Η αντίστροφη μέτρηση για την σταδιακή άρση των μέτρων μέσα στις επόμενες 30 μέρες έχει ήδη αρχίσει. Η Ελλάδα δείχνει έτοιμη να ακολουθήσει το δρόμο άλλων ευρωπαϊκών χωρών που βήμα-βήμα έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν τους περιορισμούς των τελευταίων δύο χρόνων. Δανία, Ιταλία και Μεγάλη Βρετανία δείχνουν το δρόμο της επιστροφής στην καθημερινότητα, που σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις των ειδικών, αλλά και της πολιτικής ηγεσίας, θα ακολουθήσει και η Ελλάδα. Ο στόχος είναι η επαναφορά στην προ κορονοϊού εποχή να ενισχύσει από τη μία την οικονομία και από την άλλη να βοηθήσει τους πολίτες να αποκαταστήσουν την κοινωνική τους δραστηριότητα.
Χαρακτηριστική είναι η σημερινή τοποθέτηση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «η βασική συζήτηση με τους άλλους υπουργούς Υγείας της Ε.Ε. είναι ότι σταδιακά θα πρέπει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, τη στιγμή μάλιστα που η μετάλλαξη «Ομικρον» είναι μεν επικίνδυνη, αλλά δεν έχει την νοσηρότητα της μετάλλαξης «Δέλτα». Σε συνδυασμό με την πίεση στο Εθνικό μας Σύστημα Υγείας, θα προχωρούμε σε αποκλιμάκωση των μέτρων με στόχο τη γρήγορη επάνοδο στην κανονικότητα για τους εμβολιασμένους πολίτες».
Την Τετάρτη συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να εξετάσει εάν θα πρέπει να αρθούν κάποιοι περιορισμοί. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, οι ειδικοί φαίνεται να προσανατολίζονται στο να επιτρέπονται οι όρθιοι σε εστίαση και διασκέδαση, στο να πραγματοποιηθούν κάποιες καρναβαλικές εκδηλώσεις, όχι όμως παρελάσεις και στην αύξηση της πληρότητας των γηπέδων κατά περιπτώσεις.
Τη βεβαιότητα άλλωστε ότι «μπαίνουμε σε αποκλιμάκωση» της πανδημίας εξέφρασε σήμερα και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σημειώνοντας μάλιστα ότι την επόμενη εβδομάδα στην Επιτροπή των Ειδικών θα συζητηθεί η μερική άρση των μέτρων. «Υπό προϋποθέσεις η ελάφρυνση των μέτρων» τόνισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.
Συγκεκριμένα μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, αναγνώρισε πως «τα μέτρα και οι περιορισμοί που έχουμε είναι πολύ λίγοι, αλλά ενοχλητικοί», δίνοντας ταυτόχρονα το σύνθημα για επικείμενη χαλάρωση των μέτρων: «Με σιγουριά μπορούμε να πούμε ότι μπαίνουμε σε αποκλιμάκωση», επισήμανε.
Ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι μέσα στην εβδομάδα θα προχωρήσουν στην Επιτροπή των Ειδικών του υπουργείου σε μερική άρση “ώστε να απαλείψουμε τα μέτρα τελείως όταν οι συνθήκες μας το επιτρέψουν”.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι είναι εμφανές ότι μπαίνουμε σε μια καθοδική πορεία της πανδημίας του κορονοϊού. «Είναι καλό που έχει επικρατήσει η Όμικρον έναντι της Δέλτα, πράγμα που δεν συνέβη τον Ιανουάριο”. Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να μιλήσει για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 επισημαίνοντας ότι κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά.
Μιλώντας για τις Απόκριες και το τι θα ισχύσει ο κ. Εξαδάκτυλος επισήμανε ότι οι επιστήμονες φοβούνται αναζωπύρωση της διασποράς γιατί «έχουμε μαζικά γεγονότα, με αδυναμία ελέγχου σε πολλά σημεία της πατρίδας μας και με πολλές μετακινήσεις. Ενδεχομένως, μία άσκοπη απόφαση θα μπορούσε να αναστρέψει την πορεία που μετά από πολύ χρόνο και κόπο ακολουθούμε”.
Από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι σταδιακά θα περάσουμε στο στάδιο που δεν θα είναι υποχρεωτική η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους, αλλά οι άνθρωποι που είναι ευπαθείς ή οι ανεμβολίαστοι είναι καλό να την φοράνε. «Παραμένει υποχρεωτική η μάσκα. Εξακολουθεί να υπάρχει σύσταση», τόνισε.
Μιλώντας για τους ανεμβολίαστους ο κ. Μαγιορκίνης επισήμανε ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού «υπάρχει ακόμη αντίσταση στον εμβολιασμό».
Αναφερόμενος, ωστόσο, στους εμβολιασμένους δήλωσε ότι σταδιακά θα πρέπει να αρθούν οι περιορισμοί όσο τον δυνατόν πιο γρήγορα. «Όσον αφορά τους ανεμβολίαστους θα περιμένουμε να δούμε πώς θα κινηθεί η θνητότητα και η αντίστοιχη πίεση στο ΕΣΥ για να δούμε πώς θα μπορέσουμε να αποσύρουμε κάποιους από τους περιορισμούς». Γεγονός που σημαίνει ότι η ελάφρυνση των μέτρων περιορισμού της πανδημίας θα είναι υπό προϋποθέσεις.
Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Γκίκα Μαγιορκίνη και η Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, η οποία επεσήμανε νωρίτερα σήμερα ότι «ο κορονοϊός θα συνεχίσει να είναι εδώ, αν και το Πάσχα αναμένεται τα πράγματα να είναι πολύ καλύτερα, υπό την έννοια ότι οι σκληροί δείκτες θα ακολουθήσουν πτωτική πορεία, αλλά η αποκλιμάκωση θα είναι σταδιακή και με αργούς ρυθμούς», εκτιμώντας ότι η χρήση μάσκας θα παραμείνει.
Μιλώντας στον Ant1 η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, απαντώντας αρχικά στο ερώτημα πότε θα βγάλουμε τος μάσκες, απάντησε ότι οι μάσκες θα συνεχίσουν να είναι εδώ και παρατήρησε ότι στη Δανία που αποφάσισε να τις βγάλει το ποσοστό εμβολιασμού είναι στο 90%.
Περαιτέρω, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στην ίδια εκπομπή, είπε ότι μιλάμε για σταδιακή άρση των μέτρων, ξεχνώντας ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε πολλά μέτρα σε ισχύ. Τα μέτρα αφορούν κυρίως την εστίαση, με τη μουσική στους όρθιους και τον αριθμό των θεατών στα γήπεδα.
Προέβλεψε κι αυτός ότι το Πάσχα τα πράγματα θα είναι αρκετά καλύτερα, καθώς στους εμβολιασμένους στη χώρα μας που ξεπερνούν τα 5 εκ. θα πρέπει να προστεθούν και το 1 εκ. όπως νόσησαν από την αρχή του χρόνου, αυξάνοντας το ποσοστό ανοσίας.
Αντίστοιχα αισιόδοξος πως θα δούμε αποκλιμάκωση στο μέτωπο της πανδημίας στα μέσα Μαρτίου εμφανίστηκε ο πνευμονολόγος και καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Στέλιος Λουκίδης μιλώντας στο MEGA.
"Είμαστε σε μια σταθερότητα αυτή τη στιγμή σε όλους τους δείκτες. Μόνο στη θνητότητα είμαστε ψηλά. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν αρχίσει και αποκλιμακώνονται. Οι ΜΕΘ είναι σε πτωτική τάση. Αν ένα μεγάλο ποσοστό μπει στη διαδικασία της 3ης δόσης, υπάρχουν τα αντιικά, και η νόσηση, νομίζω ότι από τα μέσα Μαρτίου θα δούμε αποκλιμάκωση", επεσήμανε ο κ. Λουκίδης.
Αναφερόμενος στο πώς θα περάσουμε το φετινό Πάσχα, ο κ. Λουκίδης τόνισε ότι "εχουμε όλοι μια αισιοδοξία για τις γιορτές του Πάσχα. Θα μας οδηγήσουν τα περιστατικά, πιστεύω ότι θα μπορούμε να είμαστε πιο ελεύθεροι. Το να υπάρχει πρόσβαση μόνο για τους εμβολιασμένους στην εστίαση πιστεύω ότι θα παραμείνει για ένα διάστημα. Οι άνθρωποι με την τριπλή δόση κάνουν την πιο ήπια νόσο και κάνουν τις λιγότερες νοσηλείες. Η ομάδα που καθοδηγεί τη θνητότητα είναι η ομάδα άνω των 65. Για αυτό πρέπει να παραμείνουμε σε κάποια μέτρα".
Επιπροσθέτως, όσον αφορά το πότε θα πετάξουμε τις μάσκες, ο ίδιος σημείωσε ότι "όταν αρχίσει να μην επιβαρύνεται το σύστημα θα μπούμε και εμείς σε αυτή τη διαδικασία. Πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε με τον ιό".
"Νομίζω ότι θα πρέπει να παραμείνουμε με τα μέτρα που έχουμε στην εκπαίδευση", διευκρίνισε ο κ. Λουκίδης.
Επιπλέον, για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα μέχρι το καλοκαίρι έκανε λόγο νωρίτερα σήμερα ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αν και όπως εξήγησε οποιαδήποτε άρση των μέτρων για τον κορονοϊό πρέπει να γίνει βήμα-βήμα.
«Στους επόμενους μήνες με δεδομένη την αλλαγή του καιρού, την έκθεση σχεδόν όλων στον ιό ,και την μικρή επιφύλαξη ότι δεν θα προκύψει κάποιο νέο στέλεχος που δεν θα ανατρέψει τις προγνώσεις, πιστεύω ότι μέχρι το καλοκαίρι θα μπορούμε να είμαστε τελείως διαφορετικά», επεσήμανε ο καθηγητής.
Ωστόσο εξήγησε ο κ. Δημόπουλος πως η οποιαδήποτε άρση των μέτρων για τον κορονοϊό πρέπει να γίνει βήμα-βήμα: «τα μέτρα που αίρονται τώρα καλό θα είναι να μην συνδυαστούν σε αλλάγες με τις μάσκες και τις αποστάσεις, είναι χρήσιμο να πηγαίνουμε σταδιακά ώστε η Επιτροπή να αξιολογεί εβδομάδα με εβδομάδα τα δεδομένα.»
Ο ίδιος ανέφερε μάλιστα πως ήδη το στέλεχος Δέλτα φαίνεται πως με βάση τα δεδομένα από τα λύματα έχει σχεδόν εξαφανιστεί, ενώ επικρατεί η Όμικρον.
«Νομίζω ότι τα δεδομένα δείχνουν αποκλιμάκωση, ήδη από μετρήσεις στα λύματα το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα έχει σχεδόν εξαφανιστεί και το μεταλλαγμένο στέλεχος Όμικρον επικρατεί, που γνωρίζουμε ότι συνδυάζονται με μεγάλη μεταδοτικότητα και ηπιότερη νόσηση σε αυτούς που έχουν εμβολιαστεί», σημείωσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ.
Επίσης, στο ίδιο πλαίσιο με τον κ. Δημόπουλο, αναφέρθηκε νωρίτερα σήμερα και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος επεσήμανε ότι «θα πάμε σε ένα καλοκαίρι πολύ κοντά στην κανονικότητα μας», τονίζοντας πως όσο μεγαλύτερη είναι η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού τόσο ταχύτερα θα επιστρέψουμε σε κανονικούς ρυθμούς. Γνωστοποίησε δε ότι τη Δευτέρα θα ανακοινωθεί η ημερομηνία λειτουργία της πλατφόρμας των ραντεβού για το νέο εμβόλιο.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σημείωσε ότι ο κορονοϊός θα ενταχθεί στη ζωή μας, όπως έχει ενταχθεί και η γρίπη, υπογραμμίζοντας ότι εδώ και καιρό έχει εγκαταλειφθεί ο όρος ανοσία της αγέλης.
Ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε ότι όσο καλύτερη είναι η εμβολιαστική κάλυψη, τόσο πιο γρήγορη θα είναι η επιστροφή στην κανονικότητα και μιλώντας ως γιατρός τόνισε ότι οι πανδημίες δεν τελειώνουν με τα φάρμακα, τελειώνουν με τα εμβόλια. Διευκρίνισε ότι με τα τωρινά δεδομένα δεν έχει ημερομηνία λήξης το πιστοποιητικό όσων έχουν κάνει την αναμνηστική δόση του εμβολίου.
Σχετικά με τους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σημείωσε ότι πρόκειται για το 8% των πολιτών αυτής τη κατηγορίας, ενώ δεν εμφανίστηκε αισιόδοξος πως θα μειωθεί δραματικά αυτό το ποσοστό, ούτε με την έναρξη των εμβολιασμών με το νέο εμβόλιο της Novavax.
Τέλος, ο κ. Θεμιστοκλέους έκανε γνωστό ότι στην ενημέρωση της Δευτέρας θα ανακοινωθεί πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς με το νέο εμβόλιο.