάδα - Δε θα έχουμε 4ο κύμα

Στην πρόβλεψη ότι μέχρι τις 25 Μαΐου θα έχουμε 400-500 νεκρούς εβδομαδιαίως προχώρησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης σύμφωνα με τα νούμερα στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, τους διασωληνωμένους και τους νοσηλευόμενους στις ΜΕΘ.

Υποστήριξε ωστόσο ότι δεν θα υπάρξει πισωγύρισμα με το άνοιγμα της εστίασης και άλλων κλάδων, για μια σειρά από λόγους: Ο ιός θα «πέσει» έτσι κι αλλιώς τώρα με την ζέστη, καθώς είναι «χειμωνιάτικος, ο δεύτερος λόγος είναι η πρόοδος του εμβολιασμού και ο τρίτος το κομμάτι των self test που γίνονται σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού, που μέχρι τώρα δεν υποβαλλόταν σε έλεγχο».

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Τζανάκης εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει τέταρτο κύμα το επόμενο διάστημα κι αυτό διότι δείχνουν να τηρούνται τα μέτρα πχ. στο λιανεμπόριο που λειτουργεί με όρους «ιατρείου», λειτουργεί τρίτη εβδομάδα και δεν είδαμε αύξηση των κρουσμάτων, αντιθέτως έχουμε μείωση».

Αθ. Εξαδάκτυλος: Θα υπάρξει διασπορά το Πάσχα - Χρειάζεται προσοχή

Στην εκτίμηση ότι θα υπάρξει διασπορά του ιού την εορταστική περίοδο προχώρησε,ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ εξήγησε πως το πόση θα είναι αυτή η διασπορά και πως θα αποτυπωθεί θα εξαρτηθεί από το πώς θα συμπεριφερθεί ο καθένας από εμάς και πόση είναι η καθοδική πορεία που υπάρχει αυτή την στιγμή. «Ελπίζω να μην έχουμε αναστροφή της πορείας» σημείωσε χαρακτηριστικά και έκανε έκκληση στους πολίτες να κάνουν self test πριν το τραπέζι του Πάσχα.

Ερωτηθείς σχετικά με την ινδική μετάλλαξη υπογράμμισε πως είναι μια μετάλλαξη που δεν γνωρίζουμε τόσα όσα για τις προηγούμενες και ότι  η μεταδοτικότητα της δεν φαίνεται τόσο δυνατή.

«Δύσκολα να εκτοπίσει την βρετανική στη χώρα μας και αν έχει αυστηρή επιτήρηση μπορεί να έχει την τύχη της νοτιοαφρικανικής που ουδέποτε έφτασε να αποτελεί πρόβλημα στην Ελλάδα» υποστήριξε.

Επεσήμανε πως έχουμε δρόμο μπροστά μας και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί μέχρι να εμβολιαστεί περίπου το 70% του πληθυσμού και με την 2η δόση εμβολίου δηλαδή να αποκτηθεί πλήρως ανοσία και να περάσουμε σε ένα πιο φυσιολογικό τρόπο ζωής.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις εκκλησίες και επεσήμανε πως υπάρχουν κατά περίπτωση ιερείς που προτρέπουν σε μη τήρηση των μέτρων πχ να μην φοράμε μάσκες στις εκκλησίες.