Κολομβία: Ξαναρχίζουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τον ELN

Κολομβία: Ξαναρχίζουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τον ELN

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Juan Manuel Santos ανακοίνωσε την Τρίτη ότι έδωσε εντολή να ξαναρχίσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τον Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), την τελευταία οργάνωση ανταρτών που συνεχίζει τη δράση της στη χώρα των Άνδεων, μετά την αναστολή τους για έξι εβδομάδες έπειτα από πολύνεκρες επιθέσεις με στόχο κυρίως αστυνομικούς.

«Αφότου τερματίστηκε η αμοιβαία κατάπαυση του πυρός, υπήρξαν και στις δύο πλευρές πάρα πολλοί νεκροί, πάρα πολλοί τραυματίες, πάρα πολλά θύματα -- αυτό πρέπει να το σταματήσουμε», τόνισε ο Santos σε τηλεοπτικό διάγγελμά του. «Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν μιλήσουμε», συνέχισε.

«Για να σωθούν ζωές, για να υπάρξει απόλυτη ειρήνη στην Κολομβία, αποφάσισα να ξαναρχίσει ο διάλογος με τον ELN», υπογράμμισε ο πρόεδρος Santos και διευκρίνισε ότι έδωσε «οδηγίες στον επικεφαλής διαπραγματευτή (της κυβέρνησης) Gustavo Bell να μεταβεί στο Κίτο για να επαναληφθούν οι συνομιλίες» στην πρωτεύουσα του Ισημερινού, η λεγόμενη δημόσια φάση των οποίων είχε αρχίσει τον Φεβρουάριο του 2017.

Ο Santos πήρε αυτή την απόφαση μετά την μονομερή εκεχειρία που ανακήρυξε -και τήρησε απαρέγκλιτα- οELN ενόψει των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής.

Χωρίς να διευκρινίσει πότε ακριβώς θα αρχίσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις, ο πρόεδρος της Κολομβίας ανέφερε πως καταρχήν τα μέρη θα συζητήσουν «μια νέα (σ.σ. αμοιβαία) κατάπαυση του πυρός και διακοπή των εχθροπραξιών», η οποία θα είναι «επαληθεύσιμη», προκειμένου «να αποφευχθεί ο κίνδυνος να χαθούν κι άλλες ζωές».

«Απαντάμε θετικά στο κάλεσμα του προέδρου Santos να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες, με την πεποίθηση ότι είναι καλύτερο να γίνει ο διάλογος στη βάση μιας αμοιβαίας εκεχειρίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της λίγη ώρα αργότερα η οργάνωση των ανταρτών.

Ο Santos, ο οποίος εξελέγη στην προεδρία της Κολομβίας το 2010 και θα αποχωρήσει από την εξουσία τον Αύγουστο, έπειτα από δύο συναπτές τετραετείς θητείες, αποπειράται να συνάψει με τον ELN μια συμφωνία ειρήνης παρόμοια με εκείνη που υπέγραψε το 2016 με την ισχυρότερη οργάνωση ανταρτών της λατινοαμερικάνικης χώρας, τη FARC, η οποία έκτοτε αφοπλίστηκε και μετασχηματίστηκε σε πολιτικό κόμμα. 

Η πρώτη συμφωνία αμοιβαίας κατάπαυσης του πυρός που συνήψαν τα δύο μέρη στην ιστορία διήρκεσε 101 ημέρες, από την 1η Οκτωβρίου 2017 ως την 9η Ιανουαρίου 2018, αλλά δεν ανανεώθηκε εξαιτίας μιας σειράς κυρίως βομβιστικών επιθέσεων των ανταρτών που είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν οκτώ αστυνομικοί και 19 στρατιώτες και να τραυματιστούν δεκάδες άλλα μέλη των σωμάτων ασφαλείας και των ένοπλων δυνάμεων. Στις τάξεις των ανταρτών οι απώλειες ήταν τουλάχιστον 34 την ίδια περίοδο.

Οι προεδρικές εκλογές, που θα διεξαχθούν σε δύο γύρους, την 27η Μαΐου και τη 17η Ιουνίου, ενδέχεται να κρίνουν την μοίρα των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Μπογοτά και τους αντάρτες του ELN. 

Η Κολομβία σπαράσσεται επί μισό αιώνα και πλέον από τον πιο μακρόχρονο εμφύλιο πόλεμο στο δυτικό ημισφαίριο, στον οποίο ενεπλάκησαν περίπου τριάντα οργανώσεις ανταρτών που ανήκαν στην αριστερά, παραστρατιωτικές οργανώσεις της άκρας δεξιάς, συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος, ο στρατός και η αστυνομία. Στον πόλεμο έχασαν τη ζωή τους 260.000 άνθρωποι, πάνω από 60.000 θεωρούνται ως και σήμερα επισήμως αγνοούμενοι, ενώ οι εσωτερικά εκτοπισμένοι ξεπερνούν τα 7,4 εκατομμύρια ανθρώπους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP