Κορονοϊός: Επιστροφή στην κανονικότητα σε δύο ταχύτητες

Κορονοϊός: Επιστροφή στην κανονικότητα σε δύο ταχύτητες

Με την κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης  μάσκας  στους εξωτερικούς χώρους από χθες και την κατάργηση της υποχρέωσης να συμπληρώνουμε τη φόρμα εντοπισμού επιβάτη στις πτήσεις από 15 Μαρτίου η ζωή κάνει ακόμα περισσότερα βήματα προς την κανονικότητα ενώ από τη Σύρο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε στα παιδιά πως έρχεται σύντομα η ώρα που θα καταργηθούν και οι μάσκες μέσα στις τάξεις.

Η επιστροφή στην κανονικότητα είναι βέβαια με δύο ταχύτητες καθώς η πλήρης επιστροφή είναι για τους εμβολιασμένους πολίτες  ενώ ο καιρός είναι αυτός που θα κρίνει το κατά πόσο θα μπορέσουν να έχουν πρόσβαση σε χώρους διασκέδασης και εστίασης και οι μη εμβολιασμένοι αφού θα μπορούν να καθίσουν σε τραπεζάκια έξω, με την ανοικτή πλατφόρμα για ραντεβού με το εμβόλιο της Novavax  να αποτελεί κάλεσμα σε όλους τους επιφυλακτικούς αναποφάσιστους και φοβισμένους της mRNA τεχνολογίας να πεισθούν να εμβολιαστούν με ένα σκεύασμα που μοιάζει πολύ με τα εμβόλια τα οποία κάνουμε εμείς και τα παιδιά μας τόσα χρόνια.

Η πρόβλεψη σύσσωμης της επιστημονικής κοινότητας είναι ότι το Πάσχα και οι καλοκαιρινοί  μήνες θα κυλήσουν σε ένα εξαιρετικό κλίμα με πλήρη ύφεση της πανδημίας εκτός κι αν συμβεί κάτι εντελώς απρόσμενο και εμφανιστεί κάποια άλλη πολύ μεταδοτική μετάλλαξη μας γεμίζει με ελπίδα ότι σύντομα θα μπορούμε να ζούμε όπως παλιά με όλα όσα βέβαια συμβαίνουν γύρω μας.

Ωστόσο, όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν ότι η παρουσία της υποομάδας Ο2 που είναι έως και 30%  πιο μεταδοτική από την όμικρον δεν πρέπει να μας αφήσει να χαλαρώσουμε τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη σκέψη ότι ο κορονοϊός θα μείνει εδώ, οπότε δεν πρέπει να τον διαγράψουμε από τους προβληματισμούς μας.

Μέχρι τότε θα έχει φτάσει στην πατρίδα μας κι άλλο ένα πρωτεϊνικό εμβόλιο σίγουρα, το εμβόλιο της Sanofi/GSK ενώ τα πρωτεϊνικά εμβόλια θα μπορέσουν να δοθούν και για αναμνηστικές δόσεις  εφόσον γίνουν οι απαραίτητες mix and match μελέτες. Καθώς θα προχωράμε προς τον επόμενο χειμώνα τότε που υπάρχει ο φόβος ότι θα καταγράφει μία νέα επιδημική έξαρση λογικά θα είναι διαθέσιμα τα τροποποιημένα εμβόλια για τον ετήσιο εμβολιασμό σε ένα μοντέλο διαχείρισης της ενδημικής νόσου σαν την γρίπη που θα γίνεται πιθανώς με ένα  υπέρ – εμβόλιο το οποίο θα προφυλάσσει ταυτόχρονα και από τον κορονοϊό και από τη γρίπη και μένει να δούμε και ποια άλλα αναπνευστικά νοσήματα πιθανώς θα μπούνε στη σφαίρα της προστασίας, με ένα και μόνο τσίμπημα. 

Στο μεταξύ ο πόλεμος στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή και το συνεχές ρώσικο σφυροκόπημα πολλών πόλεων που βρίσκονται στο νότο της χώρας δημιουργεί πολλές παράπλευρες απώλειες μία εκ των οποίων είναι βέβαια και το πρόγραμμα εμβολιασμού της χώρας.

Η εμπειρία από τον πόλεμο της Συρίας έχει δείξει ότι όταν μία χώρα εμπλέκεται σε πόλεμο και φυσικά καταρρέουν οι δύο δομές της δημόσιας υγείας και ασχολούνται μόνο με την περίθαλψη των τραυματιών του πολέμου -δεν υλοποιείται κάποιο άλλο πρόγραμμα πρόληψης ή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας -τότε επανεμφανίζονται ξεχασμένα νοσήματα.

Το παράδειγμα που αναφέρει η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου είναι πολύ χαρακτηριστικό και αφορά την επανεμφάνιση της πολιομυελίτιδας- μίας νόσου η οποία εξαφανίστηκε τις προηγούμενες δεκαετίες- με πολλά περιστατικά να καταγράφονται στον πληθυσμό της Συρίας όταν η εμβολιαστική κάλυψη πάνω από το 85 % που  ήταν υπό κανονικές συνθήκες έπεσε στο 40% λόγω του πολέμου.

Εύλογα λοιπόν μαζί με τα κύματα των προσφύγων που θα διαχυθούν στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι διάχυτη και  η ανησυχία των ειδικών για την πιθανή απώλεια του χαμένου εδάφους στην πρόοδο που έχουμε πετύχει με τον κορονοιό  λόγω της πτώσης της εμβολιαστικής κάλυψης  των ανθρώπων που αναγκάζονται να ξεριζωθούν από τον τόπο τους.

Ένας λόγος παραπάνω να μην εφησυχάζουμε γιατί η πανδημία μέχρι τώρα μας έδειξε ότι πάντα κρατούσε ένα κρυμμένο χαρτί για να το παρουσιάσει εκείνη την ώρα που θεωρούσαμε ότι η παρτίδα είχε λήξει.