Τάξη στο χώρο των εκκλησιαστικών σχολών επιχειρεί να βάλει νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, συγχωνεύοντας ακαδημίες που όπως και στα πανεπιστήμια όπου ισχύει το μοντέλο «κάθε πόλη και τμήμα», έτσι και εδώ είναι πολύ περισσότερες από όσες ουσιαστικά χρειάζονται.
Κυριότερη ίσως παρέμβαση του σχεδίου που προωθεί η Ν. Κεραμέως, είναι ότι στο εξής, για να χειροτονηθεί κάποιος κληρικός, θα πρέπει να έχει πτυχίο και όχι όπως σήμερα όπου μπορεί να είναι απόφοιτος δημοτικού, γυμνασίου ή λυκείου.
Εξέλιξη, που εφόσον υλοποιηθεί, τότε πιθανότητα θα πυροδοτήσει έστω και μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές σε μια εκκλησία εντός της οποίας λειτουργούν σήμερα ιεράρχες οι οποίοι -αν και μειοψηφία- επιδιώκουν τον εκσυγχρονισμό της.
Τέτοια πρόσωπα αναδείχθηκαν στη διάρκεια του κορονοϊού, κομίζοντας εκσυγχρονιστικές ιδέες στο χώρο και βάζοντας φραγμό σε ιδεοληψίες θρησκευτικού περιεχομένου, όπως αυτές που υπάρχουν στο σώμα της Εκκλησίας.
Στην πράξη το νομοσχέδιο που έρχεται μέσα στο καλοκαίρι βάζει τις βάσεις μέσα από τις οποίες θα μπορούν να αποφοιτούν κληρικοί με πτυχίο. Μέσω αυτού, μειώνονται σε δύο οι τέσσερις σήμερα εκκλησιαστικές σχολές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα και Κρήτη και πλέον για να χειροτονηθεί κανείς κληρικός θα πρέπει να είναι απόφοιτος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Δηλαδή είτε των δύο ανώτατων ακαδημιών, είτε των θεολογικών τμημάτων στα πανεπιστήμια, είτε της σχολής μαθητείας υποψηφίων κληρικών.
Στις τέσσερις αυτές εκκλησιαστικές σχολές, εκτός από τα προγράμματα ιερατικών σπουδών, υπάρχει και πρόγραμμα διαχείρισης εκκλησιαστικών κειμηλίων, όπως επίσης και πρόγραμμα ψαλτικής. Τα δύο αυτά τελευταία καλύπτονται ήδη από αντίστοιχα προγράμματα σε πανεπιστήμια γι αυτό και καταργούνται, ενώ διατηρείται από ένα μόνο πρόγραμμα ανά ακαδημία σε μια προσπάθεια εξορθολογισμού των εκκλησιαστικών σπουδών.
Στόχος του νομοσχεδίου είναι να μπει τέλος και στο χρόνιο φαινόμενο κληρικών που μέσα από τις εκκλησιαστικές σχολές έφταναν να διεκδικούν μέχρι και θέσεις θεολόγων σε σχολεία, χωρίς να έχουν πτυχία. Στο εξής για να χειροτονηθεί ένας ιερέας, βασική προϋπόθεση θα είναι να διαθέτει πανεπιστημιακό τίτλο σπουδών.