Κορονοϊός και Έμπολα φέρνουν αλλαγές στον ΠΟΥ

Κορονοϊός και Έμπολα φέρνουν αλλαγές στον ΠΟΥ

Νέες δομές και διαδικασίες λειτουργίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πυροδοτούν οι επιδημίες του νέου κορονοϊού και του έμπολα, με αφορμή την περσινή έκθεση του Συμβουλίου Παγκόσμιας Παρακολούθησης της Ετοιμότητας, η οποία κατέληγε στο συμπέρασμα ότι ο κόσμος παραμένει επικίνδυνα απροετοίμαστος για μια παγκόσμια πανδημία.

Τον Μάρτιο, ο ΠΟΥ καλεί σε συνάντηση τους υπουργούς Υγείας, Οικονομικών και Εξωτερικών σε συνεδρίαση στο Μαρακές για τη διπλωματία για την υγεία, προκειμένου να συζητήσουν την βελτίωση της ετοιμότητας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στο μεταξύ, δημιούργησε τμήμα ετοιμότητας έκτακτης ανάγκης, ενώ από την επιδημία του κορονοϊού, διαπιστώθηκε η ανάγκη μιας μέσης λύσης μεταξύ της κήρυξης παγκόσμιου συναγερμού ή όχι, σε ότι αφορά την διαχείριση της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης.

Τις παρατηρήσεις αυτές παρουσίασε χθες ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ δρ. Tedros Adhanom Ghebreyesus κατά την έναρξη της συνεδρίασης της 146ης Διάσκεψης του εκτελεστικού συμβουλίου του Οργανισμού.

Χρηματοδότηση ετοιμότητας

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ σημείωσε ότι "για πολύ καιρό, ο κόσμος λειτουργούσε σε έναν κύκλο πανικού και παραμέλησης. Πετάμε χρήματα σε μια επιδημία, και όταν τελειώσει, το ξεχνάμε και δεν κάνουμε τίποτα για να αποτρέψουμε την επόμενη.

Ακόμη και στο πλαίσιο της τρέχουσας έκρηξης του Ebola, αν και έχουμε τώρα επαρκή χρηματοδότηση να αντιδράσουμε, η χρηματοδότηση της ετοιμότητας στις γύρω χώρες παρέμεινε εντελώς ανεπαρκής καθ 'όλη τη διάρκεια της επιδημίας.

Αυτό είναι επικίνδυνα κοντόφθαλμο και ειλικρινά δύσκολο να κατανοηθεί. Αν αποτύχουμε να προετοιμαστούμε, ετοιμαζόμαστε να αποτύχουμε".

Τόσο τα κρούσματα του κορωνοϊού όσο και του Έμπολα υπογραμμίζουν τη ζωτική σημασία να επενδύσουν όλες οι χώρες στην ετοιμότητα και όχι στον πανικό.

Μέχρι στιγμής, περισσότερα από 1 δισ. δολάρια έχει δαπανηθεί στην προσπάθεια να σταματήσει η επιδημία του Έμπολα στη ΛΔΚ. Συγκριτικά, δαπανήθηκαν μόνο 18 εκατ. δολ. για την ετοιμότητα στην Ουγκάντα. Αλλά όταν ο Έμπολα διέσχισε τα σύνορα, οι χώρες ήταν έτοιμες και το σταμάτησαν. Αυτό πρέπει να είναι ένα μάθημα για τον υπόλοιπο κόσμο.

Κήρυξη εκτάκτου ανάγκης

Σύμφωνα με τον δρ. Ghebreyesus τόσο ο Ebola όσο και ο κορωνοϊός δείχνουν επίσης ότι η κήρυξη ή μη έκτακτης ανάγκης (PHEIC ή μη PHEIC) δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση πολύπλοκων καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. "Έχουμε ένα πράσινο φως, ένα κόκκινο φως και τίποτα στο ενδιάμεσο. Χρειαζόμαστε ένα κίτρινο φως, ίσως και άλλους μηχανισμούς, αλλά το δυαδικό σύστημα δεν είναι πραγματικά κατάλληλο για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης". Εξετάζουμε επομένως επιλογές για εργαλεία που θα μας επέτρεπαν να επισημάνουμε ένα ενδιάμεσο επίπεδο συναγερμού, χωρίς να χρειαστούμε διαπραγματεύσεις για το κείμενο των Διεθνών Κανονισμών Υγείας.

Μετασχηματισμός

Ο μετασχηματισμός του ΠΟΥ που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου, περιλαμβάνει 5 κύριους τομείς:

1. Νέα στρατηγική.

2. Νέες διαδικασίες.

2. Νέο λειτουργικό μοντέλο.

4. Νέα προσέγγιση στις εταιρικές σχέσεις και

5. Νέα κουλτούρα.

 Από τη νέα διαδικασία σχεδιασμού έχουν καταρτιστεί πάνω από 300 τεχνικά προγράμματα στήριξης της δημόσιας υγείας, ως αποτέλεσμα πάνω από 1000 προτάσεων, βάσει των αναγκών των χωρών.

Παράλληλα, προωθείται η ολοκληρωμένη δράση για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και την αντιμικροβιακή αντοχή.

Τέλος, ξεκίνησαν καινοτόμες συνεργασίες με τη FIFA και το GoogleFit, με το Facebook και το Pinterest ώστε τα δισεκατομμύρια των χρηστών τους να έχουν αξιόπιστες πληροφορίες για τα εμβόλια και τα θέματα υγείας.