Καραντίνες, ψώνια με το "δελτίο" και μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων, καθώς και περιορισμοί στις κοινωνικές συναθροίσεις, είναι η απάντηση από τα κράτη διεθνώς στην ταχύτατη εξάπλωση του κορονοϊού από την Ευρώπη ως τις ΗΠΑ.
Η πληθώρα των νέων κρουσμάτων για την Ευρώπη, παραμένει στην Ιταλία, η οποία κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως συνέβη και στην πολιτεία της Νέας Υόρκης για τις ΗΠΑ, εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των περιστατικών σε μια μέρα.
Αντίστοιχα για την Ασία, τα περισσότερα κρούσματα παραμένουν στο Ιράν και την Κορέα.
Και παρότι θεωρείται γεγονός ότι η μετάδοση της νόσου σε πολλά σημεία του πλανήτη έχει φθάσει ήδη στην κοινότητα, δίνοντας στην επιδημία χαρακτηριστικά πανδημίας, εντούτοις, η Τουρκία, η Αλβανία και η Λιβύη, θεωρητικά παραμένουν χωρίς κρούσματα, επιβεβαιώνοντας τις δηλώσεις επιφανών λοιμωξιολόγων και των εκπρόσωπων των διεθνών οργανισμών ότι σε πολλές περιοχές η νόσος παραμένει μη ανιχνεύσιμη.
Στην Ελλάδα
Εξαιρετικά σοβαρά είναι τα μέτρα που λαμβάνει η δική μας Κυβέρνηση, στοχεύοντας στον περιορισμό της διασποράς της νόσου, καθώς τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται και σχετίζονται με στενές επαφές ανθρώπων από την ομάδα ταξιδιωτών στους Αγίους Τόπους.
Ο φόβος εξάπλωσης και η ανησυχία είναι έκδηλη στις ελληνικές αρχές που όμως συμπεριφέρονται με βάσει τις διεθνείς οδηγίες, ιχνηλατώντας περιστατικά και προχωρώντας σε μέτρα στοχευμένα σε αυτή τη φάση που τα κρούσματα αυξάνονται χωρίς να έχουν λάβει δραματική μορφή όπως στην Ιταλία.
Με τα μέτρα, μειώνονται όσο το δυνατόν τις συναθροίσεις, με το κλείσιμο των ΚΑΠΗ, την αναβολή συνεδρίων και σχολικών εκδρομών, την διενέργεια αθλητικών αγώνων χωρίς θεατές και το κλείσιμο άλλων 31 σχολείων που κρίθηκε απαραίτητο μετά τη σχετική ιχνηλάτηση περιστατικών.
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Στη γειτονική Ιταλία, ο ρυθμός των θανάτων από κορονοϊό παραμένει εντατικός, με τη χώρα να δηλώνει άλλους 130 νεκρούς την Κυριακή (συνολικά366), και τους προσβεβλημένους στους 6.387.
Ο πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε έθεσε σε καραντίνα 16 εκατ. ανθρώπους στη Λομβαρδία, στην προσπάθεια περιορισμού του ιού, κηρύσσοντας τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ οι φήμες θέλουν τους ιατρικούς συλλόγους της χώρας να επισημαίνουν τη δραματική επιβάρυνση του συστήματος υγείας της χώρας και τις ελλείψεις σε κλίνες εντατικής για τους βαρέως πάσχοντες, με αποτέλεσμα αν η κατάσταση συνεχιστεί, να πρέπει να προχωρούν σε επιλογή περιστατικών για να κρατηθούν στη ζωή οι νεώτεροι.
Αντίστοιχα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκε και η πολιτεία της Νέας Υόρκης από τον κυβερνήτη Άντριου Κουόμο, καθώς καταγράφηκαν εκεί μόνο χθες 76 νέα κρούσματα, από τα περίπου 300 σε ολόκληρη τη χώρα.
Με το "δελτίο"
Στο μεταξύ, η Αγγλική αρχή Δημόσιας Υγείας, συνέστησε στους Βρετανούς να λάβουν τα μέτρα τους στην περίπτωση που χρειαστεί να απομονωθούν για ένα δεκαπενθήμερο, με αποτέλεσμα να αδειάσουν τα ράφια από τα σούπερ - μάρκετ από μακαρόνια, αντιμικροβιακά μαντηλάκια, σαπούνια, χαρτί υγείας και παιδιατρικά φάρμακα.
Το αποτέλεσμα είναι στο εξής τα ψώνια να γίνονται μόνο μέσω ίντερνετ και να αφορούν μόνο 5 τεμάχια ανά αγοραστή, σε είδη όπως γάλα μακράς διαρκείας, χλωρίνη, ζυμαρικά, κονσέρβες λαχανικών, παιδιατρικά φάρμακα, νερό και αντιμικροβιακά μαντήλια, ζελέ και σπρέι.
Γενναία μέτρα ζητά ο ΠΟΥ
Τα μέτρα που είναι δυνατόν να λαμβάνονται για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου, βρίσκονται πάντα στη διακριτική ευχέρεια των κυβερνήσεων, εντούτοις η σοβαρότητα της κατάστασης, οδήγησε τον ΠΟΥ να ζητήσει γενναία μέτρα περιορισμού και ελέγχου των δραστηριοτήτων καθώς τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 100.000 πληθυσμού διεθνώς.
Τα μέτρα που ζητά να ληφθούν, εστιάζονται στην έγκαιρη διάγνωση των προσβληθέντων, την πρόσβασή τους στις υπηρεσίες υγείας, την λεπτομερή ιχνηλάτηση των επαφών τους, την προετοιμασία των νοσοκομείων να διαχειριστούν μεγάλο κύμα πασχόντων και την εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας.
Η όποια καθυστέρηση του ιού, σώζει ζωές και δημιουργεί χρόνο για την ανάπτυξη εμβολίων και αποτελεσματικών θεραπειών, σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού.
Στην κατεύθυνση αυτή, δημοσιοποίησε τέσσερα σχέδια για τον περιορισμό της νόσου και της διαχείρισης των ασθενών, ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκονται τα κρούσματα της νόσου σε κάθε χώρα.
Συγκεκριμένα αναφέρει τι προετοιμασία πρέπει να γίνει σε χώρες που δεν έχουν ακόμη κρούσματα, σε χώρες που έχουν σποραδικά κρούσματα, σε χώρες που διαπιστώνουν ομάδες προσβληθέντων σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές ή ομάδες που δέχθηκαν έκθεση στον ιό από κοινού, καθώς και σε χώρες όπου η μετάδοση της νόσου έχει φτάσει στην κοινότητα.
Χαρακτηριστικά είναι τα μέτρα που προτείνονται και αφορούν την απομόνωση των περιστατικών, την ενδελεχή ιχνηλάτηση, την έμφαση του πληθυσμού στην τήρηση των ατομικών μέσων προστασίας, την εφαρμογή καραντίνας στους πληγέντες και τις επαφές τους, την οικειοθελή απομόνωση των ασθενών με ήπια συμπτώματα, την κοινωνική αποστασιοποίηση, αλλά και τη διασφάλιση της εργαστηριακής ικανότητας διάγνωσης και της προστασίας του ευάλωτου πληθυσμού.
Τα κρούσματα διεθνώς
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΠΟΥ, οκτώ νέες χώρες προστέθηκαν στη λίστα των χωρών με κρούσματα στο εσωτερικό τους, ανεβάζοντας το σύνολο των χωρών που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό στις 101. Πρόκειται για τη Βουλγαρία, την Κόστα Ρίκα, τα νησιά Φαρόε, τη Γαλλική Γουιάνα, τις Μαλδίβες, τη Μάλτα, τη Μαρτινίκα και τη Μολδαβία.
Συνολικά, τα κρούσματα φθάνουν τις 105.586, εκ των οποίων τα 3.656 χθες. Στην Κίνα καταγράφηκαν μόνο 46 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στις 80.859 άτομα. Τα υπόλοιπα 3610 νέα κρούσματα καταγράφηκαν στις υπόλοιπε 101 χώρες, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των προσβεβλημένων σε 24.727 άτομα.
Οι θάνατοι που έχουν καταγραφεί φθάνουν τους 3.100 στην Κίνα (οι 27 χθες) και τους 484 διεθνώς (οι 71 χθες).
Διαβάστε ακόμα: