Κομισιόν: Πρώτη έκθεση του νέου πλαισίου εταιρικής σχέσης για μετανάστευση με τρίτες χώρες

Κομισιόν: Πρώτη έκθεση του νέου πλαισίου εταιρικής σχέσης για μετανάστευση με τρίτες χώρες

Η πρόοδος στην εφαρμογή του νέου πλαισίου εταιρικής σχέσης για τη μετανάστευση με τρίτες χώρες καταγράφεται στην πρώτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τέσσερις μήνες μετά την υιοθέτησή του από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

«Πρόκειται για μία αμφίδρομη διαδικασία, που βασίζεται στα κοινά συμφέροντα και την κοινή εργασία, η οποία έχει, ήδη, αποφέρει τα πρώτα αποτελέσματα», δήλωσε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες. Η ίδια υπογράμμισε πως οι βασικοί στόχοι αυτής της συνεργασίας περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της μετανάστευσης, τη διασφάλιση επαρκούς προστασίας για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνηση, τη μείωση του αριθμού των παράτυπων μεταναστών, καθώς και τη βελτίωση της συνεργασίας για την επιστροφή και την επανεισδοχή των μεταναστών και την καταπολέμηση των δικτύων λαθρεμπόρων και διακινητών.

«Η σημερινή πρώτη έκθεση προόδου δείχνει ότι αυτή η νέα προσέγγιση λειτουργεί προς το συμφέρον και των δύο πλευρών. Τώρα, ο στόχος είναι να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και να πετύχουμε μία μόνιμη αλλαγή στον τρόπο που διαχειριζόμαστε την κινητικότητα και τη μετανάστευση από κοινού με τους εταίρους μας στην Αφρική και τις γείτονες χώρες», ανέφερε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε γραπτή δήλωσή του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, τα πρώτα αποτελέσματα είναι, ήδη, ορατά στις πέντε χώρες προτεραιότητας (Νίγηρας, Νιγηρία, Σενεγάλη, Μάλι και Αιθιοπία). Ειδικότερα, ο Νίγηρας έχει λάβει μέτρα για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών και τη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου σε ό,τι αφορά τον διάλογο με την ΕΕ και τα κράτη μέλη της πάνω σε ζητήματα μετανάστευσης. Επιπλέον, έχει τεθεί σε εφαρμογή ενισχυμένη επιχειρησιακή συνεργασία με τη Σενεγάλη και το Μάλι, στο πλαίσιο της οποίας αναμένεται να πραγματοποιηθούν αποστολές εξακρίβωσης μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Σε ό,τι αφορά τη Νιγηρία, οι διαπραγματεύσεις για μία συμφωνία επανεισδοχής αναμένεται να ανοίξουν τις επόμενες ημέρες.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την Επιτροπή, στο πλαίσιο του Ταμείου Αρωγής της ΕΕ για την Αφρική, έχουν, ήδη, υπογραφεί συμβάσεις, ύψους 400 εκατ. ευρώ, για την υποστήριξη έργων που προβλέπονται στο σχέδιο δράσης της Βαλέτα. Συγκεκριμένα, στον Νίγηρα, η ΕΕ παρέχει στήριξη για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της παράνομης μετανάστευσης. Στη Νιγηρία, το Ταμείο Αρωγής της ΕΕ για την Αφρική έχει χρηματοδοτήσει έργα που αφορούν ειδικά θέματα διαχείρισης της μετανάστευσης. Στη Σενεγάλη, τα έργα που έχουν χρηματοδοτηθεί μέχρι στιγμής αφορούν τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους, ενώ μία σειρά από έργα έχουν εγκριθεί, επίσης, στο Μάλι και την Αιθιοπία.

Όπως σημείωσε η κ. Μογκερίνι στη συνέντευξη Τύπου, μόλις η συνεργασία με αυτές τις πέντε χώρες φτάσει να λειτουργεί με «πλήρη ταχύτητα» και διαπιστωθεί πως τα αποτελέσματα είναι «ικανοποιητικά», στόχος της Επιτροπής είναι αυτό το μοντέλο της νέας εταιρικής σχέσης να επεκταθεί και σε άλλες τρίτες χώρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ