Τα προβλήματα του Ελληνισμού του Καΐρου άκουσε ο αρμόδιος για τον απόδημο ελληνισμό, υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, κατά την επίσκεψή του στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα. Στις συναντήσεις με τους εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, μετέφερε ένα σαφές μήνυμα εκ μέρους της κυβέρνησης: «Θέλουμε να βοηθήσουμε τους απόδημους, ομογενείς Έλληνες».
«Μου είχαν πει ότι πρόκειται για μία μικρή παροικία στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, αλλά ο αριθμός ξεπερνιέται από τον ενθουσιασμό σας και το έργο σας», είπε ο κ. Αμανατίδης, ο οποίος επιδίωξε να έρθει σε επαφή με όσο το δυνατόν περισσότερους παροικιακούς φορείς, ξεκινώντας πάντως από τα ελληνικά σχολεία, την Αχιλλοπούλειο και την Αμπέτειο Σχολή.
«Εδώ, στα σχολεία μας στην Ηλιούπολη του Καΐρου, είναι το μέλλον της παροικίας μας», τόνισε ο Πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας του Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, υποδεχόμενος τον Έλληνα υφυπουργό Εξωτερικών και τον Ειδικό Γραμματέα Θρησκευτικής και Πολιτιστικής Διπλωματίας Δρ Ευστάθιο Χ. Λιανό Λιάντη, τους οποίους συνόδευε ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Μιχαήλ Χρήστος Διάμεσης και η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κυρία Λαμπρινή Κομίνη.
«Θα προσπαθήσουμε ως κυβέρνηση να ενισχύσουμε την ελληνόφωνη εκπαίδευση όσο μπορούμε περισσότερο», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, απευθυνόμενος στην ελληνική παροικία, αναγγέλλοντας παράλληλα ότι θα επαναλειτουργήσει και το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού. Κάλεσε μάλιστα τα μέλη της καϊρινής παροικίας να καταθέσουν τις προτάσεις τους όταν ξεκινήσει η διαβούλευση, με όλους τους φορείς, για το ζωτικό αυτό θέμα για την ελληνική ομογένεια. Παράλληλα, ο κ. Αμανατίδης επεσήμανε ότι προωθείται και το θέμα της ψήφου των ομογενών, με την Επιτροπή που θα συστήσει σύντομα - με την παρουσία όλων των πολιτικών κομμάτων - ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κουρουπλής.
Ιδιαίτερα συγκινητική για τον υφυπουργό Εξωτερικών ήταν η στιγμή όταν κάθισε στα θρανία με τα παιδιά του δημοτικού της Αχιλλοπουλείου Σχολής και μίλησε μαζί τους, αλλά και με τους μεγαλύτερους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου, επισημαίνοντάς τους ότι ο ίδιος προέρχεται από τον κλάδο των εκπαιδευτικών και γι'' αυτό και ενδιαφέρεται ακόμη περισσότερο να μάθει τυχόν προβλήματα των σχολείων, από τους μαθητές και από τους εκπαιδευτικούς. Ο κύριος Αμανατίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έγκαιρη στελέχωση των ελληνικών σχολείων στην Αίγυπτο με τους αναγκαίους δασκάλους και καθηγητές.
Από την πλευρά τους, τόσο ο Αρχιεπίσκοπος Σινά και Πρόεδρος του Ιδρύματος Αμπέτ της Αμπετείου Σχολής, κύριος Δαμιανός όσο και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, εκπροσωπώντας την Αχιλλοπούλειο Σχολή, δε δίστασαν να εκφράσουν τη μεγάλη τους ικανοποίηση για τη μεγάλη φετινή στήριξη στην κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας, παρουσία της Συντονίστριας Εκπαίδευσης κας Μαρίας Κουμαριανού, του Δ/ντή της Αχιλλοπουλείου (Δημοτικό σχολείο) κ. Χαράλαμπου Κουγεμήτρου και της Δ/ντριας της Αμπετείου (Γυμνάσιο - Λύκειο) κας Βασιλικής Πετροπούλου.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών συνεχάρη προσωπικά και την κα Στέλλα Κυριάζη, μία ευεργέτιδα της παροικίας που ανέλαβε όλο το κόστος αγοράς διαδραστικών πινάκων διδασκαλίας για κάθε τάξη της Αμπετείου Σχολής, ώστε η μάθηση να γίνεται με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.
Άλλη χαρακτηριστική στιγμή ήταν η ερώτηση εκ μέρους του κ. Αμανατίδη στους αραβοδιδασκάλους των σχολείων για το πώς λέμε "Καλημέρα" στα αραβικά, με τη δική του διαπίστωση ότι τελικά "δεν είναι δύσκολη μόνον η ελληνική γλώσσα..."
Ακολούθησε η σύσκεψη με την Διαχειριστική Επιτροπή της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, όπου ο Πρόεδρος της "Μητέρας των εν Καΐρω Σωματείων" κ. Χρήστος Καβαλής έθεσε επί τάπητος τα ζητήματα για τα οποία ο Καϊρινός Ελληνισμός ζητεί "ευοίκοον ους" από την ελληνική Πολιτεία.
Στο υπόμνημα που έδωσε στον υφυπουργό Εξωτερικών, η ελληνική κοινότητα Καΐρου επισήμανε την ανάγκη διατήρησης της ελληνόφωνης εκπαίδευσης στις περιοχές του εξωτερικού όπου υπάρχουν ελληνικές κοινότητες, όπως στην Αίγυπτο, όπου τα ελληνικά σχολεία παρακολουθούν 220 μαθητές. Η ελληνική κοινότητα ενημέρωσε τον υφυπουργό για θέματα συνταξιοδοτικά και ιατροφαρμακευτικής υποστήριξης , με δεδομένο μάλιστα ότι στο Κάιρο λειτουργεί γενικό νοσοκομείο 140 κλινών.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών είχε ιδιαίτερη συνάντηση και με τον Αρχιεπίσκοπο Σινά, Φαράν και Ραϊθούς κ. Δαμιανό, ο οποίος μάλιστα τού δώρισε ένα αναμνηστικό δώρο εκ μέρους της Αμπετείου Σχολής, παρουσία του Διαχειριστικού Δ/ντή του Ιδρύματος Αμπέτ κ. Νικόλα Βαδή και της Δ/ντριας του Σχολείου κας Βασιλικής Πετροπούλου. Παράλληλα, ο κ. Αμανατίδης συναντήθηκε κατά τη δεξίωση με την ελληνική παροικία και με τον Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου Σεβ. Μητροπολίτη Μέμφιδος κ. Νικόδημο όσο και με τον Σεβ. Μητροπολίτη Πηλουσίου (Πορτ Σαΐντ) κ. Νήφωνα, με τους οποίους συζήτησε θέματα του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών συνάντησε μέλη της παροικίας, στο χώρο της Ελληνικής Στέγης Ηλιουπόλεως, παρουσία και του Κυπρίου Πρέσβη στο Κάιρο κ. Χάρη Μορίτση, όπου είχε την ευκαιρία να μιλήσει από κοντά με τους παροίκους και να ακούσει τα θέματα που τού έθεσαν. Ο κ. Αμανατίδης εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά για τη μεγάλη προσέλευση της ελληνικής παροικίας και ιδιαίτερα των νέων Ελλήνων Αιγυπτιωτών που ζούνε στο Κάιρο. Μάλιστα, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις των Παροικιακών Αθλητικών Ομάδων Καΐρου (ΠΑΟΚ) και του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου, όπου διδάσκεται η ελληνική γλώσσα στους Αιγυπτίους.
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών μαζί με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, ο οποίος βρίσκεται στην Αίγυπτο για διμερείς επίσημες επαφές των δύο χωρών, συνοδευόμενοι από τον Ειδικό Γραμματέα Θρησκευτικής και Πολιτιστικής Διπλωματίας Δρ Ευστάθιο Χ. Λιανό Λιάντη, επισκέπτονται σήμερα τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β'', ενώ θα έχουν επαφές και με την ελληνική παροικία στην Αλεξάνδρεια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ