Κομισιόν για Τουρκία: Σημαντικό βήμα η απόσυρση του Ορούτς Ρέις - Να κάνει ανάλογο και για Κύπρο

Κομισιόν για Τουρκία: Σημαντικό βήμα η απόσυρση του Ορούτς Ρέις - Να κάνει ανάλογο και για Κύπρο

Η απόσυρση του τουρκικού ερευνητικού Ορούτς Ρέις από περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας συνιστά σημαντικό βήμα προς έναν ουσιαστικό διάλογο Ελλάδας - Τουρκίας, αναφέρει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πήτερ Στάνο, ζητώντας παράλληλα ανάλογες τουρκικές κινήσεις σε σχέση με την Κύπρο καθώς «η παράταση της NAVTEX για το Γιαβούζ, θα πυροδοτήσει περαιτέρω εντάσεις».

Ειδικότερα, σε δήλωσή του ο κ. Στάνο αναφέρει ότι «η πρόσφατη απόσυρση του ερευνητικού σκάφους Ορούτς Ρέις, είναι ένα σημαντικό βήμα που ανοίγει το δρόμο για έναν ουσιαστικό διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας» και προσθέτει ότι «η Ε.Ε. ζητεί επίσης παρόμοιες αποφάσεις με την Κύπρο».

Όπως εξηγεί ο ίδιος συνεχίζοντας, «η ανακοίνωση της Τουρκίας την Τρίτη σχετικά με την επέκταση του Navtex για το Γιαβούζ, θα πυροδοτήσει περαιτέρω εντάσεις και ανασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, σε μια στιγμή που υπάρχει η ευκαιρία να συνεχίσει την άμεση αποκλιμάκωση και να συνεχίσει τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες είναι η μόνη πορεία προς μόνιμες λύσεις».

Υπενθυμίζεται ότι στο ίδιο πλαίσιο είχε κινηθεί νωρίτερα σήμερα και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία κατά την ομιλία της για την "Κατάσταση της Ένωσης" στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες και εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της Επιτροπής σε Ελλάδα και Κύπρο.