Με σκληρό ροκ από την αντιπολίτευση ξεκίνησε η επεξεργασία του πολυνομοσχεδίου με το οποίο σφραγίζεται η τέταρτη αξιολόγηση. Σύσσωμη εξαπέλυσε τα βέλη της προς την κυβέρνηση για τις fast track διαδικασίες, την ώρα που εκείνη σε εμφανώς δύσκολη θέση δεν μπορούσε να δικαιολογήσει την σπουδή να φέρει το νομοσχέδιο ως επείγον.
Ενδεικτικό είναι ότι ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης (ο Ε. Τσακαλώτος δεν ήρθε να υπερασπιστεί τον χαρακτήρα του νομοσχεδίου) είπε ότι «την ίδια πρακτική που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση ακολουθούμε και εμείς».
Άμεση ήταν η απάντηση του εισηγητή της ΝΔ, Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος υπενθύμισε ότι η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε τα επικαιροποημένα στοιχεία ενώ ο ίδιος παρατήρησε ότι πλέον παρακολουθούμε το ίδιο έργο. Μάλιστα, τόνισε ακόμα με ευθύνη της κυβέρνησης δεν έχει εκταμιευθεί η υποδόση της τρίτης αξιολόγησης. «Η αξιολόγηση βασίζεται στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο. φέρτε το να δούμε που υπάρχουν αυτά που συζητάμε σήμερα», προσέθεσε ο ίδιος.
Η δικαιολογία του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών ήταν ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει αναγκαίες και επείγουσες ρυθμίσεις για την ολοκλήρωση της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης πριν την κρίσιμη ημερομηνία της 21ης Ιουνίου που συνεδριάζει το Eurogroup. «Είναι σκόπιμο οι διατάξεις του να δημοσιευθούν πριν την Παρακευή 15 Ιουνίου, περίπου μια εβδομάδα πριν την σύνοδο του Eurogroup», είπε.
Από την πλευρά του ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Κουτσούκος υπογράμμισε ότι το βάρος του νομοσχεδίου δεν είναι τα 122 άρθρα, αλλά το άρθρο 109 που αναθεωρεί το τρίτο μνημόνιο, και με το οποίο εκχωρείται η δημόσια περιουσία. Ζήτησε να έρθει άμεσα η γνωμοδότηση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής, σχετικά με τη συνταγματικότητα του νόμου. Παράλληλα, αποκάλυψε ότι το συμπληρωματικό Μνημόνιο είναι μόνο στα Αγγλικά και δεν έχει μεταφραστεί στα Ελληνικά.
«Παρακαλώ επειδή το συμπληρωματικό έχει σχέση με το πολυνομοσχέδιο που συζητάμε να μεταφραστεί κ να έρθει στη Βουλή μέχρι πέρας των συζητήσεων», είπε ο ίδιος, κάτι στο οποίο συνηγόρησε και ο Γ. Αμυράς (Ποτάμι). «Είστε άπταιστοι γνώστες αγγλικής και δεν σας ενοχλεί πια που έρχονται στα αγγλικά αυτά τα κείμενα. Ζητήστε να κατατεθούν στα ελληνικά τα επίσημα κείμενα στη Βουλή», συμπλήρωσε ο βουλευτής του Ποταμιού.
Οι… εκκλήσεις της αντιπολίτευσης ανάγκασαν τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκη Μπαλαούρα να παραδεχτεί την κακή πρακτική, καλώντας με τη σειρά του την κυβέρνηση να το μεταφράσει στα Ελληνικά. «Δεν υπάρχει τίποτα να κρύψουμε. Από τη στιγμή που έχει δημοσιευτεί έστω και σε μία γλώσσα την αγγλική θεωρώ βέβαια σωστό ότι έπρεπε να είναι και στα ελληνικά», είπε ο κ. Μπαλαούρας.
Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία του επείγοντος εγκρίθηκε από τις αρμόδιες Επιτροπής της Βουλής, αφού συμφώνησαν τα δύο κόμματα (Συριζα- ΑΝΕΛ) που διαθέτουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Αλέξανδρος Διαμάντης